DOLAR

32,3730

0.16%
EURO

35,0879

-0.03%
ALTIN(gr)

2.325,20

0,26%
BİST 100

9128.88

0,26%
İşte tarım sektörü için çözüm önerileri

İşte tarım sektörü için çözüm önerileri

ABONE OL
22:22 - 08/08/2019 22:22
İşte tarım sektörü için çözüm önerileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mart Ayı Meclis toplantısında konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, bu ay içerisinde açıklanan verilerle 2018 yılında ekonominin yüzde 2,6 büyüme gösterdiğini anımsattı.

Tarım sektörünün ise yüzde 1,3 ile genel ekonominin ancak yarısı kadar büyüyebildiğine dikkat çeken Çandır, şunları kaydetti.

”Halbuki son çeyrekte genel ekonominin 6’da 1’i kadar küçülen, yani bu dönemde ülke ortalamasından çok daha iyi bir performans göstermiş olan sektörümüz, yıl toplamında ise ülkemizin ancak yarısı kadar büyüyebilmiştir. Bunun nedenlerinden biri, geçtiğimiz yılın 2. çeyreğinde sektörümüzün yüzde -1,1 düzeyinde küçülmesidir. Sonuç olarak sektörümüz için oldukça zorlu geçen 2016 ve 2017 yıllarının ortalamasının ancak yarısı kadar büyüyebildiğimiz 2018 yılı, bizlere 2017 yılını aratmıştır.”

Tarımdaki bu durumun en önemli nedenlerinden birinin de sektörde yaşanan enflasyon olduğunu vurgulayan Ali Çandır, ”Özellikle girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek enflasyon ile tarımsal ürünlerde yaşanan enflasyon arasındaki makasın sektörümüz aleyhine hızla açılması, üretim performansımızı düşürmüştür. Önümüzdeki dönemde bu makasın kapanması ve üretim performansımızın yükselmesi yolunda çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız” dedi.

ÖNERİLER

Tarımsal üretim ve ticaretin sahip olduğu potansiyele uygun bir büyümeyi sağlayabilmek ve yarattığı katma değeri artırabilmek için üyeleriyle birlikte ürettikleri tedbirleri, kamuoyu ve hükümet yetkilileriyle paylaştıklarını anlatan Çandır, tarım sektörünün sorun ve çözüm önerilerinden oluşan 11 maddelik raporu Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sunduğunu kaydetti.

Çandır, önerilerini şöyle sıraladı.

Tarımsal üretimde kullanılan tüm girdi maliyetleri üzerindeki yüklerin hafifletilmesi amacıyla KDV ve ÖTV gibi tüm vergilerden en az iki üretim sezonu vazgeçilmelidir.

-Tarımsal girdi alımlarında vade yapısı uzayan ya da bozulan sektörümüze, finansmanı Ziraat Bankası tarafından sağlanan bir alım sistemi geliştirilmelidir.

-Tarımsal kooperatifler ve birliklerin merkezi yönetimce tasarlanmış performans kriterleriyle değerlendirilmesi sağlanmalıdır.

-Tarımsal ürün ticaretinin bir bütün olarak tedarik zinciri modellemesiyle yeniden düzenlenmesi gereklidir.

-Üreticilerin tedarik ihtiyaçlarını birlikte karşılamalarını ve eşgüdümlü makine-teçhizat kullanımını avantajlı hale getirecek modeller geliştirilmelidir.

BELEDİYE BAŞKANLARINDAN İSTEKLER

Tarım sektörünün yapısına uygun, sosyal yardımlarla birleştirilmiş ve maliyeti düşürülmüş bir sosyal güvenlik modelinin geliştirilmesi durumunda ise diğer birçok pozitif etkinin yanı sıra daha fazla istihdam sağlanabileceğini ifade eden Çandır, yerel seçimlerde seçilecek belediye başkanlarına da önerilerde ulundu. Çandır, ”Kent içi ticaretin ve tarımsal ticaretin geliştirildiği, AVM, tabela ve hava kirliğinin en düşük seviyelere ulaştırıldığı, Trafik ve çevre sorunlarının sona erdirildiği, Refah ve huzurun yükseltildiği bir kent talebimiz dışında

-Tarım topraklarımızın korunduğu ve tarımsal alt yapımızın güçlendirildiği

bir yönetim performansı sergilemelerini bekliyoruz.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.