DOLAR

32,5983

0.37%
EURO

34,7310

-0.05%
ALTIN(gr)

2.496,39

0,51%
BİST 100

9524.59

0,51%
Antalya turizm gelirlerinde kayıp yüzde 90’a ulaştı

Antalya turizm gelirlerinde kayıp yüzde 90’a ulaştı

ABONE OL
19:50 - 01/11/2020 19:50
Antalya turizm gelirlerinde kayıp yüzde 90’a ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, pandemi nedeniyle Antalya turizm gelirlerindeki kaybın yüzde 90’a ulaştığını belirtti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da online katıldığı Ekim ayı meclis toplantısında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisi hakkında bilgi verdi.

Pandemi nedeniyle dünya ekonomisinin durma noktasına geldiği süreçte Antalya’nın turizmi harekete geçirmek için mücadele içinde olduğunu belirten Çetin, turizmin büyük yara aldığını kaydetti.

Turizmde hem sayı hem de gelir açısından tüm zamanların rekorunun kırıldığı 2019 yılında Antalya’nın 14,5 milyon turist ağırladığını anımsatan Çetin, şöyle devam etti.

‘’Antalya 2016’da turizmden bir yara almıştı, geçen yıl ancak toparlandık, ama bu yıl da pandemiyle karşı karşıya kaldık. Antalya turizmi güvenli turizm sertifikasıyla birçok ülkeye göre başarı göstermiştir. Geçen yıl 14,5 milyona yaklaşan ziyaretçi sayımız, bu yıl 3.2 milyona gerilemiştir. Ziyaretçi sayısı yüzde 78 azalırken, fiyat indirimleri nedeniyle gelir kaybımız yüzde 85-90 civarındadır.’’

En çok istihdam kaybı Antalya’da

Geçen Mayıs ayında Türkiye kayıtlı 4-a çalışan sayısının 2019’a göre 295 bin kişi azaldığını, bunun yarısının Antalya’da olduğuna dikkat çeken Davut Çetin, şöyle konuştu.

‘’Ekonomik destekler sayesinde Temmuz ayında Türkiye’de kayıtlı istihdam arttı. Türkiye genelinde istihdam 234 bin artarken Antalya’da Temmuz ayı itibarıyla halen 123 bin kişilik istihdam kaybı vardır. Yani kayıtlı istihdamda beş çalışandan birisi işini kaybetmiştir. Turizmdeki ağır kayıp bütün Antalya’yı etkiledi. Antalya ekonomisi afet yaşadı. Sektörlerimize afet desteği verilmeli. Sektörlere göre seçici destekler istedik. Elbette ki birçok destek sağlandı, işletmelerimizin çoğu kredi ve istihdam desteğinden faydalandı. Fakat maalesef tam bir seçici destek sistemi uygulanamadı. Kira sorunu tam olarak çözülememiştir. Kredi desteklerinde seçici destek sistemi tam uygulanmadığı için, bir kısım kredi altına ve dövize gitti. Seçici destek sistemi uygulansaydı ekonomi ve sektörlerimizin durumu daha iyi olurdu.’’

Turizmde eskiye dönüş zor

2021’de turizmde yüzde 100 büyüme sağlansa bile turizmde eskiye dönüşün kolay olmayacağını vurgulayan Çetin, özetle şunları kaydetti.

‘’Gelecek yıl turizmde yüzde 100 büyüme sağlansa bile Antalya turizminin kayıplarını telafi etmesi mümkün değildir. Antalya’da pandemiden ağır etkilenen sektörlerde destekler 2021 yılında da devam etmeli.  Döviz kuru artışı nedeniyle girdi maliyetleri aşırı yükseldi. Döviz kuru şoku Merkez Bankamızın güven kazanamadığı için bir türlü çözemediği yapısal bir problem haline gelmiştir. Merkez Bankası’nın dövize bakmamasının faturası artmaktadır. Medikal sektörün tahsilat sorunu ibretlik bir duruma dönmüştür. Bu durum devam ederse Türk ilaç sektörü iyice zayıflayacak, sadece küresel ilaç firmaları piyasada kalacaktır.’’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, pandemi sürecinde ekonominin işleyişini sürdürmek için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.