Oxfam’dan Zengin Ülkelere Acilen Harekete Geçme Çağrısı 

Oxfam’dan Zengin Ülkelere Acilen Harekete Geçme Çağrısı 

ABONE OL
23:10 - 09/04/2020 23:10
Oxfam’dan Zengin Ülkelere Acilen Harekete Geçme Çağrısı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Oxfam, zengin ülkelerin acilen harekete geçmemesi halinde yaklaşık 500 milyon insanın Corona virüsüyle mücadelenin getirdiği ekonomik gerileme nedeniyle yoksulluğa sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

Oxfam, gelecek hafta yapılacak Dünya Bankası, IMF ve G20 Maliye Bakanları toplantılarından önce zengin hükümetlere gelişmekte olan ülkelere yardım için harekete geçmeleri çağrısı yaptı. Aksi halde yoksullukla mücadelede 10 yıl geriye gidileceği uyarısında bulunan kurum, bu gerilemenin Ortadoğu ve Afrika gibi bazı bölgelerde 30 yıl bile olabileceğini aktardı.

Yoksullukla mücadele eden 19 sivil toplum kuruluşundan oluşan uluslararası şemsiye örgüt Oxfam’ın yönetim kurulu başkanı Jose Maria Vera, ”Salgının yıkıcı ekonomik etkileri küresel düzeyde hissediliyor. Ancak yoksul ülkelerin zaten hayatta kalma mücadelesi veren halklarını yoksulluğun kucağına düşmekten koruyacak bir güvenceler ağı yok,’’ ifadelerini kullandı.

Londra’daki Kings College ve Avustralya Üniversitesi’nin araştırmaları sonucu hazırlanan rapor, hükümetlerin bazı sektörlere tamamen kilit vurmasıyla dünya nüfusunun yüzde 6’sı ila yüzde 8’inin yoksulluğa sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor. Raporda yüzde 80’inden fazlası kadın olan bir milyondan fazla Bangladeşli konfeksiyon işçisinin, siparişlerin iptal edilmesinin ya da bekletilmesinin ardından şimdiden işsiz kaldığı ya da ücretsiz izne çıkarıldığı buna örnek olarak gösteriliyor.

Oxfam, dünya liderlerine, yoksul ülkeleri ve halkları hayatta tutacak bir ekonomik kurtarma paketi üzerinde anlaşma çağrısı yaptı. G20 ülkeleri maliye bakanları, IMF ve Dünya Bankası gelecek hafta toplanacak.

Oxfam’ın önerdiği önlemler arasında gelişmekte olan ülkelerin 2020’de ödemesi gereken 1 trilyon doları bulan borçlarının iptal edilmesi yer alıyor. Oxfam’a göre örneğin Afrika ülkesi Gana’nın bu yılki dış borç ödemelerinin silinmesi halinde hükümet ülkedeki 16 milyon çocuğa, engelli ve yaşlıya 6 ay boyunca ayda 20 dolar yardım yapabilecek.

Oxfam ayrıca deniz aşırı yardımların 500 milyon dolar arttırılmasını ve IMF’de gelişmekte olan ülkeler için özellikle zorlu aylarda kullanılacak nakit paranın arttırılmasına yarayacak 1 trilyon dolarlık ‘‘özel çekme hakkı’’ oluşturulmasını tavsiye etti. Rapora göre bu, örneğin Etiyopya hükümetinin sağlık harcamalarını yüzde 45 arttırmasına yarayacak 630 milyon dolarlık ek gelire erişmesini sağlayacak.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.