DEVRİM VAPURU

ABONE OL
00:47 - 19/05/2022 00:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

,,Türk demokrasisi, Fransız Devrimi’nin açtığı yolu izlemişse de, kendine özgü ayırıcı yanlarla gelişmiştir. Çünkü her ulus, devrimini kendi toplum çevresi gereklerine ve gereksinmelerine, içi durum ve konumuna, devrimini yaptığı zamana göre yapar.’’ Mustafa Kemal.

……………

16 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan bir vapur çıkar yola, Samsun’a doğru. Doğacak bir ulusun devrim yükünü taşımaktadır.

‘’Samsun’a çıktığım gün genel durum ve görünüş: 1919 yılında, Mayıs’ın 19’uncu günü Samsun’a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü: ….’’Mustafa Kemal, Nutuk’a bu tümcelerle başlar ve 1919-1927 yılları arasındaki faaliyetleri anlatır.

Başa dönelim, Mustafa Kemal’i Anadolu’ya kim gönderdi? Niçin gönderdi? Amaç neydi?

Toplum padişahlıkla ve saraydan yönetiliyor. Osmanlı toplumu ümmetçi ve bireyler kul. İmparatorluk çökmüş ve işgal altında. Sultan Vahdettin, işgalcilerin memurluğunu yapmaktan öte vatanın kurtuluşu üzerine hiçbir düşüncesi ve çabası yok. Sultan Vahdettin’in; ,,Paşa istersen devleti kurtarabilirsin’’ sözü, Mustafa Kemal’e İngilizlerin isteklerinin yerine getirilmesi gerektiğinin görevini yüklemekten başka bir anlamı yoktur. Bunu nereden anlıyoruz?

Öncelikle şunu belirtelim; Dinciler, sahte tarihçiler, çıkarcılar Mustafa Kemal’e saldırılarında başarılı olamayınca, başka bir yol denerler ve vatanın kurtuluşu için Mustafa Kemal’i Vahdettin’in gönderdiği yalanına başvurmaktan geri durmazlar.

Bunun böyle olmadığını yaşanan olaylardan çok net bir şekilde anlıyoruz. Nutuk’u okuyan herkes olayların gerçek yüzünü anlar. Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a çıktıktan itibaren dünyada eşi görülmemiş bir mücadele yöntemi kullanarak yoluna devam etmiştir. Osmanlı lağvedilene kadar, düşüncelerini, eylemlerini büyük bir titizlikle, bıkmadan usanmadan bütün yolları kullanmış, gerekli gördüğü şekilde İstanbul’a saraya şartlarını bildirmiştir. Saray ısrarla Mustafa Kemal’in ortadan kaldırılması için çok uğraşmıştır.

Mustafa Kemal daha Samsun’a çıkarken imparatorluğun bittiğine, ulus devletin doğmasının kaçınılmaz olduğuna ve artık eyleme geçme zamanının geldiğine inanmıştır. Mustafa Kemal olmasaydı din-tarım toplumunun ulus devlete geçmesi ve ümmetçilikten özgür bireylere evrilmesi mümkün olmazdı.

Padişahlıktan ulus devlete, ümmetçi din toplumundan çağdaş topluma, kulluktan özgür bireye geçmek büyük bir devrimdir.

19 Mayıs 1919 Samsun’da devrim güneşi doğmuştur. 103. Yılı Kutlu Olsun

 Zekeriye Uçar

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.