DOLAR

32,3421

0.28%
EURO

35,1316

-0.03%
ALTIN(gr)

2.309,81

1,43%
BİST 100

9079.97

1,43%
Dolaylı vergi ve gümrük vergisi indirimleri gündeme alınmalı

Dolaylı vergi ve gümrük vergisi indirimleri gündeme alınmalı

ABONE OL
23:18 - 03/03/2021 23:18
Dolaylı vergi ve gümrük vergisi indirimleri gündeme alınmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Enflasyonla mücadelede üretici maliyet yüklerinin azaltılması için dolaylı vergi ve gümrük vergisi indirimlerinin gündeme alınması istendi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, TÜİK’in açıkladığı Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın açılmaya devam ederek üretici üzerindeki maliyet yükünü artırdığını belirten Çetin, ‘’Maliyetleri düşürücü yönde dolaylı vergi ve gümrük vergisi indirimlerinin gündeme alınması gerekli’’ dedi.

2021 Şubat ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,91, Yİ-ÜFE’de yüzde 1,22 olarak açıklandığını anımsatan Çetin, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 15,61, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 27,09 gerçekleştiğini kaydetti. Çetin, şöyle devam etti.

‘’TÜFE’de 2010’dan bu yana en yüksek Şubat enflasyonu gerçekleşti. Şubat enflasyonunun yüzde 74’ü gıda kaynaklıdır. Meyve ve sebze fiyatları artışının mevsimlik etki ve ulaşım gibi maliyetlerdeki artış kaynaklı olduğu görülmektedir. Gıda grubunda et, süt ürünleri, yağ gibi kalemlerde fiyat artışları yüksek seyretmektedir.

TÜFE endeksinde kapsanan 415 maddeden, 117 maddenin fiyatında düşüş gerçekleşirken, 35 maddenin fiyatında değişim olmadı. 263 maddenin fiyatında ise artış gerçekleşmiştir.’’

Üretici üzerindeki maliyet yükünün artmaya devam ettiğini vurgulayan Davut Çetin, şunları kaydetti.

‘’Yİ-ÜFE’de aylık yüzde 1,22 artışın 0,57’si gıda, 0.21’i petrol, 0.16’sı tekstil, diğer kısmı ise metal, ağaç ürünleri gibi inşaat sektörü girdileridir. Üretici maliyetlerinde artışın devam ettiğini, TÜFE ile Yİ-ÜFE makasının daha da açıldığını görüyoruz. Üretici üzerindeki maliyet yükü artmaya devam ediyor. Kur faktörünün yerini petrol ve diğer temel emtialarda küresel fiyat artışlarının alması ÜFE’de kendisini göstermektedir.’’

Faiz artışları ile talep daralması başladı

2020 yılındaki yüksek kredi genişlemesi, kur ve enflasyon artışından sonra Merkez Bankası’nın zorunlu faiz artışı adımları ve kredi genişlemesinin durması iç piyasada talep daralması başladığını ifade eden Çetin, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Dolayısıyla enflasyon mu yoksa durgunluk mu ikileminde kalmamak için maliyetleri düşürücü yönde dolaylı vergi indirimleri ve gümrük vergilerinin gözden geçirilmesi gerekli görünmektedir. Türkiye ve bölgemiz ekonomisindeki gelişmeler ve enflasyonla mücadelenin diğer faktörler yanında pandemiyle mücadeleye de bağlı olduğuna burada tekrar dikkat çekmek istiyorum. Pandemiyle mücadelenin ve normalleşme adımlarının başarılı olmasını, turizmde daha iyi bir noktaya gelerek dengeli bir büyüme sürecine girebilmeyi temenni ediyorum.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.