DOLAR

32,3784

0.16%
EURO

34,9980

-0.3%
ALTIN(gr)

2.324,20

0,22%
BİST 100

9080.34

0,22%
Muz üretiminde risk

Muz üretiminde risk

ABONE OL
23:51 - 04/10/2020 23:51
Muz üretiminde risk
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İthalatı 48 milyon dolar azalan muz yatırımcısı uyarıldı

Son yıllarda İzmir’den Hatay’a kadar olan kıyı şeridinde serada muz yatırımlarının yoğunlaşarak üretimin artması ve iç piyasanın doyum noktasına ulaşmasıyla ortaya çıkabilecek risk nedeniyle muza yatırım yapacaklar uyarıldı.

Manavgat TSO Başkanı Ahmet Boztaş Dünya Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada,  son yıllarda serada muz yatırımlarıyla birlikte muz üretiminin arttığını söyledi.  İzmir’den başlayıp Antalya, Mersin ve Hatay’a kadar sahilde muz yatırımlarının arttığını belirten Boztaş, Türkiye’nin muz üretiminde kendi kendine yetebilen ülke konumuna geldiğini kaydetti.

Muzda ürün yığılması riski taşıdığına dikkat çeken Boztaş, şöyle devam etti.

‘’Tarımda geleneksel ürünlerin dışında ürün çeşitlenmesindeki yolculuğa muz ile başlattık. Muz yatırımlarına dikkatleri çekerek muz üretiminde Manavgat olarak büyük yol aldık. 2014 yılında 21 dekarda 136 ton muz üretimi yapılırken 2019’da ise 6 bin dekarda 39 bin ton muz üretimine ulaştı. İlçemizde muz üretimi 2020 yılı sonu itibariyle 15 bin dekara ulaşacak.’’

Muz üretiminde büyük artış yaşandığını anlatan Ahmet Boztaş, ‘’2020 yılı itibariyle yaklaşık 800 bin ton muz üretimi gerçekleşeceği varsayılmaktadır. Bu da ihracat yapılmasının zorlukları olan bu üretimin iç tüketime yeteceğini rakamlarla bize göstermektedir. Yani ürün yığılması riski taşımaktadır’’ dedi.

Muz ithalatı sona erecek

Vergisinin yüksek olması nedeniyle muz ihracatının yapılamadığına dikkat çeken Boztaş şöyle devam etti.

‘’İhracat yapamadığımıza göre iç piyasa da muz üretiminde kendi kendimize yeter hale geldik. Muza yeteri kadar yatırım yapıldı. Tropikal ürünlerde mutlaka üretim planlaması yapılmalı. Muza yatırım yapacakları uyarıyoruz. Muza değil tropikal meyve avokado, mango ve ejder meyvesi gibi ürünlere yatırım yapılsın.  Muz ithalatının 2021 yılı itibariyle sona ereceğini öngörüyoruz. Artık kendi kendimizi besliyoruz. Muz ithalatımız 350-400 bin ton geriledi. Türkiye’nin muz ithalatı 200 milyon doları geçer.’’

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır:

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da, muz üretiminin Antalya için özel bir konuma sahip olduğunu söyledi. Örtüaltı muz üretiminde 2007-2013 döneminde düşük hızda seyreden büyümenin, 2014 yılından itibaren hızlı ve istikrarlı büyümeye bıraktığını anımsatan Çandır, şunları kaydetti.

‘’2019’da yaklaşık 550 bin ton olan ülkemiz muz üretiminin yüzde 37’sini gerçekleştiren kentimizde 200 bin tonun üzerinde üretim yapılmıştır. Bu rakamın yüzde 50’si yani 100 bin tonu örtü altında üretilmiştir.’’

Muz ithalatı 48 milyon dolar geriledi

Örtüaltı üretimdeki bu artış sonrası Türkiye’nin muz ithalatının da hızla azaldığına dikkat çeken Çandır,  şöyle devam eti.

‘’2019 yılı muz ithalatımız 48 milyon dolar ve 122 bin ton seviyesine geriledi. Ancak muzda, gerek üretim gerek çeşit seçimi konusunda bazı problemler olduğunu ve geçmişte tecrübe ettiğimiz nar örneğine benzeyen bir yolda ilerlediğimizi görmekteyiz. Nar için defalarca uyarılarda bulunmamıza rağmen bu uyarılarımız sonuçsuz kalmıştı. Muzda da aynı sorunları yaşamak istemiyorsak öncelikle tanımlanmış standartlarda üretim konusunda bilinçlenmeliyiz.

Eğer muzdaki stratejimiz yurtiçi tüketimi karşılayacak bir yerli üretimse arz kapasitemizi buna göre belirlemeliyiz. Stratejimiz küresel rekabete uyumlu yani ihracat potansiyeline sahip bir üretimse o takdirde arz kapasitemizi bu projeksiyona göre belirlemeliyiz.’’

Uyarılar dikkate alınmıyor

Türkiye’nin muz tüketiminin 800 bin ton civarında tahmin edildiğini, bunun 550 bin tonunu yerli üretimle karşılandığını vurgulayan Ali Çandır, şöyle devam etti.

‘’Son 5 yıldaki büyüme hızımızı düşünürsek 1-2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tüketimimizin tamamına yakınını yerli üretimle karşılayabileceğiz.  Bu üretimin kalite ve çeşit standartları ile maliyet performansı, iç tüketim ve ihracat potansiyelimizi ortaya çıkaracaktır. Ancak 2020 yılında girişimcilerin haddinden fazla bu alana yönelmesi, uyarılarımıza kulak verilmediğini gösteriyor. Üretimin aşırı artması nedeniyle önümüzdeki yıldan itibaren yüksek volümlü bir dış pazar bulunamaması halinde ciddi zararlarla karşı karşıya kalabilirler.

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.