BİNFİKİR ÇOCUK TİYATROSU 28 NİSAN’DA GüldürİMECE OYUNUYLA LIEGE’DE

BİNFİKİR ÇOCUK TİYATROSU 28 NİSAN’DA GüldürİMECE OYUNUYLA LIEGE’DE

ABONE OL
23:22 - 23/04/2024 23:22
BİNFİKİR ÇOCUK TİYATROSU 28 NİSAN’DA GüldürİMECE OYUNUYLA LIEGE’DE
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun minik oyuncuları göçün 60. yılını ve 23 Nisan’ı müzikli danslı GüldürİMECE tiyatro oyunuyla Liege’de sahnede kutlayacaklar.

2008 yılından beri çocukların ve gençlerin gözlerindeki ışıltıyı sahne ışıklarıyla buluşturan ve dil bayrağımız Türkçeyi Belçika sahnelerinde gururla dalgalandıran Binfikir Çocuk Tiyatrosu, Liege Belediyesi’nin Türk ve Faslı göçünün 60. yılı nedeniyle düzenlediği etkinlikler çerçevesinde, 28 Nisan Pazar günü, Parc de la Boverie 3, 4020 Liège adresinde bulunan La Boverie Müzesi gösteri salonunda (CIAC-auditorium) GüldürİMECE adlı müzikli danslı Türkçe çocuk oyununu sahneleyecek.

60. YIL NEDENİYLE GüldürİMECE’YE MİNİK MEDDAHLAR EKLENDİ

GüldürİMECE oyunu hakkında bilgi veren Binfikir Tiyatrosu Genel Yönetmeni Erdinç Utku “Tamamen çocukların oynadığı ve çocuk oyunları sahneleyen ender çocuk tiyatrolarından biri Binfikir Çocuk Tiyatrosu. Oyunda farklı denemeler yaptık. Böyle bir “Karagöz-Hacivat” görülmedi. Gölgeden, gerçek yaşama; Türkiye’den de Belçika’ya geldi Karagöz ile Hacivat. 4 + 4, kızlı erkekli 8 oyunculu, farklı bir sahneleme. Belçika’ya Türkiye’den göçün 60. yılını selamlamak için Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun güldürİMECE oyununa 2 meddah ekledik. İki minik oyuncumuz, ilk kuşağın yaşadığı zorlukları ve empati yapmanın önemini meddahça anlatıyorlar. Erol Günaydın hocamızdan öğrenip Roterdam’da yaşayan yönetmen dostumuz İbrahim Yarar hocamızla sürdürdüğümüz Avrupa’da meddah yetiştirme konusundaki ısrarlı çabalarımız olumlu sonuç verdi. Miniklere meddah anlatmak bile zorken, onlardan meddah yapmayı siz düşünün!
24 Mart Pazar Günü Brüksel’de sahnelenen oyunumuz büyük beğeni topladı. Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun 16 minik oyuncusu sahnede harikalar yarattılar. Minik meddahlar, Nasrettin Hoca, Keloğlan, Beceriksiz Sihirbaz, Donna ve Döne… neler yok ki çocuk oyunumuzda.” şeklinde konuştu.

“KARAGÖZ-HACİVAT’IN AKICI KURGULANMASINA HAYRAN KALDIM”

“Anne ve babaların yönetmen yardımcısı gibi çalıştıklarını özellikle belirtmek istiyorum. Bizi sadece hamurişi hünerleriyle desteklemekle kalmadılar bazen humorişi dokunuşlar da yaptılar. İMECE usulüyle hep birlikte başardık. Bizim için tüm oyuncular birinci ve birincilik ödülünü hak ediyor. Yarışmıyoruz, paylaşarak hep birlikte ilerliyoruz. Belçika’da çocuk oyunculardan Türkçe tiyatro izlemek bir ayrıcalık. Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun GüldürİMECE sonrası çok olumlu değerlendirmeler aldık. Alkışların yanında böyle yüreklendirici ve anlaşıldığımızı gösteren yorumlar almak mutluluk verici” diyen Utku 24 Mart 2024 tarihinde Brüksel’de 10 yaşındaki oğluyla ilk kez Türkçe tiyatro oyunu seyreden bir annenin oyun sonrası değerlendirmesini paylaştı:

“İlk kez bir Türkçe oyun seyredeceğimiz için çok heyecanlıydım ama her şeyi anlar mı, şakalara güler mi emin değildim. Oysa oğlum daha ilk sahneden itibaren kahkahalarla gülmeye başladı. Karagöz ve Hacivat genel olarak karmaşık diyaloglardan oluşur, eyvah, dedim. Ama metnin hakkını vermek lazım, oğlum bazı sözcükleri ilk defa duysa da hemen ardından gelen cümleler onu yakaladı. Dilin kullanımı, eski sözcükler, modern dil kesinlikle çok iyi harmanlanmıştı! Ben farklı oyuncuların Karagöz Hacivat rollerine geçişine, çoklu oyunculukla bu durağan sahnenin böyle akıcı kurgulanmasına hayran kaldım. Kendilerine Baksınlar! skecinde küçük oyuncular anne babalarını eleştirince oğlumun gözü parladı, “Bak, doğru diyorlar!” deyip bana dersimi verdi. Ben de aldım, kabul ettim Beceriksiz Sihirbaz ‘da oğlum yine çok güldü, Meddah ‘ta minik meddahların oyunculuklarını bayıla bayıla izledik. Keloğlan türküsünde tüm oyuncular sahnede göbek attı. Arkadaşım Eşek ise Barış Manço’ya saygı duruşu gibi oldu, tüm izleyiciler bir ağızdan çocukken en sevdiğimiz şarkıyı, kendi çocuklarımızla söyledik. Donna’nın patates kızartmasıyla Döne’nin salçalı soğanı biz büyüklere pek hoş geldi! Sahnedeki çocuklarını izleyen ailelere ben çok özendim.”

BİLGİ VE REZERVASYON

Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilginin 0484 528 902 nolu telefondan alınabileceği bildirildi. Giriş ücreti çocuklara 5 yetişkinlere 8 Euro olarak belirlendi. Ancak 10 ya da daha fazla tiyatro severden oluşan gruplara önceden rezervasyon yaptırmak koşuluyla giriş ücretsiz.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.