DOLAR

32,5963

0.34%
EURO

34,8149

0.17%
ALTIN(gr)

2.508,53

0,98%
BİST 100

9693.46

0,98%
‘’Ekonomide paniğe gerek yok’’

‘’Ekonomide paniğe gerek yok’’

ABONE OL
19:29 - 27/10/2021 19:29
‘’Ekonomide paniğe gerek yok’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yüksek enflasyonun sosyal barışı bozacağından endişelenen iş dünyası asgari ücretin artırılmasını, Merkez Bankası’nın da sürpriz yapmamasını isteyen iş dünyası ekonomideki tüm olumsuzluklara rağmen paniğe gerek olmadığına inanıyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ekim Ayı Meclis olağan toplantısında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin, oda faaliyetleri ile Antalya ve ülke ekonomisiyle ilgili bilgi verdi.

Merkez Bankası sürpriz yapmamalı

Ülkenin, ekonomide enflasyon, kur artışı, girdi maliyetleri, beklenmedik kararlar yüzünden dalgalarla savrulan bir gemi gibi olduğunu belirten Çetin, şunları kaydetti.

‘’Geçen ay Meclis toplantısı yaptığımızda Dolar kuru 8,5 liraydı. Merkez Bankası geçen ay erken faiz indirimiyle bir sürpriz yaptı, dolar 9 lirayı geçti. Merkez Bankası sürpriz yapmamalı, beklentileri yönetmeli dedik, geçen hafta bir sürpriz daha yaptı, faizi 16’ya çekti. Bunun sonucunda dolar 9,8’e kadar çıktı, bir ayda yüzde 14’e yakın artmış oldu. Kur artışı dün sakinleşti, ama olan oldu artık. Dünyada merkez bankaları politika değişikliği öncesinde aylarca piyasayı hazırlıyorlar, sürpriz yapmıyorlar. Herkes hesabını ona göre yapıyor. Çünkü Merkez Bankası sürpriz yaparsa birileri haksız yere para kazanır, ekonomi öngörülemez hale gelir. ‘’

Girdi maliyetlerinin her gün değiştiği için fiyatların artacağı endişesi ile mal verilmediğini ifade eden Çetin, son günlerde fiyatların haftada bir değişmeye başladığını, enerji ve akaryakıt fiyatlarının arttığını söyledi.

Çetin, şu anda hükümetin fiyat artışlarını sınırlamasına rağmen yeni zamların geldiğine dikkat çekti.

Dünyada da enflasyon olduğunu ve enerji fiyatlarının arttığını ifade eden Davut Çetin, ‘’Dünya’da da enflasyon var ama yüzde 5 düzeyinde. Bulgaristan’da enflasyon yüzde 5, Yunanistan’da yüzde 6. Enflasyonda bizden yukarıdaki ülkeler Sudan, Lübnan, Suriye, Arjantin, İran, Angola gibi ülkelerdir.

Türkiye’deki bu durumun nedeni Merkez Bankası hataları ve dövizin sürekli artmasıdır. Biz konuşmaktan usandık, ama bu iş artık tatsız noktaya geldi. Son bir ayda dünyada parası en fazla değer kaybeden ülke olduk’’ dedi.

Asgari ücret mutlaka artmalı

Yabancı gelmesi için emeğin, ülke parası ve üretiminin ucuzlatıldığını öne süren Çetin, şöyle devam etti.

‘’Döviz artışı nedeniyle milli servetimizin değeri düşüyor, fakirleşiyoruz. Kişi başı gelir 8 bin dolara doğru iniyor. Kimse dövizden bize ne diyemez, çünkü ekmeğin içinde bile döviz var. Bir yandan ekonomi canlansın diye kamu bankaları faizi düşürdü, ama bu bir cepten alıp diğer cebe vermektir. Dolayısıyla bu faiz indirimleri kalıcı çözüm değildir. Bu enflasyonla büyüme ve istihdam nasıl olacak o da belli değildir. Şimdi asgari ücret artışı da gündemdedir. Kuşkusuz asgari ücretin artması gerekir, çünkü bu kadar enflasyon sosyal barışı bozar. Fakat enflasyon düşmezse ücret artışı da kurtarmaz.’’

Hiç kimse hükümete ve Merkez Bankası’na inanmıyor

Ekonomide yaşanan bu kadar olumsuzluğa rağmen paniğe kapılmaya gerek olmadığını ifade eden Çetin, şöyle konuştu.

‘’Elbette paniğe kapılmaya gerek yoktur, Merkez Bankası rezervi ekside de olsa kısa vadede idare edebilir. Fakat gelecek aylarda dünya sermaye piyasasında dalgalanmalar, faiz artışları bekleniyor. Dua edelim ki FED faiz artışına geçmesin, çünkü bu olursa bir darbe daha yeriz. Bu belirsizliği gidermenin yolu Hükümetin ekonomide gerçekçi hedeflerle net bir yol haritasını açıklaması ve buna bağlı kalınmasıdır. Çünkü şu anda kimse Hükümetin veya Merkez Bankasının tek haneli enflasyon hedefine inanmıyor.’’

Enerji fiyatlarının ne olacağı, ücret artışlarının nasıl olacağı, devletin neye ne kadar destek vereceği ve kredilerin ne kadar artacağının bilinmediğini ifade eden Çetin, ‘’Oysa bu konuda net bir politika olmalıdır. Bir yol haritası olursa ekonomide herkes önünü görebilir ve güven oluşur, aksi halde yarın ne olacak, hangi sürprizle karşılaşacağız diye endişe ediyoruz. Ayrıca iç ve dış politikada da sakinleşme zamanıdır. Ekonomiye bir de siyasi riskleri yüklememeliyiz. Her siyasi dalganın ekonomiye de bir maliyeti oluyor. Ekonomide düzen bozulunca ayaküstü alınan kararlar görmeye başladık’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.