DOLAR

32,4297

0.16%
EURO

35,6373

0.53%
ALTIN(gr)

2.323,21

0,19%
BİST 100

9079.97

0,19%
Ali Çandır: İç talepte sert daralma yaşanıyor

Ali Çandır: İç talepte sert daralma yaşanıyor

ABONE OL
00:01 - 06/08/2019 00:01
Ali Çandır: İç talepte sert daralma yaşanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Temmuz ayı tüketici enflasyonunun (TÜFE) aylık yüzde 1,36, yıllık enflasyonun ise yüzde 16,65 ilan edildiğini anımsatan Çandır, Temmuz ayı fiyat artışlarının piyasa beklentileriyle paralel gerçekleştiğini kaydetti.

ÜFE’NİN DÜŞÜRÜLMESİNİN İKİ YOLU

Temmuz ayı üretici enflasyonunu da değerlendiren Ali Çandır, ÜFE’nin aylık yüzde 0,99 düşüş ile son 15 yılın en düşük aylık gerçekleşmesi olduğunu bildirdi. ÜFE’nin yıllık yüzde 21,66 ilan edildiğini, üretici enflasyonunun gerilemesine rağmen üretici ile tüketici enflasyonları arasındaki makasın açık kalmaya devam ettiğine dikkat çeken Çandır, şunları kaydetti:

”Özellikle sepet içerisindeki ağırlığı yüksek olan gıda grubunun, mevsim etkisi dışında da düşmesi ve üretici ile tüketici arasındaki açılan makası kapatabilmesi için iki yol var. Ya üretici maliyetlerinin bir bölümünü daha tüketiciye yansıtacak ya da üretimde kullanılan girdi fiyatları düşürülecek. Bunun için devletin özellikle tarımsal üretimde kullanılan girdilerin düşürülmesinde şimdiden önlem alması gıda grubundaki enflasyonun kalıcı olarak düşmesini sağlayacaktır.”

Enflasyonun seyrini belirleyen çekirdek enflasyonun aylık yüzde 2,10 ve yıllık yüzde 16,20 olarak ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu gerçekleşme çekirdek enflasyonun halen yüksek seyrini korumaya devam ettiğini göstermektedir” dedi.

Önümüzdeki 3 ay boyunca geçen yıl yaşanan yüksek enflasyonların baz etkisiyle enflasyonda bir düşüş yaşanacağını vurgulayan Çandır, “Fakat, Temmuz ayı başında elektriğe yapılan zam, KDV ve ÖTV indirimlerinin sona ermesi ile yapılan zamlar, yüksek maliyet enflasyonunun yanına bir de iç talepte sert daralma yaşanmasına neden olmaktadır” dedi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.