*** Alman bakandan Sarıgül’e ziyaret

*** Alman bakandan Sarıgül’e ziyaret

ABONE OL
19:04 - 03/08/2009 19:04
*** Alman bakandan Sarıgül’e ziyaret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Alman bakandan Sarıgül’e ziyaret

Almanya Ekonomi ve İşbirliği Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde yaşanan gelişmelerin, içinde bulunduğu bölgede ve Orta Doğu’da dikkatle izlendiğini belirterek, ”Bizim hedefimiz, bu süreci yapıcı bir şekilde desteklemek ve sonuca ulaşmasını sağlamaktır” dedi

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü ziyaret eden Heidemarie Wieczorek-Zeul, Türkiye’ye ilk defa geldiğini ve ziyaretinin iki halk arasındaki diyaloğun geliştirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Almanya’da, 3.5 milyon Türk’ün yaşadığını hatırlatan Wieczorek-Zeul, bu açıdan Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Wieczorek-Zeul, şunları kaydetti:

”Ben de bunun için buraya geldim. Dünya artık küresel bir dünya. Sorunlar da küresel. Türkiye’nin, G20 ve NATO gibi birçok önemli kuruluşta sandalyesi var. Bu da küresel konularda Türkiye’nin önemini gösteriyor. Özellikle, bu bölgede ve Orta Doğu’da, Türkiye ile AB arasındaki gelişmeler dikkatle izlenmekte. Bizim hedefimiz, bu süreci yapıcı bir şekilde desteklemek ve sonuca ulaşmasını sağlamaktır. Türkiye’nin, AB üyeliğini desteklemeye devam edeceğiz.”

Wieczorek-Zeul, kamuoyunda ”demokratik açılım” olarak nitelenen çalışmaları da desteklediklerini söyledi.

SARIGÜL

Mustafa Sarıgül de, Şişli Belediyesinin yerel yönetimler içinde en aktif rol oynayan belediyelerden biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB müzakere sürecini yakından takip ettiklerini söyledi.

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in, Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğine işaret eden Sarıgül, ”Ancak, AB-Türkiye ilişkilerinin daha iyiye gittiğini söylemek mümkün değil. Angela Merkel’den sonra Almanya, Türkiye’nin AB üyeliği yolundaki gayretini görmezden gelmekte. Bu da bizi üzmektedir. Uluslararası konular, iç politika malzemesi yapılmamalıdır” diye konuştu.

Sarıgül, Alman sosyal demokratların, Türkiye’ye destek verdiklerini ifade ederek, ”Türkiye-Almanya arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ilişkiler her geçen gün artmaktadır. Türkiye’nin AB’ye girme talebi de devam etmektedir” dedi.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Sarıgül, ”Kürt açılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine şunları söyledi:

”Türkiye’nin güneydoğusunda yaşanan olaylar var. Bunu kabul etmemiz lazım. Ulusal konuların, iç politika malzemesi yapılmadan, tüm parti liderlerinin bir araya gelerek çözüm araması lazım. Bunun bir oy avcılığı konusu yapılmaması gerekir. Şişli modeli, Türkiye için örnek bir modeldir. Şişli’de, camiler, sinagoglar, cemevleri var. Biz hepsine destek veriyoruz.”

Mustafa Sarıgül daha sonra konuk bakan ile Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Matthias Ludwig Bogislav von Kummer’e birer teşekkür plaketi verdi.


(A.A)
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.