Bu yıl 11’ncisi gerçekleştirilen “MainWeltmusik“ Festivali, Azerbaycan’dan Brezilya’ya çeşitli ülkelerden sanatçıları bir araya getirdi, “sınır tanımayan şarkılar“la yine bir kültürler kaynaşması yaşattı.
Yıllardır dünyanın çeşitli yörelerinden, çeşitli müzik gruplarını, birbirinden farklı müzik türlerini Almanya’nın en yoğun göç alan kentlerinden Offenbach’ta bir araya getiren geleneksel Main Dünya Müzik Festivali (MainWeltmusik) sanatseverlerden tam not aldı.
Genel Sanat Yönetmenliği’ni tanınmış müzisyen Hasan Yükselir’in yaptığı ve bu yıl 11’nci kez gerçekleştirilen festivale kökenleri Latin Amerika‘dan Kafkaslar‘a uzanan geniş bir coğrafyadan toplam 25 müzisyen katıldı.
Azerbaycan’dan Alim Kasımov’un da “MainWeltmusik Festival Topluluğu“ eşliğinde katıldığı festivali, içine Offenbach ve Frankfurt’u alan Rhein Main Bölgesi’nden çeşitli kökenlerden yüzlerce müziksever coşkuyla izledi. Azerbaycan’ın klasik müziği olarak bilinen “muğam“ın dünya çapında önde gelen yorumcuları arasında yer alan Asım Kasımov’in Türkiye’den şarkılara da kendi tarzıyla katılımı, Hasan Yükselir’le düeti festivalin müzikal kalitesinin zirve yaptığı anlar oldu.
Bu festivale özgü bir proje olan ve Hasan Yükselir’in yönetiminde, farklı kültürlerden ve müzik türlerinden sanatçıların kendi enstrümanları ve sesleriyle katıldığı “Festival Topluluğu“, Anadolu’dan ve diğer ülkelerden çeşitli eserleri olağanüstü bir müzikal uyum ve coşkuyla seslendirdi. Sanatçıların birlikte icra ettikleri eserler arasında, önceki yıllarda olduğu gibi Pir Sultan Abdal’un büyük eseri “Dostum Dostum“ da yer aldı.
“Hessen Eyalet Hükümeti’nin, Offenbach Büyükşehir Belediyesi’nin, Hessen çapında etkin kamusal ve özel kültür vakıflarının yanısıra, aralarında Hürriyet Avrupa’nın da yer aldığı çeşitli özel kurumların da desteklediği festival, Offenbach’ın 18’nci yüzyıldan kalma tarihi mekanlarından Büsing Sarayı’nın avlusunda gerçekleştirildi.
Festivali himayelerine alan Hessen eyaletinin eski Başbakan Yardımcısı Tarek Al-Wazir (artık federal milletvekili), Hessen Kültür Bakanlığı Müsteşarı Christoph Degen ile Offenbach Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Felix Schwenke’yi temsilen Encümen Gabriele Türmer ve Offenbach Kültür Dairesi Müdürü Ralph Ziegler, açılıştaki selamlama konuşmalarında, evrensel bir dil olarak müziğin birleşticiliğine işaret edip, bu etkinliğin 160 ülkeden göçmenlerin yaşadığı kentin kültürel yaşamının vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladılar.
Şimdiye kadar 50 ülkeden 300’e yakın sanatçının müzik ve danslarıyla katıldığı festival, Yükselir ve arkadaşları tarafından kurulan kültür ve sanat derneği “Su Arts“ tarafından düzenleniyor. Bu yılki festivale şu sanatçılar ve gruplar katıldı:
Barselona Gipsy balKan Orchestra (İspanya, Fransa, Sırbistan, İtalya), Celine Rudolph ve grubu (Brezilya, Almanya), Derya ve Dilek Türkan ile Enver Mete Aslan (Türkiye), Denise Krammer ve grubu (Brezilya), Dervish of Anatolia (Türkiye) ile bu gruplardan sanatçılarla, Alim Kasımov (Azerbaycan), Hasan ve Dijle Yükselir ile Denise Krammer’in solist olarak, Vural Güler (bağlama), Savaş Demiral (klarnet), Kutay Elmalı (kontrabas) ve Devrim Yeşilpınar‘ın (piyano) katılımıyla oluşan “MainWeltmusik Festival Topluluğu“.
Türkiye dışından grupların kendi şarkılarının yanısıra Türkçe parçalar da seslendirerek, çoğunluğu Türklerden oluşan dinleyicilere hoş sürprizler yaptığı festival gece yarısına kadar sürdü. Şarkıları birlikte söyleyerek ya da sahne önünde dans ederek sanatçılara eşlik eden çeşitli kökenlerden müzikseverlerin coşkusu, “çeşitliliğin, insanlığın ve birlikte yaşamanın bir ifadesi olarak müziğin gücünü” gösterdi.
“Kelimelerin yetmediği yerde müziğin insanlığın ortak dili” olduğunu bir kez daha vurgulayan Genel Sanat Yönetmeni Hasan Yükselir’in festivalin ardından yaptığı değerlendirme şöyle:
“Rhein-Main bölgesinin kültürel çeşitlilik açısından zengin merkezi olan Offenbach, çok sayıda ulusun etkilerini barındıran bir kavşak noktası olarak ideal bir ortam sunuyor. Burada bu yıl da uluslararası sanatçılardan oluşan olağanüstü bir kadronun katılımıyla 11’nci kez gerçekleştirdiğimiz festivalimiz, yanlızca bir konser değil, kültürlerin buluşma noktası, barışın notalara dökülmüş hali oldu. Bize müziğin gücünün sınırları aştığını bir kez daha gösterme şansı veren tüm sponsorlarımıza, destekçi kurumlara, dostlarımıza ve dernek üyelerimize, müzik ve kültür tutkunu misafirlerimize cömert destekleri ve güvenleri için içtenlikle teşekkür ediyoruz” dedi.
Gürsel Köksal/Frankfurt
ALMANYA
Az önceALMANYA
Az önceALMANYA
Az önceGÜNCEL
Az önceGÜNCEL
1 saat önceGÜNCEL
1 saat önceALMANYA
5 saat önce