DOLAR

32,5314

0.22%
EURO

34,7415

0.02%
ALTIN(gr)

2.489,35

1,11%
BİST 100

9524.59

1,11%
BAİB Başkan adayı Çavuşoğlu, 2023 ihracat hedefini 2,8 milyar dolar belirledi

BAİB Başkan adayı Çavuşoğlu, 2023 ihracat hedefini 2,8 milyar dolar belirledi

ABONE OL
00:22 - 07/04/2021 00:22
BAİB Başkan adayı Çavuşoğlu, 2023 ihracat hedefini 2,8 milyar dolar belirledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) yılsonu 2,1 milyar dolar, 2023’de ise 2,8 milyar doların üzerine ihracat hedeflendi.

Koç Zirai Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş Yöneticisi ve BAİB Başkan adayı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren BAİB’in, kurumsal yapısını daha da güçlendirerek, bölge ihracat rakamlarını daha da yukarılara çıkarmak istediklerini belirtti.

Son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle BAİB’in sahipsiz bırakıldığını ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti.

‘’Yanlış yönetim anlayışı, kısa süre sonra derin ayrılıklara neden olmuş ve yönetim kurulunun düşmesiyle son bulmuştur. Ülkemizin dövize her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemde, BAİB’in daha büyük projelere, daha köklü çalışmalara yelken açması gerekirken, ne yazık ki aylar, haftalar heba edilmiştir.’’

BAİB’in kurumsal yapısının zedelendiğini öne süren Çavuşoğlu, projelerini şöyle anlattı.

‘’Bölge üretim planlaması Bölgemizi il il, ilçe ilçe masaya yatırarak üretim yapısını ve ilave potansiyel arz eden konuları belirleyip bu alanlarda üretim yapılması için çalışacağız.

-Üretim planlamamızın bir ayağı da ihracatçılarımızın katma değeri daha yüksek ürünlere yönelmesini sağlamak olacak. Bu yönde stratejiler geliştirip, üretimi destekleyecek adımlar atacağız.

-Yaş meyve sebze ihracatında Rusya yasağının kalkması ve kota sorununun çözümü için gerekli çalışmaları ivedi olarak başlatacağız.

-AB ülkelerine ihracatta Bulgaristan’da yaşanan rant sorununa dönüşmüş mevzuat açıklarının ve ihlallerinin ülke tarımımıza vurduğu darbeyi çözmek için çalışacağız.

-AB standartlarında bir pestisit laboratuvarı kurulması ve Alo BAİB Zirai Danışmanlık hattını oluşturarak, ihracatçı ve üreticilere destek verip örtü altı üretimde sıfır riskli ürünleri sofralara taşımak için çalışacağız.

-Maden ve doğaltaş sektörümüzün sorunlarına ve beklentilerine uygun komiteler oluşturup ihracatçılarımıza ruhsat çalışmalarından, ıslah projelerine kadar gerekli tüm desteği sağlayacağız.

-Bölgemizin önemli dinamiklerinden olan makine ve aksamları ile ağaç orman ürünleri sektörlerinde inovasyon odaklı projelerle katma değeri yükseltebilecek destekleri oluşturmak için çalışacağız.

-Bölgenin 2 milyar dolar ihracatını, 2021’de 2,3 milyar dolarla taçlandırmak ve ülkemizin 2023 hedefine uygun olarak bölge ihracatını 2,8 milyar dolara çıkarmak istiyoruz.’’

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.