DOLAR

32,5393

-0.04%
EURO

34,9383

0.17%
ALTIN(gr)

2.439,18

0,68%
BİST 100

9749.98

0,68%
Antalya’nın çığlığını  Ziraat Bankası duydu        

Antalya’nın çığlığını  Ziraat Bankası duydu        

ABONE OL
19:19 - 10/11/2020 19:19
Antalya’nın çığlığını  Ziraat Bankası duydu        
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, pandemi nedeniyle ekonomisi durma noktasına gelen ve yapılacak desteklerden özel ilgi isteyen Antalya’da STK’ları ziyaret etti.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, pandemi nedeniyle başta turizm olmak üzere ekonomisi durma noktasına gelen, verilecek desteklerde sürekli ‘özel ilgi’ ve ‘afet bölgesi’ ilan edilmesini isteyen Antalya’da bazı STK temsilcileriyle görüştü.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar ’ı ayrı ayrı ziyaret ederek bölge ekonomisi hakkında bilgi aldı.

ATSO Başkanı Davut Çetin’in pandemide turizm sektörünün durması nedeniyle ülke ekonomisine büyük katkı yapan Antalya ekonomisinin de zorda kaldığını belirterek ‘Antalya’ya özel ilgi gösterilsin’ ve Ali Çandır’ın ‘Antalya Afet Bölgesi İlan Edilsin’ talebine Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın olumlu yanıt verdi. Aydın ‘’ Umuyorum bu dönemi önemli destekler vererek el birliği ile aşacağız’’ dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, ekonomisi turizme bağlı 59 sektörle birlikte bölgenin krizde olduğunu bu nedenle turizm gelirlerinde yüzde 85-90 gelir kaybı yaşandığını belirtti.

Antalya ekonomisine il bazında destek verilmesini, turizmden etkilenen sektörlerinde bir an önce seçilerek desteklenmesini ve kredilerin 1 yıl ertelenmesini talep eden Çetin, şunları kaydetti.

‘’Pandemiden en çok etkilenen şehiriz. Antalya ekonomisinin lokomotifi turizm bu dönemde en çok yara alan sektör oldu. Bu anlamda Antalya’ya verilmesi gereken destekler özel olarak ele alınmalı. Antalya’da faaliyet gösteren her sektörün turizm ile doğrudan bağlantısı bulunuyor. Yaşanan bu durum Antalya ekonomisi için bir afet niteliğinde… Turizmin alt sektörleri SPA, kuyum, deri, tedarik, hediyelik eşya, turizm taşımacılığı ve seyahat acenteleri gibi sektörlerin işleri durdu. Bu sektörlere özellikle bu dönemde kredi desteği sağlanması ile bu sektörlerin ayakta tutulması gerekiyor. Hasarın daha da büyümemesi için kira desteği, düşük faizli kredi desteği ve krediye kolay ulaşmada yapılacak çalışmalar Antalya ekonomisi için çok önemli.”

Renovasyon kredisi

Pandemi sürecinde küçük otellere de renovasyon kredisi sağlanmasını isteyen Çetin, “Küçük otellerimiz pandemi sonrasına yenilenmiş bir şekilde daha güçlü başlamalı. Bunun için de Ziraat Bankası’ndan bu otellerimiz için bir kredi desteği sağlanırsa küçük oteller için çok faydalı olacaktır”  dedi.

Akıllı tarım desteklenmeli

Ziraat Bankası’nın özellikle akıllı tarım uygulamalarında Antalya’ya destek olması gerektiğine dikkat çeken Çetin, şöyle devam etti.

‘’Pandemi döneminde tarım sektörünün ülkemiz ne kadar büyük önem taşıdığını bir kez daha görmüş olduk. Şimdi bu sektörümüzün akıllı tarım uygulamalarına verilecek desteklerle daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda sizlerin desteğinin sektörü farklı bir noktaya getireceğinden eminiz.”

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın’a Antalya tarımı ve ekonomisi hakkında geniş bilgi verdiğini söyledi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar ise sanayicilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Bahar, şöyle devam etti.

‘’Şirketlerimiz güçlü olursa pandemiyi fırsata çevirebiliriz. Kredi Garanti Fonu Destekli işletme kredilerinde acil tedaviye ihtiyaç var. 6 ay ödemesiz 3 yıl vadeli kredilerin süresinin uzatılması gerekir. Krediler en az 1 yıl ödemesiz olmalı. Düzenleme ve desteklerden yararlanacak firmalarda yüzde 50 ve daha fazla ciro kaybı şartı aranması halinde kaynaklar en doğru şekilde kullanılmış olacak. Üreticiler halen stok finansmanına ihtiyaç duyuyor. Pandemiyi fırsata çevirebiliriz. Bunun için tek şart şirketlerimizin güçlü olmasıdır. Kısa vadeli destekler yerine en az önümüzdeki 2 yılı kapsayan, uzun vadeli plan ve destekler açıklanıp hayata geçirilir ise piyasa güven tazeler, geleceğe olan güven, şirketlerimizin gücüne güç katar.’’

Elbirliği ile aşacağız

Antalya’da verilen her desteğin direkt ya da dolaylı turizme katkı sağladığını vurgulayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, şunları kaydetti.

‘’Burada her sektörün turizmle olan ilişkisinin farkındayız. Hangi sektöre destek verirsek verelim bunun bir şekilde turizm sektörüne dokunduğunun farkındayız. Antalya’da vereceğimiz destekler konusunda da ATSO’nun da rehberliği oldukça önemli. Antalya, Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yere sahip. Antalya’da olmam da sektör temsilcilerinin sıkıntılarını bizzat yerinde görmek istememdendir. Antalya özelinde hangi destekleri verebiliriz ve faaliyet gösteren sektörlere nasıl bir faydamız olur bunları görmek istedik. Umuyorum bu dönemi önemli destekler vererek el birliği ile aşacağız.’’

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.