DOLAR

32,5868

0.22%
EURO

34,8203

0.44%
ALTIN(gr)

2.411,15

-0,87%
BİST 100

9645.02

-0,87%
Her ay toptancı hal fiyat endeksi açıklanacak

Her ay toptancı hal fiyat endeksi açıklanacak

ABONE OL
13:25 - 04/10/2020 13:25
Her ay toptancı hal fiyat endeksi açıklanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası (ATB) üretici ve tüketiciyi bilgilendirmek, veri analizi sağlamak amacıyla yaş meyve sebze sektörü için her ay Toptancı Hal Fiyat Endeksi açıklayacak. Antalya Toptancı Hallerinde işlem gören domates, yaş meyve ve sebzenin miktarı ve fiyat hareketleri değişimini kamuoyu ile paylaşacak.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye’de üretilen 5 domatesten birinin, sebzenin yüzde 15’inin Antalya’da üretildiğini, yaş meyve ve sebze üretiminin yaklaşık 3’te 1’inin de hal sisteminden geçtiğini belirtti.

Yaş meyve ve sebzenin zaman zaman enflasyonun yükselmesinde günah keçisi ilan edildiğini ifade eden Çandır, TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı aylık enflasyon rakamlarının içinde bir detay olarak bulunan yaş meyve ve sebze ile özellikle domates ürünlerindeki miktar ve fiyat değişimleri müstakil olarak ilan edilmediğini vurguladı. Ali Çandır, şunları kaydetti.

‘’Yaş meyve ve sebze ile bu grubun lokomotif ürünü domates fiyatları özellikle kış aylarında sürekli olarak ön plana çıkmak ve gündem oluşturmaktadır.   Antalya toptancı hallerindeki yaş meyve ve sebze işlem miktarı ve fiyat değişimlerini uzun bir süre inceledik. Üretici hallerin bulunduğu ve domates, yaş meyve ve sebzenin en önemli üretim merkezlerinden biri olan Antalya, söz konusu ürünlerin fiyatının belirlenmesinde etkin rol oynuyor.  Antalya Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız protokolle hal sistemimizdeki domates, yaş meyve ve sebzenin miktar ve fiyat endekslerini hesaplayıp her ayın 2’sinde kamuoyu ile paylaşacağız.’’

Fiyatlar

ATB Antalya Toptancı Hal Endeksine göre, domates, sebze ve meyve işlem miktarları, Eylül ayında bir önceki aya göre ortalama olarak yüzde 2.9, geçen yılın aynı ayına göre ise yıllık yüzde 13.57 azaldı.

Domates, sebze ve meyve işlem fiyatları ise Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 13.28 artış, geçen yılın aynı ayına göre işlem fiyatları yüzde 30.25 arttı.

Bir önceki aya göre sebze işlem miktarı Eylül ayında artarken geçen yılın işlem miktarının altında kaldı. İşlem fiyatı bir önceki aya göre yükselirken geçen yıldaki fiyatın altında seyretti.

Meyve işlem miktarı Eylül ayında yükseldi. Buna rağmen geçen yılın Eylül ayı işlem hareketliliğinin altında kaldı. İşlem fiyatı ise bir önceki aya göre azalış gösterirken, geçen yıldaki fiyatın üzerine çıktı.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.