DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
 Domates kotası doldu Rusya’ya ihracatı durdu

 Domates kotası doldu Rusya’ya ihracatı durdu

ABONE OL
23:51 - 15/12/2020 23:51
 Domates kotası doldu Rusya’ya ihracatı durdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İhracatçı feryat ediyor:  Domates kotası doldu Rusya’ya ihracatı durdu. Rusya’ya domates yasağı kaç yıl daha devam edecek?

Kotanın dolması üzerine Rusya’ya domates ihracatının durduğunu belirten ihracatçılar gıda da kota uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, bu sorunun bir an önce çözümlenmesini istiyor.

Adalya Dış Ticaret Şirketi sahibi ve BAİB önceki dönem Başkan Yardımcısı Abdullah Bulut, Türkiye ile Rusya arasında 2015 yılında Rus uçağının düşürülmesi sonrası yaşanan siyasi krizde domates ihracatına 150 bin ton kota uygulandığını anımsattı.

Kotanın yarattığı kriz üreticiyi ve sektör çalışanlarını çok tedirgin ettiğini ifade eden Bulut, şunları kaydetti.

‘’Bakanlığımızın ve Rus yetkililerin görüşmeleri sonrasında ilave 50 bin ton ek kota ile 200 bin tona çıktı. Ancak kısa bir süre sonra bu miktarın da dolması üzerine Rusya’ya domates ihracatımız durmuştur.

Gıda da kota olmaz, Pandemi sürecinde Tüm dünyanın corono virüs ile mücadele ettiği şu günlerde çocukların ve hastaların taze meyve ve sebze ile beslenmesine kota konulması anlaşılır bir durum değildir.’’

Domates dalında bekliyor

Türkiye’nin domates üretiminde yıllık 13 milyon tona ulaşan rekolte ile dünyada 4. sırada yer aldığını ifade eden Bulut,  şöyle devam etti.

‘’Türkiye’de sadece domates üretimiyle geçimini sağlayan milyonlarca insan var. Bunun yarısından fazlası Antalya bölgesinde 200 bine yakın üretici, yerel işçiler, mevsimlik olarak çalışan tarım işçileri, nakliyeciler, malzemeciler, kasacılar, tedarikçiler, ihracatçılar vb. hepsi, korona virüs koşullarında büyük bir özveri ile çalışan binlerce aile var. Tamamı geçimini domates üretiminden kazanıyor. Fakat tüm geçimi bu domates üretimine bağlı olan onca vatandaşımız ve aile, Kasım ayının sonundan itibaren Rusya’nın uyguladığı domates kotasına takılmış ve hasada hazır domatesler şu an dalında bekliyor.’’

Açıklama yok

Rusya’ya kotanın dolmasının üstünden 20 gün geçmesine rağmen herhangi bir açıklama yapılmadığını ifade eden Bulut, ‘’Herkes resmi makamlardan gelecek açıklamaları umutla beklemeye devam ediyor. Domates üretiminden ve ihracatından geçimini sağlayan yüzbinlerce işçi kotadan ciddi anlamda etkilenmektedir. Kotanın kalkmaması durumunda, domates üzerinden geçimini sağlayan milyonlarca vatandaşımız mağdur olacaktır. Bu mağduriyetin sonuçları ise vatandaşlarımız ve ülkemiz adına iç açıcı değildir’’ dedi.

Abdullah Bulut, Antalya bölgesinde yaşanan yağmur afetlerinin seralara verdiği zararları da göz önüne alınırsa, önümüzdeki günlerde sektörü çok ciddi ekonomik sıkıntılar beklediğini bildirdi.

Taze sebze meyve enflasyon sepetinden çıkarılsın

Meyve sebze fiyatlarının enflasyon sepetinden çıkarılmasını isteyen Bulut, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Her türlü gıda ürünlerinde bu hesaplamalar yapılabilir ancak taze meyve ve sebze üzerinden bu hesaplar çok yanlıştır. Antalya da günlerdir tarım arazileri sular altında kaldı ve hasat yapılamadı. Piyasada mal yok diye artan fiyatlar üzerinden enflasyon yükseldi demek ya da ileriki günlerde hava şartları düzelince dalında bekleyen bu ürünler toplanıp pazarda bolluk olması sebebi ile düşen fiyatlar yüzünden enflasyon düştü demek de yanlış olur. Taze meyve ve sebzeyi enflasyon sepetinden çıkaralım.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.