23 NISAN 2016

ABONE OL
11:51 - 23/10/2020 11:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

23 NISAN 2016

23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayrami ve Uluslararasi Çocuklar Günü Kutlu Olsun!

Sevgili Çocuklar!
Sevgili Ana ve babalar!

23 Nisan, çocuklarin bayrami. Gönlümüz, bu bayramin yalnizca Türkiye kökenli çocuklarin degil, ayni zamanda yeryüzündeki tüm çocuklarin günü ve bayrami olmasindan yana! Evet, dünyada uluslararasi hale getirilmis çesitli günler var. Kadinlar günü, anneler günü, babalar günü, sevgililer günü gibi… Ama uluslararasi bir çocuklar günü ne yazik ki yok.

Kadinlar gününde kadin haklari gündeme geliyor; anneler gününde çocuklar, annelerini hiç degilse yilda bir kez de olsun düsünüp onlara karsi sevgilerini belirtebiliyorlar. Babalar gününde yine çocuklar, babalarina animsayip onlari mutlu etmeye çalisabiliyorlar. Sevgililer gününde, sevgililer birbirlerine karsi sevgilerini, asklarini gösterebilmek için yarisabiliyorlar ve sevgilerini ifade edebilmenin yollarini arayip bulabiliyorlar.
Neden uluslararasi çocuklar gününde de anneler, babalar, çocuklarin içinde büyüdükleri topluluklar ve devletler çocuklarina karsi kendilerini sorgulamasinlar? Yilda bir gün de olsa bu olanagi tüm dünya çocuklarina niye vermeyelim?
Bunu Türkiye, 80 yili askin bir süreden beri eksiklikleri ile de olsa dünyadaki tek ülke olarak yapiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulus tarihi olan bu günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami olarak çocuklara armagan etmisti. Bu bayram, 1978 yilindan beri diger uluslardan çocuklarin katilimi ile Türkiye’de uluslararasi bir anlayisla kutlaniyordu. AKP Iktidarinin her türlü engellemelerine karsin, bu yil da 23 NISAN ÇOCUK BAYRAMI sivil toplum kuruluslari ve Cumhuriyetten yana olan kuruluslarca Çocuk Senlikleri ile Türkiye‘de ve dünyanin çesitli ülkelerinde kutlanacak.

Degerli Anneler! Degerli Babalar!

Biz Avrupali Türkler, 23 Nisani 40 yildan beri bulundugumuz kent ve ülkelerde büyük çogunlukla uluslararasi bir anlayisla kutluyoruz.
Ancak bugüne, simdiye kadarki anlayisimizdan biraz daha farkli özellikler katmaliyiz. Bugünde babalar ve anneler kendilerine sormalilar: Biz çocuklarimiz için neler yapiyoruz? Onlarin iyi bir egitim görebilmeleri ve saglikli bir kisilige ve kimlige kavusabilmeleri için tüm olanaklarimizi kullaniyor muyuz? Iyi bir meslek edinmeleri için var olan tüm firsatlari degerlendirebiliyor muyuz? Içinde yasadigimiz çalisma ve yasam kosullari bazen bizi sert davranmaya itse de, çocuklarimizi, küçücük hatalar yapmalari halinde, onlari köseye sikistirmadan, azarlamadan, dövmeden güzel seylere yönlendirebiliyor muyuz?
Onlara sefkatle ve sevgiyle yaklasabiliyor muyuz? Yanlis davranis ve tutumlarimizdan dolayi onlarin bizi bagislamalarini sagliyor muyuz? Daha sonra alip onlari sefkatle bagrimiza basiyor muyuz? Onlarla gerekirse bir arkadas gibi konusup dertlerini, kaygilarini paylasabiliyor muyuz?

Sevgili çocuklar!

23 Nisan sizin gününüz. Hayir, yalnizca Türkiye kökenli çocuklarin degil! Tüm dünya çocuklarinin günü! Hangi renkten, hangi soydan, hangi dilden, hangi din ve mezhepten olursa olsun, tüm dünya çocuklarinin günü! Bu günde anne ve babalar, kendi vicdanlari ile karsi karsiya kalmali ve çocuklari için hangi güzel ve yararli adimlari atacaklarini ve yapabileceklerini bir daha düsünmelidirler! Unutmayalim ki, çocuklar çiçek gibidirler. Nasil ki, çiçeklerin havaya, topraga, suya ve günese gereksinimleri varsa, çocuklarin da hava, su ve günese ek olarak iyi beslenmeye, en önemlisi anne ve babalarinin sevgilerine, sefkatlerine desteklerine ve iyi bir egitime ihtiyaçlari var.
Hele içinde yasadigimiz çok kültürlü toplumlarda iki ayaklari üzerinde durabilecekleri bir ortama ve gelecege gereksinimleri var. Bu da çocuklarin hem içinde yasadiklari toplumun dil ve kültürünü, yani Almanya’da yasiyorlarsa Alman dili ve kültürünü, hem de kendi anadili ve kültürel zenginliklerini özümsemeleri ile olanaklidir.

Sayin Devlet ve Hükümet Yöneticileri!

Bu günde devletler de çocuklara yönelik sorumluluklarini sorgulamalilar: Devlet dil, din, irk ve sosyal köken ayirimi yapmaksizin tüm çocuklara esit ve iyi bir egitim olanagi saglamalilar. Egitimin içerigi, çocuklari, ne istedigini bilen, düsünen, yaratici, üretken, katilimci ve hosgörülü birer insan olarak yetistirmeyi öngörmelidir. Içinde yasadigimiz çok kültürlü toplumlarda devletin görevi, çocuklari yabanci düsmanligindan, irkçiliktan, önyargilardan uzak, degisik kültürel kökenden insanlar arasinda ayirim gözetmeyen, insanlar arasinda esitligi temel alan özgürlükçü demokrasiye sahip çikan, gelecegin katilimci bireylerini yetistirmek olmalidir. Degisik köken, dil, din ve mezhepten gelen çocuklarin ve kültürlerinin esitliginden hareket ederek, onlarin anadillerinin de içinde yer aldigi kültürler arasi egitimin yuvalarda ve okullarda uygulanmasini saglamalidir.
Çocuklar çalistirilmamali. Devletler, savaslara neden olmamali, yeryüzündeki savaslarin olmasini engellemeli. Devletler savaslari önleyemiyorsa bunu Birlesmis Milletler engellemeli ve sürekli barisi saglamali. Artik savaslardan dolayi çocuklar ölmemeli, yaralanmamali ve onlarin daha fazla gözyaslari akmamalidir.

23 Nisan, Uluslararasi Çocuk Günü olarak kabul edilmeli ve „hiç degilse bir günlügüne“ teslim etmeliyiz dünyayi çocuklara!. Yarinin büyüklerine…
Biz Avrupali Türklerin de Uluslararasi Topluluklara katkisi ile 23 Nisan artik dünya çocuklar günü olmalidir!!!
Bu baglamda Çocuklarimizin 23 Nisan Uluslararasi Çocuk Bayramlarini kutluyor, degisik kültürlerden ve uluslardan arkadaslari ile mutlu ve güzel günler geçirmelerini diliyoruz.

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.