Alevi Kültür Festivali’nde Merdan Yanardağ ve İsmail Arı ile Dayanışma Mesajı

Alevi Kültür Festivali’nde Merdan Yanardağ ve İsmail Arı ile Dayanışma Mesajı

ABONE OL
16:57 - 31/05/2026 16:57
Alevi Kültür Festivali’nde Merdan Yanardağ ve İsmail Arı ile Dayanışma Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’daki Alevi Festivali’nde Tutuklu Gazeteciler İçin Dayanışma Standı Kuruldu. Köln Alevi Kültür Festivali’nde Merdan Yanardağ ve İsmail Arı ile Dayanışma Mesajı.

Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen ve on bini aşkın kişinin katıldığı Alevi Kültür Festivali, bu yıl da kültürel etkinliklerin yanı sıra demokrasi, basın özgürlüğü ve dayanışma mesajlarının öne çıktığı önemli bir buluşmaya sahne oldu.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABF) tarafından organize edilen festivalde, zengin müzik programları ve siyasi konuşmaların yanı sıra tutuklu gazetecilerle dayanışma amacıyla kurulan stant dikkat çekti.

Sol Parti Kültür Evi yöneticileri ve üyelerinin öncülüğünde, BirGün gazetesi okurlarının da destek verdiği dayanışma standında, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ile BirGün gazetesi muhabiri İsmail Arı’nın posterleri sergilendi. Etkinlik kapsamında her iki gazeteci için mektup kampanyası da düzenlendi.

“Gazetecilik Suç Değildir”

Dayanışma girişimi adına konuşan Gencay Sözüdoğru, demokratik hukuk devletlerinde gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanamayacağını belirterek Türkiye’deki basın özgürlüğü uygulamalarını eleştirdi.

Sözüdoğru açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Demokratik hukuk devletlerinde gazetecilik suç olmadığı için gazeteciler mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanamaz. Ancak Türkiye’de basın özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalar nedeniyle başta Merdan Yanardağ ve İsmail Arı olmak üzere çok sayıda gazeteci uzun süredir özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor.”

Festival boyunca standı ziyaret eden katılımcıların her iki gazetecinin de serbest bırakılması yönündeki taleplerini dile getirdiğini belirten Sözüdoğru, TELE1’in yeniden yayın hayatına başlamasının da ziyaretçiler tarafından sıkça gündeme getirildiğini söyledi.

“Merdan Yanardağ’ın Almanya’da geniş bir izleyici ve okur kitlesi bulunuyor. Standımızı ziyaret edenler ve bizler, Merdan Yanardağ ile İsmail Arı’ya dayanışma duygularımızı iletiyor, özgürlüklerine kavuşmalarını diliyoruz” dedi.

Festivalde Siyaset ve Sivil Toplum Temsilcileri Bir Araya Geldi

Köln’de gerçekleştirilen festivale Türkiye ve Almanya’dan çok sayıda siyasi isim ve sivil toplum temsilcisi katıldı.

Festival kapsamında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır, Kuzey Ren-Vestfalya Uyum Bakanı Verena Schäffer, eyalet milletvekilleri Berivan Aymaz ve Volkan Baran ile Köln Belediye Başkanı Derya Karadağ katılımcılara hitap etti.

Konuşmalarda demokrasi, eşit yurttaşlık, göçmenlerin toplumsal yaşama katılımı ve Avrupa’daki Alevi toplumunun çalışmaları ele alındı.

Sanatçılardan Unutulmaz Performanslar

Festivalin kültürel bölümünde ise sanatçılar sahne performanslarıyla katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.

Miraz, İlkay Akkaya, Suavi, Efkan Şeşen, Sasa, Ceren Bozkurt, Zeynep Bakşi Karatağ, Aylin Yıldırım ve Mavi Der Rote sahne alarak festival coşkusunu zirveye taşıdı.

Müzik ve dayanışmanın bir araya geldiği festival, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen binlerce katılımcının buluştuğu önemli bir kültür ve demokrasi platformu olarak dikkat çekti.

Haber: Mehmet Tanlı / Almanya

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP