DOLAR

32,5031

0.03%
EURO

34,9795

-0.14%
ALTIN(gr)

2.438,48

0,11%
BİST 100

9716.77

0,11%
Enflasyonla büyüme kısa vadeli bir yanılgıdır

Enflasyonla büyüme kısa vadeli bir yanılgıdır

ABONE OL
23:27 - 05/10/2021 23:27
Enflasyonla büyüme kısa vadeli bir yanılgıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, enflasyonun nedeninin Toptancı Haller, üreticiler veya tüccarlar değil, arz-talep dengesizliği, maliyet artışları ve beklenen enflasyonun artması olduğunu belirtti.

ATSO ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, TÜİK’in açıkladığı Eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Yüksek enflasyonun gelir dağılımını bozucu, ekonomide belirsizlik ve verimsizlik yaratan etkisine vurgu yapan Çetin, gelinen durumun daha etkili para ve maliye politikalarının gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydetti.

TÜİK’in, 2021 Eylül ayı enflasyonunu TÜFE’de yüzde 1,25, Yİ-ÜFE’de yüzde 1,55, yıllık enflasyonu ise tüketici fiyatlarında yüzde 19,58, yurt içi üretici fiyatlarını da yüzde 43,96 olarak açıkladığını ifade eden Çetin, şöyle devam etti.

‘’415 maddeden 318’inin ortalama fiyatı arttı

TÜFE artışında mobilya ve su gibi ürünleri kapsayan ev eşyası ve konut grupları fiyat artışları, Yİ-ÜFE artışında gıda, petrol, metal, elektrik, tekstil fiyatları etkili olduğunu ifade eden Davut Çetin, şöyle devam etti.

‘’TÜFE endeksinde kapsanan 415 maddeden 318’inin ortalama fiyatı artmış, en yüksek artış yüzde 5,15 ile eğitim grubunda gerçekleşmiş, bunu yüzde 3,33 ile ev eşyası, yüzde 2,34 ile konut grupları izledi.

TÜİK’e göre mevsim geçişine rağmen sebze-meyve ve giyim fiyatları Eylül ayında gerilemiş ve enflasyonu azaltıcı etkide bulunmuştur. Sebze ve meyve fiyatlarının Eylül ayında yüzde 3, giyim fiyatlarının binde 2 oranında azaldığı görülmektedir. Yine TUİK’e göre ekmek, bakliyat fiyatları artarken kuzu eti, zeytinyağı, süt ürünleri fiyatlarında Eylül ayında düşüş kaydedilmiştir.’’

Kira artışları henüz enflasyona yansımadı

Tarımda ve giyimde mevsimlik ürün geçişi, ayrıca son aylarda kamuoyunda çok tartışılan kira artışlarının henüz enflasyona yansımadığını ifade Çetin, ‘’TUİK enflasyon sepetinde yıllık kira artışı yüzde 12’dir. Ayrıca, geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana devam eden bazı sektörlerdeki indirimli KDV uygulamasının sona ermesi önümüzdeki süreçte yeni fiyat artışları yaşanmasına neden olabilir. Enflasyon, Merkez Bankası ve uzmanların beklentilerinin üzerinde gerçekleşmiş, çekirdek enflasyonda düşüş beklentisi de gerçekleşmemiş, çekirdek enflasyon yükselmiştir. Merkez Bankasının faiz indiriminde aceleci davranması enflasyon beklentilerinin bozulması riskini beraberinde getirmiştir. Enflasyon, kısa dönemde bazı sektörlerde canlanma yaratır görünse de enflasyonla büyüme kısa vadeli bir yanılgıdır. Enflasyon gelir dağılımını bozarak, ekonomide belirsizlik ve verimsizlik yaratarak orta vadede büyümeye de olumsuz etkide bulunur. Enflasyonun nedeni üretici ve tüccarlar, Toptancı Haller, üreticiler veya tüccarlar değil, arz-talep dengesizliği, maliyet artışları ve beklenen enflasyonun artmasıdır.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.