İNSANI YENİDEN KEŞFETME

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Vuku bulan bir felâket anında insan paniğe kapılır, yanındaki insanları düşünmeden bencil davranır, sadece kendini kurtarmaya bakar.

Bazı filozoflar insan hakkında bu sonuca varmıştır. Genel kanaat böyle şekillenmiştir, çünkü önyargı böyle gelişmiştir.

Kötülük olmadan roman ve hikâye yazmak mümkün değildir, hele film kurgusu ve diziler hiç yazılamaz, çevrilemez.

Andreas von Westphalen yazdığı kitapta, Die Wiederentdeckung des Menschen, İnsanı Yeniden Keşfetme, bu düşünceyi ele alıyor. Kalıplaşmış, katı kurallardan uzaklaşma gerekir, diyor. İnsan aslında kötü değil, iyidir. Fakat basın ve medyada, roman, film ve hikâyelerde daima kötüler ve kötülükler ön plâna çıkarılıyor.

Uçak yolculuğu esnasında uçak üç parçaya ayrılarak düşüyor. Kaza anında yaşanan iki ihtimal var.

Bencil davranarak çocuk, yaşlı gözetmeden insanları çiğneyerek, çıkış kapısına yığılmak. Veya önce yardıma ihtiyacı olanlara yol vermek, herkes birbirine iyi misin, diye soruyor.

Korona virüs konuyu gündeme getirdi. Berlin Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı, aşı bulununca önce 65 üstü yaşlılara yapılsın, dedi.

Önce bir panik yaşandı, sağlık malzemeleri havada uçaklara istikameti değiştirildi. Sonra düzene girdi ve bütün ülkelere ulaştırıldı.

Türkiye’den yardım alan, sağlık ürünleri gönderilen ülkelerden hiç haber verilmedi, Avrupa’da.

İyilik gönülden, kötülük akıldan çıkmaz!

Nüfus sayımı yapılmıştı, sınırda çok bekletildik. Araba kullanan da yorgun olunca Keşan’a varmadan kaza geçirdik. Kendimi tarlada buldum, ani bir davranışla yola koşup, yardım istedim. Hastaneden geri dönene kadar para ve kimliklerimize kadar arabada kalmıştı. Bir kamyon şoförü iki çocuğumuzun başında bekledi. Yıllar sonra o şoförü aradım, Keşan hakkında yerel gazetede yazı yazdım, teşekkür ettim. Avrupa yollarında, bilhassa Bulgaristan’da otel adresi vererek Keşan’ın tanıtımına yardım ettim.

Oğlum deniz kenarında plajda kâğıtlarını, cüzdanıyla birlikte kumda kaybetmişti. Bulan, bankada Didim’de oğlum adına hesap açtırdı, önemli kâğıtlarını Berlin adresine gönderdi. Teşekkür etmek için aradım ve buldum. Bu kazadan sonra oğlumun yanındaki Alman arkadaşları her Yaz tatillerini Türkiye’de geçirdiler.

Herkes hayatında böyle benzer iyiliklerle karşılaşmıştır. Kötülüklerden daha fazla bahsedilir, bu nedenle olsa gerek hep insanları kötü zannederiz.

Halbuki insan doğarken sosyal bir varlıktır, yardım etme özünde vardır. Elinde kitap dolu kapıya yaklaşan birine kapıyı açan çocuk iki yaşındaydı. Başka bir deneyde bebek yaşındaki çocuk kendi mama yerken, yanındaki çocuğa da mama şişesini uzatıyordu.

Pandemi gibi felâketlerde yardım eden insanlar, sağlık elemanları kendi sağlığını tehlikeye atarak çalıştılar. Aşırı yorgun olanlar dahi rapor almadı, meslektaşlarını yalnız bırakmadılar. İnsan kötüdür önyargısına karşı deprem, yangın ve sel yıkımlarında gönüllü yardım edenler unutulmamalı.

Gönüllü çöp toplayanlar, vakıf ve derneklerin yaşamasını gönüllü sağlayan elemanlardan daha fazla haber yapılmalı, örnek davranışlar öne çıkarılmalıdır.

Sosyal medyanın tercih edilmesi de böyle anlatılabilir.

Zira resmî medya ve yayınlarda, iyi haber, haber değildir, deniliyor ve hep negatif haber ve olaylar gündemde kalıyor. Böylece insanlar kötümser oluyor, psikolojik hastalıklara yakalanıyor. İyi örnekler duyulmuyor.

2005 yılında, Amerika’da New Orleans şehrinde kasırga büyük zarar açmıştı.  Vali medyadan hırsızlık, yağmalama, tecavüz haberlerini duyar. Polislere insanları kurtarma yerine, düzen ve güven kurmalarını emreder. Yıkım sonunda görülür ki, ölüm sayısı artmıştır. Olay sonunda yağma ve hırsızlık gibi görülen olaylar, iş yerlerine koruma amaçlı olduğu anlaşılır.

Demek ki, insan olanı göremiyor. Zira önyargının etkisinde, beklediğini görüyor. Düşünce önderleri, filozoflar devlet düzen ve otoritesi olmazsa insanlar birbirlerini kırar düşüncesinin değiştirilmesini öneriyorlar.

Pedagoglar tamamlıyor, çok erken yaşta çocuk var olan özüne uygun eğitilirse, insan kötü olmaz. Kötü olduysa ailede, toplumda, ülkede bazı şeyler yanlış uygulanmıştır.

 

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Kaynak:

Andreas von Westphalen,

Altruismus, Der Mensch ın Zeiten der Katasrophe

Deutschlandradio, 19.07.2020, saat 9:30, Essay und Diskurs.

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.