DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Antalya Ticaret Borsası’ndan Zeytin Mektebi

Antalya Ticaret Borsası’ndan Zeytin Mektebi

ABONE OL
23:17 - 18/10/2020 23:17
Antalya Ticaret Borsası’ndan Zeytin Mektebi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçmiş çağlarda zeytin ve zeytinyağı üretiminde parlak bir dönem yaşayan Pamfilya Bölgesinde yeniden eski dönemlere dönülmesini sağlamak amacıyla, Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım İl Müdürlüğü işbirliği ile Antalya’da Zeytin Mektebi kuruldu.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, antik çağlarda bugünkü Antalya’nın bulunduğu Pamfilya bölgesinin zeytin ve zeytinyağı üretiminde parlak bir dönem yaşadığını anımsattı.

Ancak son dönemlerde Ege bölgesinde zeytin ve zeytinyağı üretiminin öne çıktığını, hızlı göçlerde Antalya’nın üretimde geç kaldığını belirten Çandır,  Antalya bölgesinde yapılan kazılarda halen zeytinyağı üretimi yapılan kalıntıların bulunduğuna dikkat çekti. Çandır, şöyle devam etti.

‘’Zeytinin vatanı bu bölgeler… Sadece Antalya bölgesine has olan ‘tavşan yüreği’ ve ‘beylik’ zeytini üretimi geliştirmek istiyoruz. Tavşan Yüreği zeytini için Coğrafi İşaret aldık. Beylik zeytininin tescili için çalışıyoruz. Yeniden bu bölgede zeytinciliği geliştirmek istiyoruz. Bölgemize ait olan zeytinimizi eskiden olduğu gibi zeytin ve zeytinyağı üretimiyle anılmasına çalışıyoruz.’’

Çekirdekten başlayıp zeytinciliğin ve zeytinyağının her aşamasında üretici ve yatırımcılara, bu işe ilgi duyan herkese eğitim vereceklerini anlatan Ali Çandır, şunları kaydetti.

‘’Zeytincilik çok yaygın olmadığı için herkes elinde bulduğu zeytini dikiyor. Tavşan Yüreği gibi Antalya’ya özgü çeşidimizi var. Polifenol antioksidan içeriği çok yüksek olan zeytinyağını ilaç niyetine satabilecek ürünlerimiz olacak. Zeytinde Antalya markası yaratmak istiyoruz. Türkiye’ye örnek olacak bir eğitim çalışması olacak. Zeytinle ilgilenen çok insan var. Ancak zeytinle ilgili bilgi alabilecek kurum bulamıyorlar.  Antalya için ilk adım olacak. Çok talep var. Bu talepler fiziki Zeytin Mektebi ya da Zeytin Akademisi kurmaya doğru yol alacağız.’’

Antalya Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca da, vatandaşlardan zeytin konusunda eğitim verilmesi için yoğun istek geldiğini bildirdi. Antalya Ticaret Borsası ile eğitim için işbirliği yapacaklarını anlatan Karaca, şöyle konuştu.

‘’Zeytin Anadolu’nun eski ve kutsal bir ürün. Üretim yaparken bazı hatalar oluyordu. Antalya Ticaret Borsası ile üretim başlangıcından tüketime kadar olan her aşamasında zeytincilik ve zeytinyağı konusunda eğitim vereceğiz. Üniversitelerden Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Borsası ile birlikte çok kapsamlı bir eğitim olacak. Öncelikle 15 günlük eğitim olacak. Öncelikle bu uzaktan eğitim olacak. Şu anda büyük talep var. Herkese olmasa da başarılı olanlara Zeytinpark’ta teknik eğitimde vereceğiz.’’

Dünyanın dört yanından talep var

Antalya Ticaret Borsası’nın zeytin ve zeytinyağı konusunda eğitim vereceğini açıklamasından sonra dünyanın dört bir yanından eğitime katılmak isteyenlerin sayısı da arttı.

ABD, Afganistan, Danimarka, KKTC, Almanya, İsviçre ve İtalya ile Türk Cumhuriyetlerinden eğitime katılmak isteyenler bulunuyor. Zeytin ve zeytinyağı eğitimine başvuruların bin 500’e yaklaştığı öğrenildi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.