Çavuşoğlu: ‘Amerika Garanti Verirse Patriot Alırız’ 

Çavuşoğlu: ‘Amerika Garanti Verirse Patriot Alırız’ 

ABONE OL
13:47 - 27/11/2019 13:47
Çavuşoğlu: ‘Amerika Garanti Verirse Patriot Alırız’ 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini kutusunda tutmayacağını, bununla birlikte yeni hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, S-400’lerle ilgili bu açıklamasını Somali Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı Ahmed İsa Avad’la baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında, bir gazetecinin ‘‘Rusya’dan yapılan bir açıklamada S-400’lere ilişkin ikinci bir anlaşma yapılmak istendiği ve bununla ilgili Ankara’yla görüşmeler yapıldığı söylendi. Detay verebilir misiniz?’’ şeklindeki sorusu üzerine yaptı.

Dışişleri Bakanı, ‘‘S400’ü niye aldığımızı defalarca açıkladık. İhtiyacımız var. Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Basit bir ürün olsa tamam ama bu hava savunma sistemi. Ciddi bir maliyeti var ama maliyetten daha çok bizim ihtiyacımız var. Şu anda sınırımızda kalacak tek batarya İspanyolların Patriot bataryalarıdır. İtalyanlar da Samp-t hava savunma sisteminin bataryasını çekiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin hava savunma sisteminde ihtiyaç var, eksiği var. Biz şu anda üretmediğimize göre bir yerden temin etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla müttefiklerimizden alamadığımız için Rusya’nın teklifi en iyisiydi. Anlaştık, aldık. Bu konu üzerinde Amerikalılarla görüştük kendilerine de yapıcı teklifler sunduk. F-35’lerle S-400’lerin bir arada olamayacaklarını söylüyorlar. Teknik problem yaratacağını söylüyorlar. Zaten S-400’ler NATO sistemine entegre edilmeyecek’’ dedi.

‘‘Bugüne kadar ne yapacağımız konusunda söylediklerimiz net, hiç kimseye taahhütte bulunmadık’’

S-400’lerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerika ziyaretinde de Türkiye’nin görüşünü açıkladığını söyleyen Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin S-400’lerin kullanılmayacağı yönünde kimseye taahhüt vermediğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, ‘‘En son cumhurbaşkanımızın Washington ziyaretinde gündeme geldi. Hatta toplantının bir kısmına senatörler de katıldı. Orada da cumhurbaşkanımız S400’ler ve diğer alımların karşılanmasında hiç kimsenin egemenlik alanımıza müdahale etmeyeceğini, edilmeyeceğini, net bir şekilde söyledi Bizim bugüne kadar ne yapacağımız ve ne yapamayacağımız konusunda söylediklerimiz son derece net. Hiç kimseye de taahhütte bulunmadık. Bulunmamız mümkün değil. Böyle bir hava yaratılmasın” diye konuştu.

Çavuşoğlu: ‘Niye Türkiye, Rusya ile Amerika arasında tercih yapmak zorunda kalsın?’

Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun talebi üzerine S-400 konusunu bir kez daha görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, Washington ziyaretinde üzerinde anlaşılan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve ABD Başkanı’nın Özel Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien liderliğinde oluşturulan, ortak mekanizmanın da çalışmaya başladığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyaretindeki ana gündem maddelerinden biri de Rusya’dan satın alınan S-400 füze savunma sistemleriydi.

Çavuşoğlu, ‘‘Amerika’yla bu konuyu konuşmaya devam ederiz ama esasen burada dayatmacı bir üslubu ya da yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değil. Eğer bu konuda endişeler varsa bizim teklifimizi kabul ederler. Bizim yeni sistemlere de ihtiyacımız var. Sadece bir tane S-400, iki tane s400 bataryası bizim için yetersiz. Sadece Suriye’yle 911 km sınır var. Doğu sınırımız, batı sınırımız var. Akdeniz, Karadeniz var. Dolayısıyla daha fazla hava sistemine ihtiyacımız var. Amerika garanti verecekse Patriot’ı almak isteriz. Bu konularda bir ülkeye bağlı kalmak doğru değil. Niye Türkiye, Rusya’yla Amerika arasında tercih yapmak zorunda kalsın? Böyle bir lüksü yok. Kimsenin böyle bir dayatma içinde olmaması lazım. Rusya’yla da Amerika’yla da ilişkilerimizi sağlıklı götürebiliriz. Türkiye artık kimsenin dayatmasına boyun eğen bir ülke değil’’ dedi.

Dışişleri Bakanı, Washington’daki görüşmede Amerikan tarafının ilk kez ortak üretim konusuna olumlu yaklaşım sergilediğini de söyledi. Çavuşoğlu ayrıca Washington yönetiminin Türkiye’yi bugüne kadar 1,4 milyar dolar yatırım yaptığı ve toplamda 2,2 milyar dolar yatırım yapacağı F-35 projesinin dışında bırakması halinde başka alternatiflere bakmak durumunda kalacağını söyleyerek“Hem satmayacaksın hem de başka ülkelerden aldırmayacaksın böyle bir dünya yok” diye konuştu.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.