Rumlar’dan ‘Türkiye Teknik Verileri Çalmış Olabilir’ İddiası

Rumlar’dan ‘Türkiye Teknik Verileri Çalmış Olabilir’ İddiası

ABONE OL
22:08 - 22/01/2020 22:08
Rumlar’dan ‘Türkiye Teknik Verileri Çalmış Olabilir’ İddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Kiriakos Kuros, ellerinde kesin bir delil olmamakla birlikte, Türkiye’nin sondaj gemisini belirli bir hedefe yönlendirmesini sağlayan verilere ulaştığı kanısında olduklarını söyledi

Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Kıbrıs Rum Kesimi arasında sondaj gerilimi devam ederken, Rum yönetimi sözcüsü “Türkiye’nin, enerji şirketinin önceden belirlediği yerlere sondaj gemisi gönderme imkanı veren teknik verileri çalmış olabileceğini” iddia etti.

Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Kiriakos Kuros, ellerinde kesin bir delil olmamakla birlikte, Türkiye’nin sondaj gemisini belirli bir hedefe yönlendirmesini sağlayan verilere ulaştığı kanısında olduklarını söyledi.

Rum basınında da Salı günü Türkiye’nin Yavuz adlı sondaj gemisini Doğu Akdeniz’de İtalyan enerji şirketi ENI’nin belirlediği noktaya gönderdiği, Türkiye’nin teknik verileri çalarak tahsis edilmiş parsele girdiği yönünde haberler yer almıştı.

Rum yetkilinin söz ettiği bölge, Güney Kıbrıs’ın İtalyan enerji şirketi Eni ve Fransız enerji şirketi Total’e doğalgaz arama ruhsatı verdiği parselde. İki şirketin de, Kıbrıslı Rumlar’ın ekonomik münhasır bölge ilan ettiği alanda bulunan 13 parselin 7’sinde doğalgaz arama ve çıkarma izni bulunuyor.

Yunanistan’ın devlet televizyonu ERT’ye konuşan Rum yönetimi sözcüsü, “Türkiye’nin bir şirketten plan ve çalışmaları çaldığına yönelik bilgi var ve muhtemelen bu bilgi doğru. Bu nedenle belirli bir noktaya gemi gönderdiler” dedi. Rum yetkili, ENI ya da Total’in bu bilgiyi Türkiye ile paylaştığını ima etmediğinin de altını çizdi.

“Tehdit diplomasisi yürüten Türkiye Doğu Akdeniz’in korsan devleti haline geldi”

Rum sözcü, Türkiye’nin Güney Kıbrıs sularında yasadışı olarak sondaj çalışmalarına devam ederek uluslararası hukuku ihlal etmeyi sürdürdüğünü savundu, Türkiye’yi “Askeri tehdit diplomasisi” yürütmekle suçladı. “Ne yazık ki Türkiye Doğu Akdeniz’in korsan devleti haline geldi” dedi.

Türkiye Temmuz ayından bu yana Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölge ilan ettiği alanda sondaj çalışması başlatmayı planladığı dördüncü nokta. Türkiye, Güney Kıbrıs’ın doğu ve batısında yer alan sondaj bölgelerine savaş gemisi eşliğinde sondaj gemileri göndermişti.

Rum yetkili, Türkiye’nin ENI ile bölgede doğalgaz arama için gizli görüşmeler yürütüldüğü iddiasını da yalanladı.

“AB yaptırımları hızlandırmak için harekete geçecek”

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Güney Kıbrıs açıklarında yasadışı şekilde sondaj çalışması yürüten şahıs ve şirketlere yönelik yaptırımları hızlandırmak amacıyla harekete geçeceğini belirtti. Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada AB’yi taraflı davranmak ve çifte standart uygulamakla suçlamıştı.

Türkiye, bölgedeki enerji rezervlerinde kendisinin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çıkarlarını korumak amacıyla hareket ettiğini savunuyor. Ankara, Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği münhasır ekonomik bölgenin bir kısmının kendi kıta sahanlığı içine girdiğini, bölgedeki sondaj çalışmalarının da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile imzalanan anlaşma kapsamında olduğunu söylüyor.

ABD: “Türkiye gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınmalı”

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kıbrıs’ın güneyinde sondaj çalışmalarına başlayacağı haberlerinden endişe duyduğunu belirtti. Türk yetkililere bölgede gerilimi tırmandıran kışkırtıcı adımları durdurması çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “ABD, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesi içinde kaynaklarını geliştirme hakkına ve Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler’in bölgenin potansiyel doğalgaz zenginliğini eşit şekilde paylaşmalarına imkan verecek bir anlaşmaya desteğini yinelemektedir” ifadeleri kullanıldı.

Güney Kıbrıs’ın bölgede doğalgaz arama ruhsatı verdiği diğer şirketler arasında ExxonMobil, Qatar Petroleum, merkezi ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Noble Energy, İsrail’in Delek petrol şirketi ve Hollanda şirketi Shell de yer alıyor. Bugüne kadar Güney Kıbrıs’ın güney kıyıları açıklarında üç doğalgaz sahası keşfedildi.

Kıbrıslı Türkler, haksız şekilde bölgedeki doğalgaz arama ve çıkarma faaliyetlerinden dışlandıklarını savunuyor. Kıbrıs Rum yönetimi, Kıbrıslı Türkler’in bölgedeki doğalgaz zenginliğindeki payının, bütün hidrokarbon gelirlerinin toplanacağı enerji fonunun güvencesi altında olduğunu ve bu gelirlerin Ada’nın gelecekte birleşmesini sağlayacak anlaşmanın ardından bölüştürüleceğini söylüyor.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.