DOLAR

32,3311

0.24%
EURO

35,0923

-0.12%
ALTIN(gr)

2.297,09

0,87%
BİST 100

8995.14

0,87%
‘’Enflasyonda yeni bir dalga ile karşı karşıyayız’’

‘’Enflasyonda yeni bir dalga ile karşı karşıyayız’’

ABONE OL
22:51 - 04/02/2021 22:51
‘’Enflasyonda yeni bir dalga ile karşı karşıyayız’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Ocak ayı enflasyonun yüksek çıkmasıyla tek haneli enflasyon hedefinin zorlaştığını belirtti.

ATSO Başkanı Davut Çetin, TÜİK tarafından açıklanan Ocak 2021 enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Ocak ayı enflasyonunun beklentileri aştığını belirten Çetin, ‘’Enflasyonda kararlı mücadele gerektiren yeni bir dalgayla karşı karşıyayız. Bu süreç ekonomiyi durgunluğa sevk etmeden verimlilik reformlarıyla yürütülmesi gerekir’’ dedi.

2021 Ocak ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 1,68, Yİ-ÜFE’de yüzde 2,66 açıklandığını anımsatan Çetin, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 14,97, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 26,16 olduğunu ve çekirdek enflasyon göstergelerinin de yükseldiğini kaydetti.

Enflasyonun yükseliş eğilimini koruduğunu vurgulayan ATSO Başkanı Davut Çetin, şöyle devam etti.

‘’Enflasyonun yılın ikinci yarısına kadar yükseliş eğilimini koruması sürpriz değildir, Merkez Bankası öngörülerine uygundur. Ancak buna rağmen Ocak ayı enflasyonu zam zincirine bağlı olarak yaygınlığı ve yüksekliğiyle beklentileri bozucu nitelikte gerçekleşmiştir. Enflasyonun gıda enflasyonu olmaktan çıktığını, fiyat artışlarının kur ve vergi gibi maliyet faktörlerine bağlı olarak yaygınlık kazandığını görüyoruz.’’

TUİK’in, fiyatı en fazla artan veya düşen ürün örnekleri olarak genellikle gıda ürünlerini seçtiğine dikkat çeken Davut Çetin, şunları kaydetti.

‘’TUİK tarafından açıklanan en yüksek artış göstermiş seçilmiş maddelere bakıldığında ilk sıralarda yüzde 26,77 ile mandalina, yüzde 25,5 ile otoban geçiş ücreti, yüzde 21,29 ile salatalığın geldiği görülmektedir. Ancak enflasyon hesabında kullanılan madde sepetine bakıldığında Ocak ayında en yüksek fiyat artışları yüzde 47 ile televizyon, yüzde 43.4 ile benzinli otomobil, yüzde 41.3 ile köprü geçiş ücretinde ortaya çıkmıştır. Yıllık fiyat artışlarında da yüzde 113.4 ile benzinli otomobil, yüzde 94.9 ile oyun konsolu, yüzde 86.7 ile televizyon öne çıkmaktadır. Bulaşık makinesi, ütü, bilgisayar, yumurta, mercimek, yağ, yatak gibi ürünlerde de yıllık artışlar yüzde 50-70 arasındadır.’’

Enflasyonu meyve sebze aşağı çekti, et, süt ürünleri ve yağ artırdı

TUİK verilerinde taze meyve ve sebze enflasyonunun aylık eksi yüzde 1, yıllık yüzde 10 düzeyinde olduğunu vurgulayan Çetin, ‘’Örneğin domates fiyatı aylık yüzde 16.7, yıllık yüzde 13.6 oranında düşmüştür. Yani mevsim geçişinin sona ermesiyle meyve ve sebzede ortalama olarak fiyatlar düşmüş ve enflasyonu aşağı çekmiştir. Buna karşılık gıda enflasyonu et, süt ürünleri ve yağ fiyatlarındaki artış nedeniyle yükselmiştir’’ dedi.

Enflasyonda yeni bir dalga ile karşı karşıyayız

Üretici maliyetlerinde artışın devam ettiğini ifade eden Çetin, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Tek haneli enflasyon hedefi zorlaştı. Dolayısıyla enflasyonda kararlı mücadele gerektiren yeni bir dalgayla karşı karşıyayız. Enflasyonu tek haneye indirme hedefinin zorlaştığı açıktır, bu hedefe ekonomiyi durgunluğa sevk etmeden verimlilik reformlarıyla ulaşmak zorunda olduğumuza inanıyorum.’’

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.