AB Komisyonu'ndan kanserle mücadele planı

AB Komisyonu'ndan kanserle mücadele planı

ABONE OL
11:46 - 05/02/2020 11:46
AB Komisyonu'ndan kanserle mücadele planı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AB Komisyonu, kanserle mücadeleye ilişkin yol haritasını açıkladı. Buna göre, önlem, bilgi değişimi ve tedavi yöntemlerine ilişkin araştırma ağırlıklı, ortak bir Avrupa planı çerçevesinde hareket edilmesi öngörüldüğü belirtildi.

Avrupa Birliği Komisyonu, kanserle mücadeleye ilişkin yol haritasını kamuoyuna tanıttı. Buna göre Komisyon, önlemler, bilgi değişimi ve tedavi yöntemlerine ilişkin araştırma ağırlıklı ortak bir Avrupa planı çerçevesinde hareket etmeyi planlıyor. Gelecek 12 hafta boyunca üye ülkeler, sorumlu kurumlar, uzmanlar ve hastalar ile yapılacak müzakereler sonrasında Komisyon’un yıl bitmeden somut bir plan sunması bekleniyor.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, Avrupa Birliği’nde kanserle mücadele konusunda üye ülkelerde büyük farklılıklar dikkat çekiyor. Komisyon Başkanı von der Leyen, Romanya’da bir kadının rahim ağzı kanserinden ölme ihtimalinin İtalya’daki bir kadından 16 kat daha yüksek olduğuna dikkat çekti ve “Bu böyle devam edemez, bu doğru bir durum değil” dedi. Komisyon Başkanı, bütün vatandaşların aşı ve kanser erken tanı imkanlarına sahip olmasının şart olduğunun da altını çizdi ve “Bütün vatandaşlara ulaşabiliriz. Alınacak önlemleri ve korunma imkanlarını iyileştirmeliyiz çünkü kanser vakalarının yüzde 40’ı önlenebilir” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü ise 2018 yılında 18,1 milyon kişinin hastalığa yakalandığını, 9,6 milyon kişinin de kanserden öldüğünü açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, bu rakamların 2040’ta neredeyse iki katına çıkmasından endişe ediyor. Avrupa’da yılda 1,3 milyon kişi kanserden yaşamını yitirirken, 3,5 milyon kişi de kansere yakalanıyor.

ORTAK SAĞLIK PLATFORMU

AB Komisyonu Başkanı, önlem ve kanserden korunma konusunda bir hedefler kataloğu oluşturmayı gözden geçirdiklerini de aktardı. Yapay zeka gibi kimi yeni teknolojilerin erken tanıda iyileştirmeler sağlayabileceğini de belirten von der Leyen, önemli rol oynayan bilgi alışverişinin sağlanabilmesi için de araştırmacıların ve bilim insanlarının çalışmalarını paylaşabileceği ortak bir sağlık platformu kurulmasını öngördüklerini söyledi. Uzmanların, hekimlerin, araştırmacıların ve hastaların, Komisyon’un kanserle mücadele planına ilişkin görüş belirtmesinden sonra, bu bilgilerin belirlenecek yol haritasına aktarılacağını da söyledi.

soL haber portalı tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.