EVDE KALIYORUZ  

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Korona virüs salgını on bin can aldı. Bu sayı yalnız Avrupa’da, sorun küresel mücadele ülkesel. Yıllardır birleşme çabasını, Avrupa Birliği geriye dönüş yaparak ülkeler sınırlarını kapattı. Toplum hastalık korkusuyla meşgul iken sığınmacılar, iltica edenler sınır dışı yapılıyor.

Altmış beş üstü riziko grubuna girdiğim için, ben de makalemi evde kalarak, kurallara uyarak yazıyorum.

Hastalık seyri için Robert Koch Enstitüsü, resmî televizyon kanallarından ve ciddi yayın yapan basından takip etmeye devam etmeliyiz. Zira sosyal medyada herkes uzman kesildiği gibi, fırsatçılar var, onlara itibar edilmemeli.

20 Mart 2020 tarihinde şair ve din bilimci Friedrich Hölderlin 250. yaş günü anıldı. Şair 1770 yılında Tübingen şehrinde doğdu, 73 yaşında kulesinde vefat etti. 36 yaşından itibaren evindeki kulesinde kaldı. Gönüllü olarak evde kaldı. Doğaya, gezintiye yalnız çıkıyordu. En önemli eserlerini bu dönemde yazdı. Depresif yaşamına inancı sebep oldu. Antik Yunan devrine son verilmesiyle, cennetin sona erdiğine inanıyordu. Medeniyeti sınırlara bağladığı için Naziler, Hıristiyanlığın yayılmasıyla güzelliklerin kaybolduğu düşüncesine solcular, komünistler sahip çıktılar. Yunanistan sarhoşluğuyla yaşadı, antik Yunan eserlerini inceleyerek çok güzel, unutulmaz edebiyat tarihine geçen ürünler yazdı. Kız kardeşine yazdığı anı kartına şöyle yazmıştı: “Hayatında gerçek adalet, hürriyet ve güzellik olan insana, başka hiçbir şey gerekmez.”

Krizden sonra yaşam devam edecek. Avrupa Çin ve İtalya’dan sonra ders alabiliyor. Geçte olsa, önlemler bunu gösteriyor.

Çin devleti sıkı önlemler aldı, halk dikte edilenlere neden niçin diye sormadan itaat etti. Önlemlerin etki gösterdiği, salgının yavaşladığı duyuluyor. Diktatörlükle idare edilen ülkelerde, idare eden iyi karar alırsa, netice iyi olur.

İtalya’da ise, Demokrasi idare şeklinin iyi yerleşmediyse zararı görülüyor. Önce Çin Avrupa’ya uzak deyip, ciddiye alınmadığını basın ve medyada duyduk. Sonra halkın çağrılara kulak asmadığına şahit oluyor, düşünce öncüleri, sağlık uzmanları. Okullar tatil gibi, aileler çocuklarıyla normal yaşamlarına devam ediyorlar. Popülist bir parti lideri 27 Şubat tarihinde evlerinizden çıkın, işinize gidin çağrısı yapıyor. Bu soruna İtalya’da altmış beş üstü yaşlı sayısının fazla olması ekleniyor. Askeri araçlarla cenazelerin taşındığı fotoğrafları gördükçe, vefat edenlerin aile efratlarından bile veda edemediğini doktorlardan duydukça, uyumak hele uykuya dalmak kolay değil.

Almanya ders almış gibi görünüyor. Büyük bir çoğunluk kurallara uyuyor. Bu nedenle sert önlemler alınmıyor. Vatandaşları bıkmadan, tekrar tekrar uyararak, demokrasi ile idare edildiği hatırlatılıyor. Neden, niçin sorularına cevap alan halk nasıl kurallara uyacağını da anlayarak uyguluyor.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron, görülmez, kokmaz düşmana karşı savaş yapıyoruz, dedi. Federal Almanya Başbakanı Dr. Angela Merkel İkinci Paylaşım Savaşı’ndan sonra en tehlikeli krizi geçiriyoruz. Durum çok ciddidir, hükümet olarak ciddiye alıyoruz, siz de ciddiye alın, diyerek vatandaşları uyardı.

Krizlerde ders alınırsa ki, umut ediyorum. Geride kalan nesil küresel yaşamda doğru olmayan gidişatlar dur diyecektir. Aç gözlü para severler parayı yiyemeyeceklerini anlayacaktır.

Hava kirlenmesinin durdurulması için böyle bir krize ihtiyaç olmamalıydı. Doğayı koruma ciddi bir şekilde ele alınmalıydı.

Yalnız kalmanın iyi taraflarını benimseyen insanlar, evde kalmanın da faydalarını değerlendirir. Çocuklarıyla iyi vakit geçirmek, yemek pişirmek, okumak, yazmak yapılacak etkinlikler olabilir.

Aile uzmanları şiddetin ailede artacağını söylüyorlar. Sorunları konuşarak çözemeyenler için söz konusu şiddet olabilir. Konuşmayı öğrenmek için de bir fırsat olabilir, evde kalmak.

Tarihte kardeşi kardeşten ayıran duvarla yaşayan Almanya için özgürlüklerin kısaltılması, hele seyahat özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırılması çok acı bir durum, mutlaka izi kalacaktır.

Hükümetin aldığı, ekonomik imkânlar küçük çaptaki esnaflara, serbest iş sahiplerine destek olacak gibi görünüyor. Neticeyi zaman gösterecek.

Her şeye rağmen yerküremiz dönmeye devam ediyor, güneş ışınlarını esirgemiyor. İlkbahar tüm iç açıcı güzelliği ile davet ediyor. Bahçesi, balkonu olanlar daha şanslı.

Balkonu olmayan pencereden sağlık elemanlarına hastanelerde temizlik yapanları unutmadan alkışlarla teşekkür ediyor. Müzisyenler balkonlardan Beethoven’in 9. Senfoni Ey insanlar, diye haykırarak söylüyor.

Ey insanlar! Sabredin, sabahı olmayan gece yoktur. Yalnız vücut teması yasak, internet olduğu müddetçe sosyal yaşam devam ediyor. Zaman, Beethoven’in bütün eserlerini Fazıl Say’dan dinleme zamanı.

Sağlıkla ve evde kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

Not:

Friedrich Hölderlin hakkında aldığım bilgi:

DIE ZEIT, No: 13, 19 Mart 2020, sayfa:53

Fazıl Say, erzählt Beethoven neu:

Liebe, Einsamkeit und Rebellion, 9 CDs

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.