*** Sendikacı Hüseyin Yılmaz emekliye ayrıldı

*** Sendikacı Hüseyin Yılmaz emekliye ayrıldı

ABONE OL
00:47 - 16/06/2019 00:47
*** Sendikacı Hüseyin Yılmaz emekliye ayrıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Sendikacı Hüseyin Yılmaz emekliye ayrıldı


Alman Sendikalar Birliği (DGB) Hamburg teşkilatında 1 Mayıs 1977 tarihinde göreve başlayan, uyum sözcüsü Hüseyin Yılmaz, emekliye ayrıldı

DGB Hamburg binasında düzenlenen veda töreninde DGB Hamburg teşkilatının başkanı Uwe Grund, göçmenlerin Alman toplumuna uyumu konusunun kendileri için her zaman önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Yılmaz’a çalışmalarından ve sendikaya sağladığı katkılarından dolayı teşekkür etti.

hus-yil-emekli-b.jpg

DGB Hamburg teşkilatının eski başkanı Erhard Pumm da sendika olarak her zaman Türklere çifte vatandaşlık hakkının verilmesi için mücadele ettiklerini ifade ederek, "Yıllarca çifte vatandaşlık ve opsiyon modelinin kaldırılması için mücadele verdik. Burada doğduğu için çifte vatandaşlık hakkını alan, ancak 18 yaşından itibaren iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılan gençlerimizle ilgili bu uygulama anlamsız" şeklinde konuştu.

Hamburg Eyaleti Sosyal İşler, Aile, Sağlık ve Tüketicileri Koruma Bakanı Dietrich Wersich, Yılmaz’ın uzun yıllardan beri göçmenlerin uyumu konusunda çalışmalar yaptığını hatırlatarak, "Almanya’ya 1970 yılında öğrenci olarak geldi. 1977 yılında DGB’de çalışmaya başladı. Hamburg eyalet hükümetine bağlı Uyum Danışma Kurulu’nda yer aldı. Uyum konusu ile yürekten ilgilendi. Göçmen gençlerin eğitimi ve meslek eğitimi için mücadele verdi. Yılmaz her zaman ‘Uyumu teşvik etmek, ama aynı zamanda destek görmek gerekir’ görüşünü savundu. Ben de buna katılıyorum. Uyum karşılıklı bir süreçtir" dedi.

hus-yil-emekli-f.jpg

Hamburg’da çok sayıda farklı milletten göçmenin yaşadığına dikkati çeken Wersich, çeşitliliğin bir zenginlik olduğunu, sınırların açılması gerektiğini ve Almanya’nın bir göç ülkesi olduğunu söyledi.

Hamburg’da bir süre önce bakanlığı tarafından "Komşuluk birleştirir" sloganıyla başlattığı haftaya da Yılmaz’ın destek verdiğini hatırlatan Wersich, uyum konusunda Yılmaz gibi gönüllü rehberlere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Wersich, son yıllarda akademisyenlerin ve topluma iyi uyum sağlamış insanların, toplumda kabul görmediği düşüncesinden dolayı Almanya’yı terk ettiğine de işaret ederek, bunu utanç verici bir durum olarak nitelendirdi.

hus-yil-emekli-e.jpg

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz da Yılmaz’ın uyum konusunda verdiği mücadeleye işaret ederek, Almanca bilmekle ya da iyi konuşmakla uyumun sağlanamayacağını, sadece dil odaklı bir uyum teşvik politikasının hatalı olduğunu ifade etti.

Yılmaz da 33 yıllık sendika hayatında gösterdiği başarısının sadece kendisine ait olmadığını belirterek, "Bu hepimizin başarısı. Sınırların ve dışlanmanın olmadığı bir toplum talep ettik her zaman. Almanya’da yaşamaktan hep mutluluk duydum, gönülden sendikada çalıştım. Ama aynı zamanda göçmen olarak bu ülkede tanınma ve kabul görmeyi de bekliyoruz" diye konuştu.

Göreve başladığı 1977 yılında Hamburg’da yaşayan göçmenlere, özellikle ev ve iş bulma konularında yardımcı olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"O zamanlar Türklere ev vermiyorlar ya da çok pahalıya veriyorlardı. Bu konuda zorluk çeken göçmenlere danışmanlık hizmeti veriyordum. Türklerin aklı 1970’li yıllarda hep Türkiye’deydi. Ancak sonra bu değişti. Çocukları oldu. Burayı ülkeleri gibi görmeye başladılar. Gençlerimizin meslek eğitimi ve eğitimlerini tamamlayabilmesi için hep birlikte mücadele vermeliyiz. Bu hepimizin görevidir."

hus-yil-emekli-c.jpg

Sağlığı bozulmadan emekliye ayrıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Ne yazık ki birçok Türk vatandaşımızın sağlığının iyi olmadığını biliyorum. Tabii bunda ağır işlerde çalışmaları çok etkili oldu. Sağlığı bozulan bir kitlemiz var. Gönül rahatlığıyla mesleğimi bırakıyorum. Benden sonra gelecek olanın da göçmenlerin yanında olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Yılmaz ayrıca, emeklilik yaşının 65’ten kademeli olarak 67’ye çıkartılması yönünde Alman hükümetinin almış olduğu kararı ve emeklilik maaşlarıyla ilgili politikaları eleştirdi.

Veda törenine, Yılmaz’ın eşi Güngör Yılmaz, Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, Başkonsolos Yardımcısı Canan Ünal, Çalışma Ataşesi Ebuzer Çeliker, Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat, Hamburg Türk Toplumu Onursal Başkanı Nihat Ercan, Hamburg Türk Öğretmenler Derneği Onursal Başkanı Nebahat Ercan, Hamburg ve çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Coşkun Coştur, Sol Parti Eyalet Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Eyalet Meclis Üyesi ve uyum sözcüsü Bettina Machaczek ile çok sayıda davetli katıldı.

hus-yil-emekli-d.jpg

ha-ber.com 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


    HIZLI YORUM YAP