DOLAR

32,5377

-0.02%
EURO

35,0117

0.47%
ALTIN(gr)

2.434,38

0,48%
BİST 100

9802.67

0,48%
‘Kasa’dan kaçınan üretici ürününü ucuza veriyor

‘Kasa’dan kaçınan üretici ürününü ucuza veriyor

ABONE OL
21:28 - 03/10/2020 21:28
‘Kasa’dan kaçınan üretici ürününü ucuza veriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yıllardır fiyatların ucuzluğundan yakınan üretici, ürünlerini koyacağı ’kasa’ almaktan kaçındığı için ürününü tüccara ucuza vererek piyasayı kendi kendine düşürdüğü belirtildi.

S.S Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yaşar Kocaoğlu,  üretici meyve sebze fiyatlarının ucuz olmasının nedenleri arasında ilk sırada üreticin peşin para verip ‘kasa’ almamasından kaynaklandığını söyledi.

Üreticinin ürününü kendi kendine ucuzlattığını ifade eden Kocaoğlu, şöyle devam etti.

‘’Meyve sebze fiyatlarını üretici kendisi düşürüyor. Ürününü koyacağı kasayı peşin para vererek alacak. Ancak, üretici cebinden para çıkacağı için ürününü değerinden daha düşük fiyata tüccara satıyor. Plastik kasa fiyatının adedi şu an için 5 TL. En az ürün alan üreticinin 300-400 kasaya ihtiyacı var. Bazı üreticinin 4-5 bin kasaya ihtiyacı oluyor. Hatta 10 bin adet kasaya ihtiyacı olan üretici de var.

Üretici kasa almamak için kilogram fiyatı 3 lira değerinde olan armudu daha düşük fiyata tüccara veriyor. Üretici kendi kendine piyasayı düşürüyor. Üretici kasa almış olsa ürününü depoda saklayabilecek. Saklayamadığı için de ucuza veriyor. Piyasayı küçük üretici düşürüyor.’’

Çözüm

Üreticinin kasa ihtiyacının karşılanması için bölgedeki soğuk hava depo işletmelerinin kendi kapasiteleri kadar kasa temin etmeleri gerektiğini ifade eden Yaşar Kocaoğlu, Isparta bölgesinde başarıyla uygulanan AB destekli kırsal kalkınmayı sağlamaya yönelik  IPARD projelerinin de Antalya ve ilçelerinde de uygulanmasını önerdi.

IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma programıdır. IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.