*** AİHM Türkiye’yi haksız buldu

*** AİHM Türkiye’yi haksız buldu

ABONE OL
16:29 - 16/12/2008 16:29
*** AİHM Türkiye’yi haksız buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

AİHM Türkiye’yi haksız buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki Ermeni vakfının 2002 ve 2003 yıllarında Türkiye aleyhine açtığı davada insan hakları ihlalinde bulunulduğu görüşüne vardı

Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi, Mektebi Ve Mezarlığı Vakfı 2003 yılında, Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı ise 2002 yılında Türkiye aleyhine yaptıkları şikayet başvurularında, Osmanlı döneminde kurulan vakıflara ait bazı taşınmaz mallara devletin haksız yere el koyduğunu iddia etmişlerdi.
AİHM, vakıfların açtığı davalarla ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı.
Karar gereği Türkiye’nin, Samatya Ermeni vakfına ait olduğu belirtilen taşınmazları üç ay içinde ya geri vermesi gerekecek ya da 600 bin Euro maddi tazminat ödeyecek. 
Yine karar gereği Türkiye’nin Yedikule Ermeni vakfına ise 275 bin Euro ödemesi kararlaştırıldı.

AİHM, vakıfların, adil yargılanma hakkıyla ilgili 6 ve ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerinden yapılan şikayetleri ise incelemeye gerek görmedi.
Türkiye, isterse bugünkü karara itiraz edip, davanın temyiz niteliğindeki büyük dairede görülmesini isteme hakkına sahip. (A.A) ha-ber.com

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.