Güçlü Diaspora Güçlü Türkiye

Güçlü Diaspora Güçlü Türkiye

ABONE OL
17:07 - 16/04/2022 17:07
Güçlü Diaspora Güçlü Türkiye
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, İsviçre Türk Toplumunun (İTT) düzenlediği iftar programına katıldı. YTB’nin yurt dışındaki vatandaşların hizmetinde olan bir kurum olduğuna dikkat çeken Eren, “YTB ‘güçlü diaspora, güçlü Türkiye’ şiarıyla çalışan Türkiye’nin diaspora kurumu. Eğer yurt dışında vatandaşlarımız güçlü olursa biz de anavatanımızda daha güçlü oluruz” dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, İsviçre Türk Toplumunun (İTT) düzenlediği iftar programına katıldı. Programda İsviçre’deki Türk iş insanları ve Türk toplumunun önde gelen simaları ile bir araya geldi.

YTB YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZIN KURUMU

Zürih’te bir Türk lokantasında düzenlenen iftarda konuşan YTB Başkanı Eren, YTB’nin yurt dışında yaşayan vatandaşların kurumu olduğunu belirterek, “YTB, yurt dışındaki STK’larımıza ve vatandaşlarımıza destek olma gayretinde olan, ‘güçlü diaspora, güçlü Türkiye ’ şiarıyla çalışan Türkiye’nin diaspora kurumu. Eğer yurt dışında vatandaşlarımız güçlü olursa biz de anavatanımızda daha güçlü oluruz” dedi.

Türkiye’den Almanya’ya ilk göçün başlamasının ardından yaklaşık 60 yıl geçtiğini hatırlatan Eren, Türk vatandaşlarının İsviçre dahil Avrupa ülkelerinde başarı hikayeleri yazdığının altını çizdi.

EN FAZLA TÜRK’ÜN YAŞADIĞI DÖNEMDEYİZ

Endülüs’ten sonra Avrupa kıtasında en fazla Türk’ün ve Müslümanın yaşadığı bir döneme şahit olduklarını dile getiren Eren, İsviçre’de 140 bin, Avrupa genelinde ise 5 milyon Türk’ün bulunduğunu vurguladı.

İTT BİRÇOK ÜLKEYE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK YAPIYA SAHİP

İTT’nin pek çok dernek ve federasyonu tek çatı altında toplayan Avrupa’daki birçok ülkeye örnek teşkil edecek bir yapısı olduğunu ifade eden Eren, “Bu yapının güçlü olması İsviçre Türk toplumunun da lobi gücü olarak ayağa kalkmasına çok büyük hizmet edecektir. Ben bu anlamda İTT’de emeği geçmiş kurucu başkanlarımıza ve burada emek vermiş büyüklerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Eren, vatandaşların İsviçre toplumuna intibak sağlaması, seçimlerde katılımcı olması, bunun yanı sıra anavatan Türkiye ile de bağlarını koparmamaları temennisinde bulundu.

ELDE ETTİĞİNİZ SAYGIN KONUMLA GÖĞSÜMÜZÜ KABARTIYORSUNUZ

Türkiye’nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy da İsviçre’deki Türklerin görüş ve düşüncelerinin kendileri için önemli olduğunu söyledi. Acarsoy şunları kaydetti: “Çok sayıda dernek ve federasyonumuzun düşünce ve yaklaşımlarını, tek bir sese dönüştürmenin çok kolay olmadığının farkındayız. Burada önemli olan, asgari müşterekler temelinde, yüreğinde vatan, millet, ve bayrak sevgisi bulunan her Türk vatandaşının birlikte ilerlemek gayesi içinde olmasıdır. İsviçre’nin sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasi hayatında göstermekte olduğunuz başarılar ve elde ettiğiniz saygın konumla göğsümüzü kabartıyorsunuz.”

BİZ BİR AİLEYİZ

Programa katılan Azerbaycan’ın Bern Büyükelçisi Fuad Iskandarov ise Azerbaycan ve Türkiye’nin ‘tek millet, iki devlet’ olduğunu vurgulayarak, “Biz bir aileyiz.” dedi. 2’nci Karabağ Savaşı’nda Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği desteğin önemine işaret eden Iskandarov, İsviçre’deki Türklerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Fatih Toprak ise İsviçre’deki Türklerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Buradaki başarılarınızla gerçekten gurur duyuyoruz. Avrupa’da yaşayan Türkler bulundukları ülkelere çok büyük faydalar sağladılar. Bunun en güzel örneği de Uğur Şahin ve Özlem Türeci.” dedi.

EN BÜYÜK HAYALİM ZÜRİH’DE TÜRK EVİ AÇMAK

İTT Başkanı Şahin ise en büyük hayalinin ABD’nin New York kentindeki gibi İsviçre’nin en büyük kenti Zürih’e bir Türk evi açmak olduğunu söyledi.

İTT olarak kendi internet sitelerini ve medya organlarını kurduklarını anlatan Şahin, “Hepinizin bildiği gibi son yıllarda yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve her türlü ayrımcılığın yükseldiği dönemdeyiz. Olumsuz yaklaşımların bütün insanlığı hedef aldığı bu zaman diliminde tolerans iklimine her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktayız.” diye konuştu.

İftara, Zürih Başkonsolosu Hasan Emre Uygun, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) İsviçre Şubesi Başkanı Murat Şahin ve İsviçre’deki başlıca Türk STK’lerinin başkan ve yöneticileri ile diplomatlar katıldı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.