DOLAR

32,5850

0.3%
EURO

35,0575

0.23%
ALTIN(gr)

2.458,65

0,93%
BİST 100

9829.54

0,93%
Enflasyonda başarı, toplumun TL’ye güvenine bağlı

Enflasyonda başarı, toplumun TL’ye güvenine bağlı

ABONE OL
22:10 - 06/10/2020 22:10
Enflasyonda başarı, toplumun TL’ye güvenine bağlı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, enflasyonda başarının, toplumun TL’ye ve Merkez Bankasına güvenine bağlı olduğunu belirtti.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tüketici enflasyonunun beklentilerin altında kaldığını ifade eden Çetin, yüzde 2,56 olarak açıklanan Yİ-ÜFE deki yükselişin ise üretici üzerindeki maliyet baskısındaki artışı gösterdiğini kaydetti. Çetin, enflasyonla mücadelenin başarısı için toplumun TL’ye ve Merkez Bankası’na olan güveninin önemli olduğunu söyledi.

Pandeminin etkilerinin devam ettiğini anlatan Çetin, Eylül ayında tüketici enflasyon rakamlarının beklentilerin bir miktar altında kaldığını, üretici enflasyonunun arttığı ve talep baskısının azalmaya, maliyet baskısının artmaya başladığının görüldüğünü belirtti. Davut Çetin, şöyle devam etti.

‘’Kışlık giyim fiyatları artışının Eylül ayı endekse girmemiş olması nedeniyle giyim grubu enflasyona teknik olarak olumlu katkı sağlamıştır. Giyim fiyatları ve elektrik zammı etkisi Ekim ayı endeksinde görülecektir. Pandeminin ekonomik etkileri genel ve sektörel düzeyde devam etmektedir. Uzaktan eğitim ve evden çalışma, tüketici talebindeki kayma eğitim ve giyim gibi sektörlerde talebi daraltmaktadır.’’

Antalya Toptancı Hal fiyatları

Antalya Toptancı Hali fiyatlarındaki yıllık artışın Türkiye sebze-meyve enflasyonunun altında kaldığına dikkat çeken Çetin, şöyle konuştu.

‘’Gıda grubu aylık enflasyonda 0,15 puan artış yaratmıştır. Gıda enflasyonunda yağ, bakliyat, yumurta gibi ürünlerdeki fiyat artışları da etkili olmuştur. Taze sebze ve meyve grubunda ortalama aylık fiyat artışı yüzde 1,98, yıllık artış yüzde 23 olmuştur. Antalya Toptancı Hal fiyatlarında ortalama yıllık artış yüzde 18 ile TUİK sebze-meyve enflasyonunun altındadır. Yıllık fiyat artışı domateste eksi yüzde 3.4, biber ve patlıcan gibi ürünlerde yüzde 12-14 civarındadır.

Tarımsal girdi maliyetlerinde artış ve ihracat artışı fiyatlarda artışa yol açsa da ürüne göre önemli farklılıklar bulunmaktadır. Sebze ve meyvede mevsim geçişi nedeniyle bu dönemde aylık artışlar öne çıkacaktır.’’

Enflasyonda başarının, toplumun TL’ye ve Merkez Bankasına güvenine bağlı olduğunu anlatan Davut Çetin, geçen ay döviz kuru artışlarının tüketici enflasyonuna henüz yansımasa da üretici fiyatlarına yansıdığına dikkat çekti. Çetin, ‘’Petrol fiyatlarının yatay seyri ve küresel enflasyonun düşük kalması ülkemizde de enflasyonu sınırlayıcı etki yapmaktadır. Merkez Bankası enflasyonda döviz kurunun rolünü dikkate alarak sıkılaştırma adımlarına başlamıştır, ancak enflasyon hedefinde başarı kurların seyrine ve toplumun Türk Lirasına ve Merkez Bankası enflasyon hedefine güvenine bağlı olacaktır’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.