Erdoğan-Macron’dan Suriye ve Libya’da Birlikte İlerleme Arzusu

Erdoğan-Macron’dan Suriye ve Libya’da Birlikte İlerleme Arzusu

ABONE OL
14:05 - 14/06/2021 14:05
Erdoğan-Macron’dan Suriye ve Libya’da Birlikte İlerleme Arzusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye ve Fransa arasında uzun süre yaşanan gerginliğin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO karargahında biraraya geldi.

Elysee kaynaklarından edinilen bilgiye göre “görüşme verimli ve dolu” geçti. Toplantının beklenenden uzun sürdüğüne vurgu yapan Elysee diplomatları, her iki devlet başkanının da tüm konuları derinlemesine tartışma fırsatı bulduklarını bildirdi.

Macron, Twitter hesabından görüşmeye ilişkin “Zirve öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, başbaşa uzun bir görüşme oldu, birlikte saygı, açıklık ve istekle ilerlemek için” mesajını paylaştı.

Fransa ve Türkiye’nin karşı karşıya geldiği Suriye ve Libya konusunda “iki liderin birlikte ilerleme arzusunu dile getirdiği” açıklandı.

Elysee diplomatlarına göre, Macron, NATO içinde müttefiklerarası ilişkiler konusunu gündeme getirdi. Türkiye’nin, Suriye’ye düzenlediği operasyonun ardından “NATO’nun beyin ölümünde” olduğunu açıklayan Macron, bu konudaki görüşlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da aktardı. NATO içindeki ilkeler ve kurallara açıklık getirilmesi, NATO müttefiklerinin çıkarlarını ve güvenliğini ilgilendiren adımlardan önce, muhatapları bilgilendirilmesi ve görüş alışverişinde bulunması gibi ilkelerin hayata geçirilmesini istedi.

Stratejik konularda NATO’nun yanısıra Avrupa Birliği’yle de diyalog içinde olunmasını isteyen Macron “daha fazla diyalog ve fikir alış verişi” olması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle Türkiye ve Fransa arasında yaşanan gerginliği de gündeme getirdi. Macron, Fransa’nın İslam’a ve Müslümanlara saygı duyduğunu, Fransız laikliğinin tüm dinlere saygı duyulması için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Elysee kaynaklarına göre Macron,laiklik ilkesinin cumhuriyetin önemli değerlerinden birisi olduğunu, bu değerlere saygı duyulması ve başka amaçlar için kulanılmaması gerektiğini de hatırlattı.

VOA tarafından geçilen Erdoğan-Macron’dan Suriye ve Libya’da Birlikte İlerleme Arzusu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Erdoğan-Macron’dan Suriye ve Libya’da Birlikte İlerleme Arzusu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Erdoğan-Macron’dan Suriye ve Libya’da Birlikte İlerleme Arzusu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.