DOLAR

32,3787

0.18%
EURO

35,0555

-0.16%
ALTIN(gr)

2.324,42

0,23%
BİST 100

9105.3

0,23%
Antalya Limanı’nın Katarlı firmaya satışı

Antalya Limanı’nın Katarlı firmaya satışı

ABONE OL
21:47 - 04/11/2020 21:47
Antalya Limanı’nın Katarlı firmaya satışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, limanların kamu-özel sektör işbirliği ile işletilmesi gerektiğini belirtti.

ATSO Başkanı Davut Çetin, 7 yıllığına 140 milyon Dolara Katarlı bir firmaya satılan Antalya Limanının satışını değerlendirdi.

Antalya limanı işletmesinin tarifelerinin yüksek olduğunu bu nedenle bölgeden yapılan ihracatta sıkıntılar yaşandığını belirten Çetin, bölge firmalarının daha ucuz olan kilometrelerce mesafedeki Mersin ya da İzmir limanlarına gitmek zorunda kaldığını kaydetti.

ATSO olarak Antalya Limanı’nın Katarlılara satıldığını anımsatan Çetin, ‘’Bizim için önemli olan Limanı kimin, hangi şirketin işletip işletmediği değildir. Bizim için hizmetlerin kalitesi ve ucuzluğudur. Benim derdim, Antalya’nın derdi ihracat yapmaktır. Fiyatlar aşağıya çekilirse daha fazla ihracat yapabiliriz’’ dedi.

Antalya Limanındaki fiyatların yüksekliği sorununu Rekabet Kurumuna da taşıdıklarını anlatan Davut Çetin, şöyle devam etti.

‘’Antalya olarak, ATSO olarak devamlı uğraştığımız sorunlara bir örnek, Antalya Liman işletmesinin yüksek tarifeleridir. Bu konu Rekabet Kurumu’na taşınmıştır. Odalar Birliğimiz, Antalya’nın bu sorunuyla özel olarak ilgilenmiştir. Bunun için de üyelerimize ve TOBB birimlerine teşekkür ediyorum. Geçen haftalarda, birden liman işletmesinin Katar şirketine satıldığını öğrendik. Bu değişiklik ne getirir, sorunu çözer mi bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde gelişmelere göre değerlendireceğiz. Aslında bu tür tekel durumunda olan limanların tek başına özel şirketlerle değil, kamu-özel sektör ortaklığıyla işletilmesi daha doğrudur.’’

Konaklama Vergisi

ATSO Başkanı Çetin, Konaklama Vergisinin dünyada olduğu gibi, o ilin turizm altyapı yatırımlarına tahsis edilmesi gerektiğini belirtti. Dijital çağın hızını yakalamak için yerel yönetimlere ve Odalara yetki devri yapılmasının artık koşul haline geldiğine dikkat çeken Çetin, şunları kaydetti.

‘’Böyle bir devirde turizm tanıtımını devlet Ankara’dan yapamaz. Nitekim ATSO olarak biz ‘Rota Antalya’ gibi projelerle dijital tanıtım için çözüm üretiyoruz. Fakat bu çalışmaları büyük çabayla, Kalkınma Ajansı destekleriyle, yeterli kaynağımız olmadan yapıyoruz. Bu nedenle Tanıtım Ajansı fonundan turizm illerine pay verilmelidir. Konaklama vergisi alınacaksa, bu vergi, dünyada olduğu gibi, ilin turizm altyapı yatırımlarına tahsis edilmelidir.’’

İşletmelerin çağın gerisinde kalma sorunu

Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsaları olarak üyelere anlatmakta zorlandıklarını sorunun birinin de işletmelerin çağın gerisinde kalması olduğunu anlatan Çetin, şöyle devam etti.

‘’Pandemi sonunda geçer, döviz artışı sonunda durur, ama çağın gerisinde kalan işletmeye hiçbir şey fayda etmez. “İki günü aynı olan ziyandadır, aldanmıştır” sözü toplumumuzda Hadis olarak bilinir. Bu çağda iki günü bir olan işletme kesinlikle ziyandadır.  TOBB, işletmelerimize dönüşüm için yol gösterici, destekleyici çok sayıda çalışma yürütmektedir. Bu çerçevede e-ticaret, e-ihracat gibi birçok konuda danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Buna rağmen, bazen üyelerimize bu dönüşümü anlatmakta zorlanıyoruz, çünkü artık dijital köyler çağında yaşıyoruz. Herkes iletişimde ve sosyal medyada köylere bölünmüş durumda. Herkes sadece kendi köyünde olup biteni biliyor, diğer köyden haberi olmuyor. Dolayısıyla ülke olarak ortak iletişime, ortak gündeme dönebilirsek bu dönemi daha iyi atlatabileceğimize inanıyorum.”

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.