Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, son bir ay içinde özellikle Ege Bölgesi’nde ve turistik ilçelerde çıkan yangınların etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yangınların bölge ekonomisini ve turizm sektörünü derinden etkileyen bir felaket olduğunu belirten İşler, başta Çeşme, Foça ve Seferihisar olmak üzere tüm Ege’de turizm tesislerinin ve hizmet kalitesinin ayakta olduğunu, izlerin silinmesi için yoğun çaba gösterildiğini vurguladı.
Ulusal ve uluslararası basında çıkan yangın haberlerinin destinasyonun güvenliği hakkında endişelere yol açtığını ifade eden İşler, özellikle yabancı turistlerin bu tür haberlerden etkilenerek rezervasyonlarını iptal ettiğini ya da ertelediğini belirtti. Ancak sektörün güçlü olduğunu, tüm işletmelerin en iyi şekilde hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.
“Sezonun ortasında felaket yaşadık”
İşler, “Öncelikle yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza, işletmelere ve turizm emekçilerine geçmiş olsun diyorum. Bu yangınlar sadece doğamızı değil, aynı zamanda turizmin bel kemiği olan doğal peyzajı da tahrip etti. Yürüyüş parkurları, ormanlar, doğa temelli turistik alanlar zarar gördü. Tatilcilerin bir kısmı sağlık endişesiyle planlarını iptal etti. Açık hava aktiviteleri, deniz turları, beach club’lar doğrudan etkilendi. Yaz sezonunun ortasında böyle bir kriz, bölge ekonomisinde ciddi gelir kaybına yol açtı.” dedi.
“Rehabilitasyon planları hazırlanıyor”
Yangınlara çok hızlı müdahale edildiğini ve halkın büyük bir dayanışma örneği sergilediğini vurgulayan İşler, hem kamu hem de özel sektörün birlikte hareket ettiğini, zarar gören alanlar için rehabilitasyon planlarının hazırlandığını, fidan dikim kampanyalarının başladığını belirtti.
Basın ve turizm acenteleriyle sürekli temas halinde olduklarını vurgulayan İşler, “Özellikle ‘Çeşme kapalı’ algısı oluşmasın diye uğraşıyoruz. Çeşme ve diğer destinasyonlarımız hâlâ faal ve turist ağırlıyor. Bu felaket bize bir kez daha gösterdi ki turizm, doğayla birlikte var olur. Bu nedenle daha sürdürülebilir turizm modellerine yönelmek, yangın riski olan bölgelerde erken uyarı sistemleri kurmak zorundayız.” diye konuştu.
“Hepimiz daha dikkatli olmalıyız”
İklim krizi, kuraklık ve insan kaynaklı hataların sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada benzer yangınlara yol açtığını söyleyen İşler, “Bu yıl peş peşe yaşadığımız yangınlar hepimizi derinden etkiledi. Kayıplarımız için üzgünüz. Ancak hızlı müdahale ve kriz yönetimiyle bu etkinin kalıcı olmasını engelleyeceğiz. Hepimiz daha dikkatli olmak zorundayız.” dedi.
“Bölgemiz güvenlidir”
Sözlerinin sonunda “Bölgemiz güvenlidir, tesislerimiz açıktır ve faaldir. Seferihisar, Foça ve Çeşme dimdik ayaktadır. Tüm personelimiz büyük bir özveriyle çalışmaktadır. Pandemi, savaş, deprem, maliyet artışı gibi zorluklara karşı direnç kazanmış bir sektördüz. Misafirlerimizi eskisinden bile daha iyi bir tatil deneyimiyle ağırlamaya devam ediyoruz.” dedi. (ETİK)
ALMANYA
5 saat önceALMANYA
5 saat önceGÜNCEL
5 saat önceALMANYA
5 saat önceALMANYA
5 saat önceALMANYA
5 saat önceALMANYA
5 saat önce