Saray susamına coğrafi işaret

Saray susamına coğrafi işaret

ABONE OL
10:10 - 21/10/2021 10:10
Saray susamına coğrafi işaret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Manavgat’ta üretilen ve Osmanlı sarayında da tüketilen altın susamı Türk patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillendi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat Altın Susamı için yapmış oldukları coğrafi işaret başvurusunun olumlu sonuçlandığını ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini bildirdi.

Osmanlı döneminde saray mutfağında kullanılan ve 500 yıl geçmişi olan Manavgat Altın Susamının coğrafi işaret ile tescillenmesinden dolayı mutlu olduklarını belirten Güngör, şunları kaydetti.

‘’MATSO ailesi olarak bu yolculuğun sonunda hedefe ulaşmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. MATSO olarak Manavgat’ın marka değerinin yükselmesi ve ekonomide ürettiği katma değerin artması için kurulduğu günden beri var gücü ile çalışıyor. Manavgat’ı her anlamda bir dünya markası yapmak için durmadan, dinlenmeden çalışmaya devam ediyoruz. Manavgat ekonomisinin daha çok büyümesi ve ülke ekonomisine ürettiği katma değerin daha çok artması için turizmin yanı sıra tarımın da çağın gereklerine uygun yapılması için çaba sarf ediyoruz.’’

Manavgat Altın Susamının, aroması ve yağı ile diğer susamlardan farklı olduğunu belirten Güngör, ‘’Manavgat’ın mikro klima özelliğinden ve toprağının verimliliğinden kaynaklı Manavgat Altın Susamı diğer çeşitlerine göre hem aroması hem de yağ oranı daha yüksektir. Diğer susamların yağ oranı yüzde 40 civarında iken Manavgat’ta yetişen susamın yağ oranı yüzde 60 seviyelerindedir’’ dedi.

Manavgat altın susamının 15’inci yüzyılda Osmanlı Saray mutfağında da kullanıldığını ifade eden Seydi Tahsin Güngör, şöyle devam etti.

‘’Önümüzdeki yıllarda, başta susam/tahin üreticilerimiz olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte yapacağımız planlama ve projelendirme ile son yıllarda azalan susam ekimini artırmak için çaba göstereceğiz. Susam üreticilerine destek sağlanması için girişimlerde bulunacağız.’’

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de, kilogramı 8-9 liradan satılan susam fiyatının geçen yıl 16-17 liraya yükseldiğini kaydetti. Manavgat Altın Susamının diğer bölgelerde yetişen susamdan farkı nedeniyle coğrafi işaret almaya hak kazandığını anlatan Metin, ‘’Susam ilçemize has özelliği olan bir ürünümüzdür. Muğla ve Mersin tarafında da yetişir ama Manavgat susamının artısı var.  Ziraat Odası olarak üretim MATSO da ticaret ve ekonomiye kazandırılması için çalışacağız’’ diye konuştu.

Türkiye’de susam ekili 257 bin dekarda 19 bin ton civarında hasat gerçekleştiriliyor. Antalya’da yaklaşık 54 bin dekar alana ekilen susamdan yaklaşık 4.5 ton civarında ürün elde ediliyor. Manavgat’ta ise 45 bin dekarda 3.8 ton susam elde edilmektedir. Türkiye’de üretilen susamın yaklaşık beşte biri Manavgat’tan karşılanıyor.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.