Mayorka’da bir yanda yaprak dökümü, diğer yanda müthiş yeni planlamalar

Mayorka’da bir yanda yaprak dökümü, diğer yanda müthiş yeni planlamalar

ABONE OL
23:59 - 21/10/2020 23:59
Mayorka’da bir yanda yaprak dökümü, diğer yanda müthiş yeni planlamalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya ekonomisinin ne hale geldiğini size yazmama gerek yok.

Dünya ekonomilerinin ateşleyici gücü Turizm!

Bunu zannedersem herkes artık anladı.

Turizm olmadan dünya dönmüyor.

Dünyanın bütün ülkelerindeki en tepe devlet adamlarından , en küçük mahallelerin muhtarlarına kadar herkes turizmin istihdama, yerel kalkınmaya ve genel ekonomiye verdiği katkıyı kendi cebinde hisseder hale geldi:

Turizm denince ülkemizde de kimsenin aklına ‘Bikinili sarışın turist kız’ gelmiyor artık, bilakis herkes hemen cüzdanına bakıyor, bütçesini yokluyor.

Turist olmayınca kollektif fakirlik başladı:

Heryerde, bizde de, onlarda da!

Sayılar ve rakamlar ortada:

Bütün ülkelerde sıkıntılar ve çözüm önerileri birbirine çok benziyor: Farklı olan ise ülkelerin çözüm için ayırabileceği bütçe. Burada da ‘yeni normalde’ küresel teşvik ve destek grafiği ülkeler arası değişim/gelişim ve dönüşüm yarışını yine parası olanların kazanacağına işaret ediyor.

Önce rakibimiz İspanya’da gerçekleşen kötü gelişmelere yer verelim, merak etmeyin, yazımız sona doğru daha moral verir, iyimser hale dönüşecek.

İspanyol şirketler eriyor: Kamuoyu tedirgin, piyasalar şokta.

İspanyolların kriz tecrübesi az, belkide hiç yok! Şimdi ise durum farklı: Antalya’nın rakibi Mayorka’da yaprak dökümü başladı. Binlerce şirket bir yıl içinde iflas etti ve piyasadan çekildi.

¡Oh Corona cruel, qué despiadada eres!

Ah zalim korona, ne kadar acımasızsın!

Dünyanın en önemli tatil destinasyonlarından Mayorka’da bir çok bar, restoran, spor, animasyon ve incoming şirketi pes etmek zorunda kaldı.

Korona krizinin yıkıcı etkisi yavaş yavaş su üstüne çıkıyor. Mallorca ve diğer Balear Adaları’nda bugün itibariyle bir önceki yıla göre 4.800’den fazla iş yeri kapandı.

İspanyol sosyal güvenlik otoritesi Seguridad Social’dan alınan verilere göre, dört adada bir yıl öncesine göre 42,808 şirketin 4.879’u kapandı. Bu rakamlara devamlı eklemeler yapılıyor.

Krizden en çok zarar gören gruplardan biri olan serbest meslek sahipleri bu rakamlara henüz eklenmedi.

Yıl sonu durum dahada çıplak olarak görüldüğünde, yıkımın büyüklüğü ortaya çıkacak.

Burada özellikle küçük perakende sektörünün krizden ağır bir şekilde zarar gördüğü anlaşılıyor. Bu alanda firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 14,7 azalırken, Restoran işletmeciliğinde bu sayı yüzde 12,5 civarında seyretti.

Ancak durum dahada kötüleşiyor: Kış ayları yaklaşıyor. Bir ankette göre, iş adamlarının yüzde 45’i kış aylarında iş yerlerini kapatacaklarını söyledi, bazıları ise bu “kapatma muhtemelen sonsuza dek olacak olacak“ dedi.

Otelcilik sektöründe, işletmelerin yüzde 17’si kaybedildi. Transfer ve incoming şirketlerinin sayısı ise bir yıl öncesine göre yüzde 21,6 azaldı.

Şimdi gözler Madrid yerine Brüksel’e çevrildi.

Daha doğrusu İspanyol turizmciler ve yerel otoriteler gözlerini ve umutlarını Avrupa Parlamentosu’nda görüşülmekte olan “Yeni Nesil AB” mega planına çevirdiler.

AB kasalarında sürdürebilir yeni nesil kalkınma projeleri için 750 milyar avro ayrıldı.

İspanya bu paradan en büyük dilimi istiyor 

Ekonomisinin temel dayanağı turizmimiz büyük zarar gördü diyen İspanyolları artık ilerideki turizm fuarlarından çok Brüksel´deki ilgili kurumların ofislerinde göreceğiz.

Parayı verin “Yeni nesil AB planı ile İspanyayı baştan sona yenileyelim!”

İspanya, ekonomisini iyileştirmesi için Brüksel tarafından 140 milyar euro tahsis edileceğini öğrenen İspanyol Başbakan Pedro Sánchez, “Avrupa fonları 2021’den 2026’ya kadar ülkeyi modernize etmek için kullanacağız, önümüzdeki altı yılda ülkemizin modernizasyonu için bir yol haritası oluşturduk; salgının sert darbesini büyük bir fırsata dönüştürmek istiyoruz“ dedi.

Sosyalist lider şöyle devam etti: “Bizim planımız bu destek ile kaybettiklerimizi GSMH’mıza geri kazandırmak değil, biz şimdi daha sürdürülebilir bir şekilde ekolojik ve dijital değişim el ele bir zihniyetle yeni bir büyüme modeli gerçekleştirmek istiyoruz.“

Burada örnek olarak İspanyol turizm sektörü adına meşhur otel zinciri Iberostar’ın ‘Değişim Dalgası” adı altında (Wave of Change) harika bir projelerini gösterebiliriz.

İberostar göre bu bir proje değil, bu daha ziyade bir sürdürebilirlik hareketi: “Proje bugün başlar yarın bitebilir, biz bir hareket başlattık ve bu anlayışı çok önemsiyoruz”.

İspanya turizminin ‘yeni normalde kilit anlayış”ı ‘Döngüsel Ekonomi’ olacak.

Bu konuda çalışmalar ve örnekler Avrupa ve İspanya’da artıyor.

Örnek: araştırmalara maddi ve manevi destek vererek doğal karışımlar ile mısır nişastasından sertleştirmiş yeni bir yenilebilir maddeyi devreye sokarak döngüsel ekonomi yaratılarak, yani üretim, kullanım ve imha süreci yerine dönüşümü ve yeniden dönüşüm hedefleniyor.

İspanyollar ayrıca morali bozuk, yaşam sevinci düşük Avrupalı dostlarına , “siz çalışın, biz de sizi ‘yeni normalde, yeni konseptlerle‘ dinlendirmeye devam edelim!” çağrısını yeniliyorlar.

İspanyollar AB’nin kurulduğu günden bu yana AB nimetlerinden, desteğinden, kayağından ve sevdasından en çok faydalanan ülke oldu İspanya’ya verilen Avrupa fonlarının yaklaşık yarısı geri ödemesiz hibe şeklinde, diğer yarısı ise kredi şeklinde verileceğini öğrenince İspanyollar güçlü bir “oley!” çektiler.

Darısı diğer destinasyonların başına.

Resim: Tourexpi

TOUREXPI tarafından geçilen Baraner yazdı: Mayorka’da bir yanda yaprak dökümü, diğer yanda müthiş yeni planlamalar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Baraner yazdı: Mayorka’da bir yanda yaprak dökümü, diğer yanda müthiş yeni planlamalar haberi web sayfamıza otomatik olarak TOUREXPI sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Baraner yazdı: Mayorka’da bir yanda yaprak dökümü, diğer yanda müthiş yeni planlamalar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.