DOLAR

32,3664

0.14%
EURO

34,9758

-0.31%
ALTIN(gr)

2.324,18

0,22%
BİST 100

9079.97

0,22%
Ekonomisi ağır darbe alan Batı Akdeniz’de e-ticaret cirosu arttı

Ekonomisi ağır darbe alan Batı Akdeniz’de e-ticaret cirosu arttı

ABONE OL
23:26 - 26/12/2020 23:26
Ekonomisi ağır darbe alan Batı Akdeniz’de e-ticaret cirosu arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya ekonomilerini ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen ve 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan pandemi sürecinde turizm sektöründe yüzde 70 ciro kaybı yaşayan ve ekonomisi ağır darbe alan Batı Akdeniz bölgesinde e-ticaret cirolarında artış yaşandı.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) tarafından pandeminin bölge ekonomisine etkisini belirlemek amacıyla Antalya, Isparta, Burdur ve Afyon Dinar’da anket düzenlendi. 1672 firmanın katıldığı anket çalışmasının sonuçları açıklandı.

Anket sonuçlarına göre, Batı Akdeniz bölgesinde ciro kaybı turizmde yüzde 70, sanayide yüzde 30, ticarette yüzde 10, hizmet sektöründe yüzde 20 civarında oldu. Sanayi sektöründe özellikle Burdur ve Isparta tarımsal sanayi sektöründe ciddi ciro kaybına uğrarken inşaat ve tarım sektörü ise yüzde yüzde10-20 civarında ciro artışı elde etti.

Ankete katılan işletmelerin yüzde 57’si çalışan sayısını azaltırken, yüzde 15’inde istihdam artışı gerçekleşmiş. İnşaat ve ticaret sektörlerinde istihdam net olarak artmış.

e-ticaret cirosu arttı.

Ankete katılan 1672 firmanın yüzde 41’i e – ticaret veya sosyal medya üzerinden satış yaptığı ortaya çıktı. Pandemi sürecinde e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 54’ünün e – ticaret cirosu arttı.

Ankette öne çıkan konular

BAGEV tarafından yapılan anket sonuçları rapor haline getirildi. Desteklerin devam etmesi belirtilen raporda özetle şöyle denildi.

-Turizm ve bağlı sektörlerde destekler 2021 yılı boyunca devam etmelidir.

-Pandemi önlemleri nedeniyle kapalı kalan küçük işletmelerin stok zararı, kira ve elektrik bedelleri gibi genel giderleri, sabit bir tutar üzerinden Devlet destekleri kapsamına alınmalıdır.

-Pandemiden etkilenen sektörlerde vergi yükü kalıcı olarak düşürülmeli, geçici vergi uygulamasına son verilmelidir.

-Ticaret sektöründe e-ticaret ve yerel lojistik altyapısı desteklenmelidir.

-Tarımda girdi maliyetleri artışına dikkat edilmeli, girdi finansmanına destek sağlanmalıdır.

-Sebze-meyve, süs bitkileri, tıbbi-aromatik bitkiler gibi ürünlerin ihracatının desteklenmesi, pazar çeşitlendirmesi, hava kargo taşımacılığının geliştirilmesi, Isparta havalimanının kargo limanı olarak değerlendirilmesi bölgesel ölçekte ele alınmalıdır.

-Bölgesel düzeyde sorunları hızla aşacak kurumsal koordinasyon mekanizmaları güçlendirilmelidir. BAKA-BAGEV işbirliğiyle bölgenin stratejik ürünleri izleme ve koordinasyon sistemi kurulmalıdır.

-Turizmde yerel dijital tanıtım kampanyaları konusunda yerel yönetimler ve Odalar işbirliğiyle kapasite kurulmalıdır.                                                                                                                                 -Mermer, tarımsal girdi gibi bölgenin önemli ihracatçı sektörleri için pazar çeşitlendirmesi ve tutundurmasına yönelik uzun vadeli eylem planları hazırlanmalıdır.

Moraller bozulmasın diye anket sonuçları açıklanmadı

BAGEV Dönem Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çetin, anket sonuçlarının sanayi sektöründe özellikle Burdur’da ve Isparta tarımsal sanayi sektöründe ciddi ciro kaybına işaret ettiğini, il ve sektör ağırlıklarına bakınca bölgede ortalama olarak yaklaşık yüzde 30 oranında ciro kaybının olduğunu kaydetti.

Çetin, şöyle devam etti.

‘’Bilimsel temellere dayalı bu çalışma Türkiye’de bile bir ilk niteliğinde oldu. Sonuçları, Mayıs ayında çok moral bozmamak için basına vermedik, ama TOBB’a ve bakanlara gönderdik. Mayıs ayında yapılan senaryo çalışmasının öngörüsü bu yıl Bölgemiz ekonomisinde yüzde 13 – 19 arasında küçülmeydi.

Bu süreçte ekonomik desteklerin her sektör için ayrı biçimde değerlendirilmesini, yani seçici destek verilmesini talep ettik. Ancak, yaz aylarında herkese kredi dağıtılınca hem pandemiden en çok etkilenen sektörlere yeterli destek verilemedi hem de ekonomide dengeler iyice bozulmuş oldu.  Yaptığımız öngörü ve önerilerimizin doğruluğu ortaya çıktı.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.