Sur’a Üçüncü Kez Kayyum Atandı

Sur’a Üçüncü Kez Kayyum Atandı

ABONE OL
17:49 - 21/12/2019 17:49
Sur’a Üçüncü Kez Kayyum Atandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dün gözaltına alınan Diyarbakır’ın Sur İlçesi Belediye Başkanı HDP’li Filiz Buluttekin’in görevden alınarak yerine kayyum atandı. Böylelikle Sur’a üçüncü kez kayyum atanmış oldu.

Evine düzenlenen baskında gözaltına alınan HDP’li Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin’in sorgusu sürerken, Buluttekin’in görevden alındığı açıklandı.

Valilikten yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: ‘’Sur Belediye Başkanı Feyme Filiz Buluttekin hakkında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçundan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/17902 sayılı soruşturmasının derdest olduğu, bu dosya kapsamında gözaltına alındığı ve gözaltı sürecinin devam ettiği anlaşılmıştır. Sur Belediye Başkanı Feyme Filiz Buluttekin, hakkında devam eden adli işlem süreci ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/17902 sayılı soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alınmış olması göz önünde bulundurularak Anayasanın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47’nci maddelerine istinaden Bakanlığımızın 20.12.2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış; Belediye Kanununun 45 inci maddesi uyarınca yine aynı Kanunun 46’ncı maddesi kapsamında Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi Sur Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.”

Sur Belediyesi’ne kayyum atandığının açıklanmasıyla birlikte tepkiler de geldi. Belediye önünde toplanan HDP’liler, önce basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hülya Alökmen karar tepki gösterdi. Alökmen, “Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum, belediye başkanımız 31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimlerde seçilen Sur Eş Başkanımız Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir’dir. Bunun dışında kimseyi kabul etmiyoruz. Sabah uyandığımızda yine AKP-MHP’nin uyguladığı demokrasi tıkırında işliyor! Kendine yandaş olan, kendine biat eden, yanında hizalananlar palazlanıyor, kollanıyor ama muhalif olanlar her türlü yöntemle ve uygulamalarla alt ediliyor. Biz bu oynan oyunun farkındayız. Halk olarak da HDP olarak da diz çökmedik bundan sonra da diz çökmeyeceğiz” dedi.

HDP’liler daha sonra oturma eylemiyle kararı protesto etti. Eyleme katılanlardan Tarık Hanazay, VOA Türkçe’ye şunları söyledi;” Sandıkta kazanan insanın hakkını gasp ediyorlar. Sur’da yüzde 70 oy almış ama gelip kayyum atıyorlar Bu nasıl bir iştir?”

Yusuf Peker ise kayyum kararlarının tepkiyi yükselttiğini belirterek, “Kazanacağız hevesi ile girdi kazanamadı. Kazanamayınca antidemokratik uygulamalara başladı. Önümüzdeki seçimlerde kazanacağını bilse belki bunu yapmazdı. Yine de kazanamayacak. O kızgınlaştıkça halkta da tepkiler yükseliyor” diye konuştu.

Son atamayla Sur Belediyesi’ne üçüncü kez kayyum atanmış oldu. 2007 yılında “Çok dilli belediye” projesinden nedeniyle görevden alınarak tutuklanan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın yerine dönemin Diyarbakır Valisi Efkan Ala’nın yardımcısı Ahmet Aydın kayyum olarak atandı. İki ay sonra 29 Mart 2009’da yapılan seçimlerde eski belediye başkanı Abdullah Demirbaş yüzde 65 oy alarak tekrar belediye başkanlığına seçildi.

30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde seçilen Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) adayı Seyit Narin yüzde 55 oy olarak başkanlığa seçildi. Ancak Narin 26 Ağustos 2015’te İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine Vali Yardımcısı Bilal Özkan’ın kayyum olarak atandı. Son kayyumla birlikte kayyum atanan HDP’li belediye sayısı 32 oldu.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.