ASKIDA EKMEK

ABONE OL
15:14 - 14/02/2021 15:14
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Adamın bir her gün içer eve geç gelirmiş, yine böyle bir günde kafayı iyice bulmuş, geç saatte evin dönmüş kadar sarhoş ki ayakta duracak hali yok, kapıyı açıp içeri girmiş, evin içerisinde sağa; sola dolaşırken kapıyı açıp başlamış çişini yapmaya, rahatladıktan sonra, yatağına geçmiş hanım ellerine; kollarına sağlık ne iyi düşünmüşsün! eşi sormuş neyi iyi düşünmüşüm bee adam?

Neyi olacak tuvalete gittim kapıyı acınca hemen lambaları yandı, çişimi bitirip çıkınca da kapıyı kapattım, lambası söndü deyince kadın isyan ederek, Pis sarhoş gene buzdolabının içerisine mi çişini yaptın demiş.

Yüzyıllardır özellikle de 1514 yılından sonra beceriksiz, sadece kendi çıkarlarını ve yandaşlarını düşünen, sarhoş denecek kadar aymaz olan, padişahlar ve yöneticiler sayesinde o kadar kötü yönetiliyoruz ki gerçekten söyleyecek söz bulamıyorum. Hani şu İtalya’da meşhur olan ve daha sonraları Türkiye’de askıda ekmek ile gündeme gelen meselenin aslı nedir biliyor musunuz?

Anadolu’da bin yıllardır uygulanan HIZIR LOKMASI yetiş ya HIZIRDIR.

Bilindiği gibi zorlu geçen kış koşullarında birçok aile zor duruma düşer, yakacak yiyecek, içecek sıkıntısı çekerlerdi. Etrafta evcil olmayan hayvanlar açlıktan köylere inerdi.

Bu zor kış koşularında Anadolu toplumu, kutsal bildikleri Hızır’a öyle bir misyon yüklemişler ki, darda kalan yetiş yaa Hızır denir onun için.

Karda; kışta, tipide yolunu kayıp eden birine; birileri rastladı mı o zorda olanın Hızır’ı olur. Halk bacası tütmeyen evi gözetir ve anlarlar ki o kişinin odunu veya erzakı bitmiştir, zorda olana görünmeden kapısının önüne erzak bırakılır veya heybelere yiyecekler doldurulup bir ağaca asılır ve ihtiyacı olan gider onları alır, ne veren nede alan görülürdü, belki de en önemlisi (Kömbe; Glor, Kette) yapılır doğaya bırakılır, aç kalan hayvanlar unutulmaz, kurt; kuş bunu yediğinde oraya Hızır uğradı denirdi.

Yani kimse basın önünde yaygara yaparak çalım satarak yardım yapmazdı, veren el, alan elli görmez ve bilmezdi. Şimdiki ümmetçiler bu geleneğin başka yerlerden geldiğini zannediyorlar aslında   ANADOLU HIZIR geleneğinin ta kendisidir. Maalesef o kadar cahilsiniz ki buzdolabına işeyen sarhoşa benziyorsunuz.

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.