Fikir Atölyesinden Irkçılık konulu seminer

Fikir Atölyesinden Irkçılık konulu seminer

ABONE OL
14:06 - 29/04/2022 14:06
Fikir Atölyesinden Irkçılık konulu seminer
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde çalışmalarını sürdüren Fikir Atölyesi (FA) derneği Willebadessen’ de düzenlediği seminerinde ırkçılık konusunu masaya yatırdı.

Seminer katılımcıların birbirlerini tanıması ve Halk müziği sunumları ile başladı.

Cumartesi sabahı Jägerhof Hotelde başlayan Seminer’ de, Dr. Aydın Sayılan bilinç altına yerleşmiş önyargıları soru cevap tekniği ile katılımcılara göstererek sunuma başladı. Ardından pozitif ve negatif önyargılara hayatımızda nasıl ihtiyaç duyduğumuzu örneklerle ortaya koydu. 40 ve 10 yıl önce yapılmış karikatürler ile ırkçılığın zaman ve mekâna bağlı nasıl farklılıklar gösterdiğini, aradaki farkı sunumunda anlattı.

Irkçılar tarihleri geçmişleriyle yüzleşmeliler

Psikolog Betül Özgül ise, Köln’de içinde bulunduğu çalışma grubunda Nazilerin toplama kamplarına götürülen, öldürülen kişilerin evlerinin önüne kaldırımlara yerleştirilen “tökezletme taşları” projesi üzerine bir sunum yaptı.  Stolpersteine Projesi Eyalet genelinde geçmişle yüzleşme, hesaplaşma çerçevesinde uygulanan bir hatırlama kültürü ( Erinnerungskultur) projesidir.

Yine ayrıca gazeteci Özge Kabakçı bu Seminerde ırkçılığın sosyal- tarihsel- siyasal nedenleri, çıkışı ve de köklerini anlattı.

Aynı akşam müzisyenler Arif Tosun, İsmet Kılıç ve Özgür Türkdoğan başta olmak üzere birçok arkadaşın katılımı ile türkülü, müzikli, bol sohbetli eğlenceli bir kültür akşamı ile devam edildi.

Pazar sabahı Göçmenlik ve Irkçılık üzerine üniversitede bilimsel araştırmalar yapan Neri Orman, sunumuyla bilincimizin derinliklerine işlemiş ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı duygu ve düşüncelerimizle katılımcıları yüzleştirdi.

Seminerin devamında Avukat Murat Demir ırkçılığın sömürü ve sınıfların ortaya çıkışı ile hayatımıza girdiğini bizlere tarihsel ve güncel örneklerle gösterdi.

Son olarak da ırkçılığı karşı mücadelenin, sınıf mücadelesinin bir parçası olduğunu ifade etti. Seminerin son bölümünde, gününde ise seminerin toplu değerlendirmeleri yapılıp, yeni seminerlerde buluşma dileğiyle seminer son buldu.

Yönetimden katılımcılara teşekkürler

Semineri ve son gezi kararını değerlendiren dernek yönetimi başkan yardımcısı Orhan Göktan ‘’ Siyasal İslam, adalet ve hukukun üstünlüğü ilkesini de ayaklar altına aldı. Gezi davasında verilen kararlar sadece RTE’nın intikam hislerini    tatmin etmek için alınmıştır. FA seminerinin ön hazırlığında, sunumlarla ve müziklerle katkıda bulunan Feridun Yılmaz, Murat Demir, İsmet Kılıç, Neri Orman, Betül Özgül ve Özge Kavukçu’ya ve diğer müzik yapan arkadaşlara yönetim kurulu adına teşekkür ederim.’’ dedi.  Semineri yöneten Dr. Aydın Sayılan ise ‘’ Aramıza katılan yeni arkadaşlarla gayet verimli bir seminer gerçekleştirdi, FA olarak etkinliklerimiz farklı konular ve konuklarla farklı şehirlerde devam edecektir. Seminere katkı suna, emeği olan herkese teşekkür ediyorum ‘’ dedi.

ha-ber.com/Mehmet Tanlı

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.