DOLAR

32,4878

-0.02%
EURO

35,0128

-0.09%
ALTIN(gr)

2.438,53

0,13%
BİST 100

9716.77

0,13%
‘’Girdi maliyetlerini düşürecek adımlar atılmalı’’

‘’Girdi maliyetlerini düşürecek adımlar atılmalı’’

ABONE OL
14:59 - 05/09/2021 14:59
‘’Girdi maliyetlerini düşürecek adımlar atılmalı’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Enflasyonda 2021 Ağustos ayı enflasyon rakamının 16 yılın en yüksek rakamına ulaştığı belirtildi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, TUİK’in açıkladığı 2021 Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Enflasyonda 2005 sonrasındaki en yüksek oranlara ulaşıldığını belirten Çetin, enflasyonla mücadelede girdi maliyetlerini düşürecek adımların önemine dikkat çekti.

2021 Ağustos ayı enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 1,12, Yİ-ÜFE’de yüzde 2,77, yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 19,25, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 45,52 olarak açıklandığını anımsatan ATSO Başkanı Davut Çetin, şunları kaydetti.

‘’Enflasyonda 2018’deki kur şokuna bağlı artıştan sonra 2005 sonrasındaki en yüksek oranlara çıkıldığını görüyoruz. Beklentilerin üzerinde gelen oranlar Merkez Bankası’nın tahminlerinin iyimser kaldığını, enflasyonun ekonomi yönetimi tarafından çok daha kapsamlı bir biçimde ele alınması gerektiğini ortaya koymuştur.”

En yüksek artış gıda grubunda

Gıda enflasyonunun aylık yüzde 3,18, yıllık ise yüzde 29 olarak açıklandığını ifade eden Çetin, gıda enflasyonundaki yükselişe dikkat çekti. Çetin şöyle devam etti.

‘’Ağustos ayındaki en yüksek artış gıda grubunda gerçekleşti. Gelir durumu düştükçe gıdanın toplam harcamadaki payı yükseldiği için bu gruptaki enflasyon özellikle dar gelirli kesimi çok daha fazla etkiliyor. Gıda enflasyonunda maliyet artışı büyük sorundur. Ancak bunun yanı sıra iklim değişikliğinin, tedarik zincirinde verimsizliğin, gelir dağılımında bozulmanın beklentilerde ve fiyatlama davranışlarında değişikliğin kalıcı etkiler yarattığını görüyoruz. İkinci çeyrekte tarım sektörü büyüme hızının düşük kalması üretimde soruna işaret etmişti. Bu kalıcı sorunlar dışında Ağustos ayı başında yaşadığımız büyük yangın felaketi de tedarikte aksamalara neden olmuş, turizmde canlanma da fiyatların yükselmesine yol açmıştır.’’

Enflasyonda girdi maliyetlerindeki artışa bakılmalı

Enflasyonda bakılması gereken noktanın girdi maliyetlerindeki artışlar olduğunu ifade eden Çetin, ‘’Bu nedenle girdi maliyetlerini düşürecek önlemlerin alınması gerektiğini ısrarla vurguluyorum. Üretici yüz yüze kaldığı maliyet artışlarını bir şekilde fiyatlara yansıtmak zorundadır’’ dedi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.