*** Euro 10 yaşında

*** Euro 10 yaşında

ABONE OL
21:09 - 17/08/2009 21:09
*** Euro 10 yaşında
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Euro 10 yaşında

Avrupa Birliği’nin siyasi birliğe geçişin olmazsa olmazlarından saydığı tek para sistemine geçişiyle başlanan Euroyla tanışıklık 10 yaşında

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’nun internet sitesinde yer alan "Euro 10 Yaşında" adlı makaleye göre, Euro getirdiği uzun vadeli düşük enflasyon, artan istihdam ve tek para biriminin sağladığı kolaylıklarla tam anlamıyla bir başarı öyküsü oldu.

Tıpkı otomobil ve internetin icadındaki gibi Euronun da "alayla" karşılandığı belirtilen makalede şöyle denildi.


"Başka büyük projeler gibi Euro da başlangıçta birçok tanınmış kişi ve entelektüel tarafından alayla karşılanmıştı. 1897 yılında, önde gelen bir matematikçi ve fizikçi olan Lord Kelvin, ‘radyonun bir geleceği olamaz’ demişti. 19. yüzyılda saygın bir astronom olan Dr. Dionysus Lardner ise, ‘yüksek hızlı demir yolu seyahati, yolcular nefes alamayacağı ve boğularak öleceği için mümkün değildir’ demişti. Bu öngörülere benzer şekilde, Euro hakkında da yapılan felaket tahminlerinin gerçekleşmemesi, Euro’nun başarısının bir ispatını oluşturuyor."


Bu beyanların acele verilmiş beyanlar olduğu vurgulanan makalede, 320 milyon kişi tarafından kullanılan Euronun, dünyanın ikinci en büyük para birimi olduğu ve tedavüle çıkışından bu yana ortak para birimi bölgesinde 16 milyonluk istihdam yarattığı ifade edildi. 

Avrupa’nın, bugün dünyanın geri kalanı gibi uzun ve şiddetli bir ekonomik durgunluk ile karşı karşıya olduğu belirtilen makalede, ilk kez kredi sıkıntısını göreceli olarak yaşayan Avrupa ülkelerinin, bu ekonomik fırtınadan daha üstün bir beceri ve daha büyük kaynaklar ile zarar görmeden çıkacak şekilde ilerlediği kaydedildi.

Euro banknotlar ve madeni paralar kullanıma girmeden önce, Euro ilk olarak 1 Ocak 1999 gece yarısı elektronik şekilde (seyahat çeki, elektronik bankacılık alanlarında) uygulamaya konulduğu bildirilen avronun, Ulusal para birimlerinin birbirleri karşısındaki değerleri sabitlendi. Öte yandan eski para birimlerine ait banknotlar ve madeni paralar, yeni Euro banknotları ve madeni paralarının 1 Ocak 2002’de tedavüle girmesine kadar kullanılmaya devam edildiği kaydedildi.


(A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.