DOLAR

32,5803

0.28%
EURO

35,0088

0.09%
ALTIN(gr)

2.462,85

1,11%
BİST 100

9891.2

1,11%
Sebze fiyatları düştü

Sebze fiyatları düştü

ABONE OL
20:23 - 23/11/2020 20:23
Sebze fiyatları düştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi ve kış sezonu nedeniyle Avrupa’dan talep olmaması, Rusya’da da domates kotasının dolmak üzere olması ve dolar kurundaki iniş ve çıkışlar nedeniyle yazın iç piyasada yüksek seyreden sebze fiyatlarında düşüş yaşanıyor.

Sebze üretim ve ihracat merkezi Antalya ve ilçelerinde yaz döneminde yüksek fiyattan işlem gören biber ve domates fiyatları kış mevsiminde düşüş göstermesi üreticiyi endişelendirmeye başladı.

Antalya ve Kumluca ilçesinde biber, domates, patlıcan ve diğer sebze fiyatlarında yaz dönemine göre yarı yarıya düşüş yaşandı. Antalya ve Kumluca Toptancı Hallerinde ortalama fiyatlar şöyle oluştu.

Yeni haftada domates 3.50- 4.20 TL, kokteyl  5.50- 7.00 TL,  sivri biber 3.70, sivri biber(kıl) 4.50, sivri biber(kılcık) 5.00, çarli biber 2.70, dolmalık biber 4.00, kapya biber 8.00, Üç burun (Köybiberi)  4.00, patlıcan 3.30, kabak 4.50, salatalık 1.80, salatalık (silor ) 2.00, Kalifornia biber ( kırmızı) 10.00, Kaliforniya biber ( sarı) 10.00, salatalık 1,50, patlıcan 2, kabak 4,20 ve taze fasulye 6.00  TL’den işlem gördü.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, kış döneminde sebze fiyatlarının yaz dönemine göre daha yüksek olması gerekirken dolar kurundaki inişli çıkışlar, arz-talep dengesi nedeniyle Avrupa’dan talep olmamasının fiyatların düşüş gösterdiğini söyledi.

Üreticinin, doların düşmesinde de çıkmasında da dayak yediğini ifade eden Kökçe, ‘’Dolar kurundaki düşüş ve yükselişlerde yine olan çiftçiye oluyor. Masraf çok, fiyatlar düşük. Çiftçi az kazanıyor, tabi buna kazanmak denirse. Tüccarların söylediğine göre doların düşmesiyle ihracatçıların kar marjının düşmesi nedeniyle bir süre ürün talep etmemesinden kaynaklanıyor’’ dedi.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de kış döneminde ihracatın yavaşladığını belirtti. Türkiye’nin Rusya ile domates kotası sorununu mutlaka çözmesi gerektiğini ifade eden Alp, şöyle devam etti.

‘’Avrupa’dan şu an için fazla talep yok. Rusya’nın kotası da dolmak üzere. Yaş meyve sebzede en büyük pazarımız Avrupa’dan sonra Rusya. Kota sorunu mutlaka çözülmeli. Bu çiftçimiz için tehlike. İhracat da dönem olarak yavaşladı.’’

Adalya Dış Ticaret A.Ş firması sahibi ihracatçı Abdullah Bulut da Avrupa’da mevsimsel bir durgunluk olduğunu söyledi. Bulut, Rusya’nın domates koyduğu kota koymasını bir türlü anlamadıklarını ifade ederek, ‘’Sağlıkta gıda da kota olmaz. Sağlık ve gıda da siyaset yapılmamalı’’ diye konuştu.

-İhracatçılara Kota uyarısı

Öte yandan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üyelerine gönderdiği mesajda 22 Kasım itibariyle Rusya’ya ihracatta 200 bin tonluk kotanın 196,3 tonunun dolduğunu bildirdi. BAİ mesajında ‘’Kotanın dolması halinde Rusya’ya yapılacak domates sevkiyatlarının ülkemiz gümrüklerinden çıkamaması ya da Rusya gümrüklerinden giriş yapamaması gibi sorunlarla karşılaşabilir. Firmalarımızın mağduriyet yaşamamaları için ihracatlarını güncel kota durumunu dikkate alarak yapmaları önemlidir’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.