Merkel: Libya için kapsamlı bir plan konusunda anlaştık

Merkel: Libya için kapsamlı bir plan konusunda anlaştık

ABONE OL
21:17 - 19/01/2020 21:17
Merkel: Libya için kapsamlı bir plan konusunda anlaştık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin’deki Libya Konferansı sona ererken Alman Şansölyesi Angela Merkel Libya için kapsamlı bir yerleşim planı üzerinde anlaştıklarını belirtti.

19 Ocak’ta Berlin Libya Konferansı Rusya, ABD, Türkiye, Mısır, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin aralarında bulunduğu tarafların katılımıyla gerçekleşti. Görüşmeler sırasında Libya’da savaşan tarafların olan Ulusal Muthabak Hükümeti ve Ulusal Ordu’nun liderleri aynı odada bulunmadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin konferansının katılımcılarının Libya için kapsamlı bir yerleşim planı üzerinde anlaştıklarını belirtti. Konferansa katılan ülkelerin bir silah ambargosuna saygı duyulması gerektiğini kabul ettiklerini söyleyerek devam etti.

Konferansın sonunda Merkel şu açıklamada bulundu:

“Libya Konferansı BM’nin Libya’daki barış çabalarına katkı sundu. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Hafter ve Sarrac’ın bugün burada olması çok önemliydi. Ateşkesin devamlılığı konusunda hemfikir olduk. Ateşkesin sürdürülmesini sağlayacağız. Geçici ateşkesi kalıcı hale getirmeyi umuyoruz. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi.”

Hafter ve Sarrac’ın aynı odada bir araya gelmediğini söyleyen Angela Merkel. “Ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek ve denetleyecek teknik komiteler kurması için BM’ye çağrıda bulunuyoruz” dedi.

BM GENEL SEKRETERİ: YABANCI AKTÖRLERİN DAHİL OLMASI ÇATIŞMA DERİNLEŞTİ

Berlin’de düzenlenen uluslararası konferansın açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres, Libya’nın yabancı aktörlerin de dahil olmasıyla birlikte derin ve yıkıcı bir çatışmaya sürüklendiğini belirtti.

Libya’da askeri çözümün mümkün olmadığını vurgulayan Gutteres,”Tüm ülkeyi saracak bir iç savaşı engellemek için şimdi acilen ve kararlı bir şekilde harekete geçmeliyiz” diye konuştu.

BM Genel Sekreteri, Libya’daki çatışmanın kabusa dönüşebileceğine ve ülkeyi bölebileceğine işaret ederek sonuçlarının daha fazla terör, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı olacağına vurgu yaptı.

Sona eren Libya Konferansı sonrası açıklama yapan BM Genel Sekreteri, toplantıya katılan tüm tarafların ateşkesi destekleme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Libya Konferansı sonrası konuşan BM Genel Sekreteri “Tarafların silah ambargosuna uymasını bekliyoruz. Libya’daki soruna hiçbir şekilde askeri çözüm bulunamaz. Toplantıya katılan tüm taraflar ateşkesi destekleme taahhüdünde bulundu. Silah ambargosuna saygı duyulması çağrısında bulunuyorum. Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre’de toplayacak duruma geldik.” dedi.

MACRON: SURİYE’DEN TRABLUSA SAVAŞÇILARIN GELİYOR OLMASI ENDİŞE VERİCİ

AFP’nin haberine göre Libya Konferansı’nın basına kapalı kısmında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye’den Libya’ya Türkiye destekli silahlı muhalif grupların gönderilmesinden endişe duyduğunu ve buna karşı çıktığını ifade etti.

Habere göre Macron, “Suriye’den ve diğer ülkelerden Trablus’a savaşçıların geliyor olmasından duyduğum derin endişemi ifade etmeliyim, buna bir son verilmeli” diye konuştu.

Daha öncesinde Suriye’den Libya’ya 2 bin dolar maaş karşılığında militan akışı yapıldığı gündeme gelmişti.

Hem Libya Ulusal Ordusu komutanı Mareşal Halife Haftar hem de UMH başkanı Fayiz el Serrac, Berlin konferansının ana katılımcı listesine dahil edilmedi.

 

soL haber portalı tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.