DOLAR

32,4925

-0.16%
EURO

34,9806

0.4%
ALTIN(gr)

2.431,38

0,35%
BİST 100

9716.77

0,35%
Özerdem: Borç ile yönetilen bir ekonomi, insanları harcamaya yöneltir

Özerdem: Borç ile yönetilen bir ekonomi, insanları harcamaya yöneltir

ABONE OL
22:12 - 08/01/2022 22:12
Özerdem: Borç ile yönetilen bir ekonomi, insanları harcamaya yöneltir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın başkenti Berlin`den Dünya`ya açılan haber portalimiz ha-ber.com kıdemli köse yazarlarından ekonomist Ender Özerdem, Kayseri Bilgi Yurdu Gençlik ve Eğitim Derneği`nin daveti üzerine katıldığı panelde Türkiye`nin ekonomik modelini değerlendirdi.

Ekonomist yazar Ender Özerdem, sözlerine “Türkiye’nin düzeni” isimli Doğan Avcıoğlu’nun yazdığı kitaptan bir hatırlatma; “Amerikan modeli kalkınma Dolar`dan ciğer ile teneffüs edebilen hasta bir ekonomi yaratmıştır” ile başladı.

Köşe yazarımız Ender Özerdem “Döviz sıkıntısı sadece bu günlerde değil, geçmiş 70 senenin sorunudur. Borç ile yönetilen bir ekonomi, insanları harcamaya yöneltir. Ekonomi düzeliyor zannedenler, borç alarak sahte bir iç Pazar yaratmanın sonuçlarını görünce, bahaneler üreteceklerdir “dedi.

Siyaset, ekonomi, tarım, turizm, üretim ve fiyat politikalarına varan çeşitli konulara değinen ekonomist yazar Ender Özerdem konuşmasın öyle sürdürdü:

“2022 senesinde Rusya’nın zayıflamasını isteyenler çok olacak. ABD başta olmak üzere küresel sermaye Rus ekonomisini çökertmek için başta doğal gaz ve emtia fiyatlarını düşürmeye çalışacaklardır. Küresel enflasyonun düşmesine olumlu fayda sağlayacak bu indirimler, Rusya ile “Soğuk ekonomik savaş “yıllarının başlangıcıdır.

Ucuzlayacak hammadde ve enerji Büyüyen Çin ekonomisini birkaç sene rahatlatsa da Rusya ile işi biten sermaye, bu seferde Çin ekonomisini zayıflatmak için hammadde fiyatlarını tekrar artıracaktır. Bu kısır döngü, arz-talep dengesinin ortadan kalktığı, fiyatları siyasetin belirlediği bu günkü dünyanın yeni hastalığı olacaktır.

AW511925

Rusya ile ekonomik bağlar kuran AKP hükümeti, fiyatlardaki düşüş gerçekleşirse zayıflayan Rus ekonomisi sebebi ile tekrar yönünü “batıya “dönebilir.

Buda iç siyasetin ABD ve AB ile yeniden olumlu söylemlerini gündeme getirecektir.” Diye sözlerine devam etti.

Ekonominin Tarım-Turizm ve hayvancılıkla yeniden canlandırılması gerektiğini ve bu uygulamanın nasıl yapılacağını yaklaşık iki saatlik bir söyleşide katılımcılara anlattı.

Hammadde fiyatlarında düşüş olabileceği bir tahmindir, fakat yatırım tavsiyesi değildir diyerek sözlerini bitirdi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.