DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Merkez Bankası’nda güvensizlik giderildi

Merkez Bankası’nda güvensizlik giderildi

ABONE OL
21:26 - 23/11/2020 21:26
Merkez Bankası’nda güvensizlik giderildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), Merkez Bankası’nda Başkanın değişimi ve politika faizini 475 puan artırmasıyla piyasalardaki güvensizliğin giderildiğini belirtti.

ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, MB Başkanı değişimi, politika faizinin artırılması ve hükümetin reform girişimlerini değerlendirdi.

Akıncı, Covid-19 pandemisinin ekonomik ve sosyal etkileriyle birlikte ekonomideki yapısal zayıflıkların ve kurumlara güvenin gerilemiş olmasının sonuçlarına karşı, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan hukuk ve demokrasi reformu kararını ve MB’nın bugünkü faiz sadeleştirme kararını doğru bir başlangıç olarak gördüklerini ve bu kararı desteklediklerini belirtti.

TCMB’nın uzun süredir piyasa beklentilerinin dışında hareket ettiğini ifade eden Akın Akıncı, şöyle devam etti.

‘’Bu büyük bir güvensizlik yaratıyordu. Türk Lirasının son otuz yılın en düşük değerine gelmesinde bu güvensizliğin rolü büyüktü. Son kararla TCMB piyasa beklentileri ile uyumlu hareket ederek güvensizliği bir nebze olsun giderdi ve risk primini düşürdü. Para politikası sadeleşti, daha anlaşılır ve iletişimi kolay bir yol izlendi. Bu da piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Enflasyon hedeflemesinde kredibilite sağlayacak kararlı bir tutum orta vadede ekonomide yatırım ortamını destekleyecektir.”

Merkez Bankası’nın uzun bir süre faizleri indirmesini beklemediklerini ifade eden Akıncı, şunları kaydetti.

‘’Mevcut rezervlerin yetersizliği ve değersizleşen TL’den dolayı yabancı para cinsinden ödenecek olan borçların maliyeti bir süre daha TCMB’nin en az bu faiz oranlarıyla para politikasını sürdüreceği izlenimini veriyor. Hukuk, demokrasi ve kurumsal reform adımlarıyla birlikte koronavirüs ve ekonomik etkileriyle mücadele alanında da yeni tedbirlere ihtiyaç olduğuna şüphe yok.  Kapanan işyerleri, koronavirüs koşullarından ağır biçimde etkilenen sektörler her tür devlet yardımı, özellikle de mali destek ihtiyacı içerisindedir. Bu sektörlerde ödemelerin ertelenmesi, kredilerin yenilenmesi, istihdam desteklerinin artırılması gibi destekler yeniden ele alınmalıdır. Antalya turizme bağımlılığı sebebiyle daha büyük bir zararla karşılaşmıştır.  Koronavirüsün ekonomik yükünün adil dağılımı açısından Hükümetimizin bu özel durumu dikkate alacağına inanıyoruz.”

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.