*** Ramazanda dengeli beslenme önerisi

*** Ramazanda dengeli beslenme önerisi

ABONE OL
19:30 - 21/08/2009 19:30
*** Ramazanda dengeli beslenme önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Ramazanda dengeli beslenme önerisi


Ramazanda sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak için dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığı bildirildi

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, ramazan ayında uzun bir süre aç ve susuz kalan oruçluların, bu dönem içinde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Ramazanın 33 yıl aradan sonra ağustos ayına denk geldiğini, bu nedenle sıcaklıkların yüksek olduğu bu dönemde doğru ve bilinçli beslenmenin öneminin daha da arttığını ifade eden Akman, "ağustos ayında sıcak havalar nedeniyle sıvı kaybı daha fazla olacak. Bu nedenle oruç tutan vatandaşlara iftar ve sahurda bol sulu gıdaları tüketmelerini öneriyoruz" dedi.

Akman, ramazanda susuzluğa neden olabilecek kızartma ve kavurma türü gıdalardan mutlaka kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Sahurda alınan bu tür gıdalar, gün içinde sıcaklığın da etkisiyle oruç tutan kişinin daha da susamasına neden olacaktır. Bu nedenle susuzluk ve halsizliğe karşı tüm besin gruplarından dengeli şekilde tüketilmesini öneriyoruz. Sıcak havanın neden olabileceği halsizlik ve susuzluğa karşı et, süt, tatlı, meyve ve sebze eşit oranlarda alınmalı. Protein açısından et grubuna dahil edilen özellikle kuru baklagil ve haşlanmış yumurta tercih edilmeli. Dengeli beslenme ile vücudun gün içinde ihtiyaç duyacağı her türlü vitamin, mineral ile sıvı karşılanmış olacaktır. Burada önemli olan dengeyi sağlamaktır. Etten, sebzeden veya bir başka gıdadan aşırı tüketilmesi bu dengeyi bozacağı için istenen fayda sağlanamayabilir."  

(A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.