DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Korona virüs Antalya’yı 3 kat daha fazla vurdu

Korona virüs Antalya’yı 3 kat daha fazla vurdu

ABONE OL
00:00 - 21/12/2020 00:00
Korona virüs Antalya’yı 3 kat daha fazla vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğulu, pandemi sürecinde insanoğlunun tarım sanayini yeni keşfettiğini belirtti. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da, koronavirüsün Antalya’yı 3 katı daha fazla vurduğunu söyledi.

Antalya Ticaret Borsası online düzenlediği toplantıda üyelerinin sorunlarını dinledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

ATB’nin 100’üncü yılını kutlayan Hisarcıklıoğlu, ATB Başkanı Ali Çandır’ın YÖREX başta olmak üzere kent ve ülke ekonomisine can verecek birçok projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti.

‘’Antalya, Türkiye için çok önemli bir yerde bulunuyor. Burada para var, ekonomi var. Allah size her türlü nimeti vermiş. Denizi, kumu, turizmi vermiş. Müthiş bir tarım araziniz var. Tarıma dayalı sanayi var, ticaret var. Her şey var. Allah Antalya’ya dört dörtlük coğrafya nasip etmiş.’’

Korona virüs nedeniyle dünyanın salgınla karşı karşıya kaldığını anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Sadece Türkiye değil tüm ülke ekonomilerinde virüse bağlı ciddi zorluk yaşanıyor. Bu dönemde dünya, tarımın çok önemli olduğunu keşfetti. Tarım sektörü müthiş fırsatları barındırıyor. İnsanoğlu tarıma dayalı sanayiyi yeni keşfediyor. Biz bu coğrafyada bu fırsatı yeterince değerlendiremiyorduk, inşallah bundan sonra daha iyi değerlendireceğiz”  dedi.

Korona virüs Antalya’yı 3 kat daha fazla vurdu

ATB Başkanı Ali Çandır da pandemi döneminde TOBB’un girişimiyle üyelerin birçok talebine cevap aldıklarını, varlıklarını sürdürmek için daha ileri desteklere ihtiyaç olduğunu söyledi. Çandır, şöyle devam etti.

‘’Antalya, 2019 yılını tarımı, ticareti, turizmi ve sanayisiyle ülke ortalamasının üzerinde büyümeyle kapattı. Bunda turizm ve tarımın etkisi büyük oldu. 2020 yılı için de benzer büyüme beklentisiyle ülke ortalamasının üzerinde yatırım yapılıp borçlanıldı. Mart ayının ortasından itibaren can derdine düştük ve hiçbir hedefimiz gerçekleşmedi. Korona virüs nedeniyle borç yükümlülüklerimiz ve işlerimizdeki zayıflık diğer taraftan salgın dolayısıyla ertelenen kamu ödemelerimizin biriken yükü, hepimizi ülke ortalamasının en az 3 katı ağırlıkla vurdu. Ekim ayından bu yana durum daha da ağırlaşmıştır.’’

Çandır, kamuya yönelik birikmiş, ertelenmiş ya da gecikmiş tüm ödemelerin en az 2022 yılına kadar faizsiz ve 2021 yılındaki SGK ve vergi ödemelerinin de en az bir yıl süreyle ertelenmesini istedi.

Hem ihracatı artırmak hem yerli tüketimi karşılamak için daha çok üretmek istediklerini bunun için arazi ihtiyacı bulunduğunu  anlatan Çandır, “Sektörün tarım arazisi talebi hızla ve etkili bir biçimde kamu tarafından karşılanmalıdır. Atıl durumdaki Hazine arazilerinin tarıma kazandırılması için destek bekliyoruz’’ dedi.

Devlet oyuncu olmasın

Kamunun ticarette rakip olarak girdiği alanları kuruttuğunu anlatan Çandır, Devletin Türk Şeker, Tarım Kredi, Ziraat Katılım gibi kurumlarla yaş meyve sebze ve gıda sektöründe oyuncu olma çabalarını eleştirdi. Çandır, şöyle devam etti.

‘’Kamu hem kural koyucu, hem hakem, hem oyuncu olmak istiyor. Bu hiçbir şekilde sürdürülebilir değil. Devletin oyuncu olma çabasından vazgeçmesini talep ediyoruz. Tarımsal istihdamdaki gücümüzü korumak ve güçlendirmek için sektörümüzün doğasına ve yapısına uygun tarıma özel bir sosyal güvenlik sistemi tasarlamak zorundayız.’’

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.