ATSO'dan düşük faizli kredi desteği

ATSO'dan düşük faizli kredi desteği

ABONE OL
21:11 - 08/08/2019 21:11
ATSO'dan düşük faizli kredi desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ATSO Başkanı Davut Çetin, Su Oteli’nde düzenlediği toplantıda ”2019 Yılı Piyasa Anketi Sonuçları”nı açıkladı.

Ülke ekonomisinin durgunluk ve küçülme döneminde olunduğunu, herkesin bu küçülmenin ne kadar süreceğini, ekonominin nereye gideceğini merak ettiğini belirten Çetin, şunları kaydetti.

”Biz verileri izliyoruz, ama verileri izlemek yetmiyor. Ekonomide net öngörü yapabilmek için, para ve maliye politikalarında ne zaman hangi adımların atılacağını bilmek gerekiyor. Türkiye’de genellikle kısa vadeli öngörü yapabiliyoruz.

Bu dönemde ekonomide beklentileri yönetmek çok önemli bir husustur. Türkiye’de bazen çok iyimser, bazen çok kötümser oluyoruz. Ekonomiye toz pembe bakmak da karanlık bakmak da doğru değildir. Ayrıca, makro ekonomide değişiklik büyük şirketleri daha fazla etkiler, KOBİ’lerin daha esnek olması gerekir. Hepimiz daha iyi hesap yapmayı, daha iyi önlem almayı öğrenmeliyiz.
Son dönemde bir karamsarlık havası var, elbette ekonomide sorun çok, ama biz Antalya olarak birçok artılara sahibiz, geleceğe güvenimizi kaybetmemeliyiz.”

KREDİ DÖNÜŞLERİNDEKİ YAVAŞLAMA BANKALARI ZORLUYOR

Son yıllarda ekonomide canlanma ve büyümenin krediye çok bağımlı hale geldiğini ifade eden Davut Çetin, ”Ekonomi yönetimi kredi artışını teşvik ediyor. Kamu bankaları imkanlarını zorluyorlar. Ancak, bu dönemde bu tür zorlamalar da yetmiyor. Mevduatlar çoğunlukla kısa vade ve döviz mevduatıdır. Bu nedenle kredi vermek için kaynak kısıtlı. Türkiye’de yıllardır büyümenin kaynağı kredi, onun kaynağı da dış borçtur. Yani bankalar döviz kredisi alıp, içeride kredi vermişlerdir. Şimdi hem döviz borçlanmasında sınırdayız hem de içeride krediler yapılandırıldığı için kredilerin geri dönüşü yavaşladı. Ayrıca geri ödenmeyen ve ertelenen krediler bankaları zorlamaktadır. Bu gelişmeler yabancı sermayeyi ürkütüyor. Son aylarda Türk tahvillerine yabancı sermaye gelmiyor. Halkımız ise parayı döviz mevduatına yatırıyor.”

Antalya ekonomisindeki verilerin Türkiye genelinden biraz daha iyi olmakla birlikte, yavaşlamanın hızlandığının görüldüğüne dikkat çeken Çetin, şöyle devam eti.

”2018 yılı turizmde bir rekor yılı oldu. Diğer verilerde de Türkiye ortalamasından daha iyi bir performans kaydettik. Çalışan sayısı artışı Türkiye’de negatif iken, Antalya’da yüzde 5.5 arttı. Karşılıksız çek oranı son aylarda  yüzde 4’e çıktı, fakat yıl ortalaması makul düzeyde kaldı. 2016’da yüzde 8’lere çıktığımız için yüzde 4 düzeyi bile henüz çok yüksek sayılmaz.  Son aylarda Antalya verilerinde de bozulma başladı. Antalya’da kredi hacmi Eylül ayında 94 milyar liraya çıkmıştı, Aralık ayında 83 milyara indi. Kamu bankalarının kredi kampanyalarına rağmen bu daralma gerçekleşmiştir.”
Ocak ayında ihracatta mermer ihracatına bağlı gerileme yaşandığını, Dünya ekonomisinde yavaşlama, Çin’de inşaat yatırımlarının azalmasının Antalya ihracatını etkilediğine dikkat çeken Çetin, ”Yaş meyve ve sebze ihracatımız tek haneli oranlarda artmaktadır. Irak gibi birkaç pazara sebze ihracatı azaldı. Üründe azalma, maliyet ve fiyat artışları da ihracatı yavaşlatmaktadır.2018 yılında turizmde rekor kırmamıza ve Türkiye ortalaması üzerindeki performansa rağmen, son aylarda ekonomideki bozulma Antalya’yı da etkiledi ve moralleri bozdu” dedi.

TURİZM VE İNŞAAT SEKTÖRÜNE DÜŞÜK FAİZLİ DESTEK

ATSO Başkanı Davut Çetin, inşaat sektöründeki üye müteahhitlerin ev satmasını kolaylaştırmak, tüketicilerin de konut sahibi olabilmelerini sağlamak  için ATSO olarak  Ziraat Bankası ile düşük faizli kredi kullandırılmasına yönelik protokol imzaladıklarını söyledi.

Yarın (1 Mart) imzalanacak protokol ile ev alacaklara ve müteahhitlere yönelik kampanya ile yüzde 0,98 oranlı düşük faiz ve 120 ay vadeli 750 bin liraya kadar kredi kullandırma olanağı sağladıklarını anlatan Çetin, renevasyon yapacak oteller için de düşük faizli kredi kullandırılması çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Turizmin çeşitlendirilmesi ve küçük otellerle pansiyonların yenilenmesi için yine Ziraat Bankası ile düşük faizli kredi kullandırılması KOBİ Destek Kredisi için çalıştıklarını aktaran Davut Çetin, ”Şehir otelciliğini ve kırsal kesimdeki turistik işletmeciliği güçlendirmek için Ziraat Bankası’ndan düşük faizli kredi kullandırılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor.  Küçük otellerin renevasyonu için 500 bin liraya kadar KOBİ Destek Kredisi kullandırılacak. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

ha-ber.com/Fikri CİNOKUR/Antalya
 
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.