“14 Mayıs’tan sonra Arupalı Türklere de baharı getireceğiz”

“14 Mayıs’tan sonra Arupalı Türklere de baharı getireceğiz”

ABONE OL
21:45 - 09/04/2023 21:45
“14 Mayıs’tan sonra Arupalı Türklere de baharı getireceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

TBMM Yurtdışı Türkler Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 27. Dönemde Meclis’in son çalışma gününde emeklilikten sağlığa, ulaşımdan araç ve telefon kullanımına yurt dışında yaşayan Türklerin sorunlarını gündeme getirdi. Çakırözer, Meclis’in yeni döneminde millet iktidarında gurbetteki vatandaşına sahip çıkan bir Türkiye’yi inşa edeceklerini söyledi. Çakırözer, “Avrupalı Türkler kendilerine yapılan haksızlıkları, vicdansızlıkları, adaletsizlikleri hiç ama hiç unutmadı, unutmuyor! Ama az kaldı, yurt dışındaki Türkler hem gurbette, hem de ana vatanda hak ettiği muameleyi 14 Mayıs’tan itibaren millet iktidarında görecek. Emeklilik, sağlık, ulaşım başta omak üzere Avrupalı Türklerin yaşadığı sorunlara ilişkin çözüm önerilerimiz hazır” dedi.

DAYANIŞMA TEŞEKKÜRÜ

Çakırözer, Türkiye’yi yasa boğan 6 Şubat depremlerinin ardından Avrupalı Türklerin büyük dayanışma içinde yaraları sarmaya çalıştıklarını belirterek, Meclis’ten teşekkür etti.  Çakırözer, “Yurt dışındaki vatandaşlarımıza bir büyük teşekkür göndermek isterim hepimiz adına. Deprem felaketinde Avrupa’nın dört bir yanında vatandaşlarımız seferber oldu, deprem bölgesine yüzlerce tır, çadır, ısıtıcı, battaniye, kıyafet ve gıda gönderdiler, buradan yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

“AY YILDIZLI BAYRAĞIMIZIN EN GÜÇLÜ TEMSİLCİLERİ ONLAR”

“Kendileri binlerce kilometre uzakta olsalar da yurt dışında yaşayan yurttaşlarımız bu ülkenin asli unsurlarıdır. Onlar hem ay yıldızlı bayrağımızın bulundukları ülkelerdeki en güçlü, en coşkulu temsilcileridir, hem de o ülkelerle Türkiye arasında sarsılmaz birer köprüdür” diyen Çakırözer, TBMM’de şunları söyledi:

“ Gurbetçi dedik, Avrupalı Türkler dedik, yurt dışındakiler dedik… Adına ne dersek diyelim hepsi bizim canımız kanımız. Kimi anamız, babamız kimi halamız, dayımız, abimiz, kimi komşumuz, hemşehrimiz. Bu saray iktidarının hakkını, hukukunu görmezden geldiği kesimlerin başında maalesef o insanlarımız geliyor, onları hem Türkiye’de hem de yaşadıkları ülkelerde yalnız bıraktınız.”

“PARANIZI GETİRİN DEDİLER, İHBAR ETTİLER”

Çakırözer, Otomatik Bilgi Paylaşımı’nın yarattığı mağduriyetlere de dikkat çekti. AKP iktidarının hem her sıkıştığında yurt dışındaki Türklere ‘paranızı Türkiye’ye getirin’ çağrısı yaptığını hem de parasını getiren  milyonlarca Avrupalı Türkü  bulundukları ülkelere ihbar ettiğini söyleyen Çakırözer, “ Evet, ihbar ettiniz. Yıllarca alın teriyle çalışmış, dişinden tırnağından artırarak birikim yapmış bu insanların Türkiye’deki banka hesap bilgilerini paylaştınız. Bu kürsüden defalarca haykırdık, Sayın Kılıçdaroğlu ‘Erteleyin, vatandaş mağdur olmasın’ dedi, dinlemediniz! Vatandaşlarımızı oralarda Alman, İngiliz, Fransız vergi memurunun karşısına eli kolu bağlı bırakıverdiniz” dedi.

“EMEKLİLERİN YAŞADIĞI BÜYÜK HAKSIZLIĞA GÖZ YUMDUNUZ”

Çakırözer sağlıktan emekliliğe Avrupalı Türklerin yaşadığı sıkıntılara ilişkin şunları dile getirdi:

“İşte emeklilik meselesi. Yıllarca hem Türkiye’de hem Almanya’da çalışmış, biriktirmiş, prim ödemiş, SGK’den emekli olmuş vatandaşlarımız var. Siz onlara ‘Bulunduğunuz ülkede çalışamazsınız’ dediniz. Avrupa’daki vatandaşlar isyan edince ‘Tamam canım, yirmi saat çalış ama üzerini çalışırsan maaşını keserim ha’ dediniz. Size ne? İster part-time ister full-time çalışsın, ülkemizi kalkındırıyorsa size ne? Biz ‘Bu sınırlamayı kaldıralım’ dediğimizde dinlemediniz, büyük haksızlığa, büyük eşitsizliğe göz yumdunuz!”

“SAĞLIK HİZMETLERİ DAHİ KISITLI”

“Başka bir haksızlık daha yaptınız, yine siz yaptınız. Kendi vatandaşımızı tüccar gibi görüp Bağ-Kur’lu yaptınız, 2 kat prim borcu ödemeye ve yarı maaş emekliliğe mecbur ettiniz. Lafa gelince ‘Onlar bizim ayrılmaz parçamız.’ nutukları atarsınız ama işte Türkiye’de aldıkları sağlık hizmetine dahi kısıtlama getirdiniz. Üzülerek söylemeliyim ki hastanelerimizde bizlerin ve hatta Suriyelisi, Afganlısı milyonlarca göçmenin aldığı hizmetleri dahi alamaz oldu canımız Avrupalı Türkler. Bunun adı eşitsizlik değil de nedir?”

“ALMANYA’NIN, İNGİLTERE’NİN KAPILARINDA EZİYET ÇEKİYORLAR”

Pandemi döneminde de yurt dışında yaşayan Türklerin mağdur edildiğini söyleyen Çakırözer, vize kuyruklarını hatırlattı. Çakırözer, “İki yıl pandemi vardı, yurt dışında yaşayan kardeşlerimiz aileleriyle görüşemediler, büyükelçilikler pandemi gerekçesiyle vize veremediler. İyi ama pandemi biteli iki yıl oldu, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın buradaki aileleri binlerce, on binlerce vatandaşımız hâlâ Almanya’nın, İngiltere’nin, Fransa’nın kapılarında eziyet çekiyor. On binlerce aile başvurusu bekliyor, yüz binlerce yurttaşımız gurbetteki akrabasını görmeye gidemiyor; hastası bekliyor, öğrencisi bekliyor, gidemiyor. Sizin umurunuzda mı? Ne yaptınız bu eziyeti bitirmek için çıkın anlatın. Bu vize kuyruklarının tek sorumlusu basiretsiz, beceriksiz AKP iktidarıdır. Her fırsatta yurt dışındaki vatandaşımıza yüklenirsiniz, ne de olsa onlar Almancı, onlar gurbetçi. Pandemide bu insanlarımızdan test parası bile istediniz siz ama onların meselelerine gelince dut yemiş bülbülsünüz” dedi.

“BİR TELEFONU ÇOK GÖRDÜNÜZ”

Avrupalı Türklerin Türkiye’ye geldiklerinde kullandıkları araba ve telefonlarına ilişkin sorunların da çözülemediğini söyleyen Çakırözer, “Telefonunu Türkiye’ye getiriyor, dört ayda kapanıyor. Türkiye’deki kardeşine, annesine bir telefon hediye etmek istiyor, yasak. Almanya’da kullandığı arabayı burada kullanmak istiyor, burnundan getiriyorsunuz. Onlarca şart, onlarca yasak. Yok, iki yıldan fazla kullanamazsın; yok, eşin, çocukların kullanamaz. Kaldırın bu şartları diyoruz, dinlemiyorsunuz” diye konuştu.

“HAKSIZLIKLARI, ADALETSİZLİKLERİ UNUTMADILAR!”

“Avrupalı Türkler kendilerine yapılan bu haksızlıkları, vicdansızlıkları, adaletsizlikleri hiç ama hiç unutmadı, unutmuyor. Ama az kaldı, yurt dışındaki Türkler hem gurbette hem de ana vatanda hak ettiği muameleyi 14 Mayıs’tan itibaren millet iktidarında görecek” diyen Çakırözer, partisinin Avrupalı Türklerin yaşadığı sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktardı.

“EŞİT KOŞULLARDA YAŞAMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”

Çakırözer millet iktidarında yapılacakları şöyle sıraladı:

  • “Türkiye’den emekli olan yurttaşlarımızın yurt dışında çalışmasını engelleyen tüm kısıtlamaları kaldıracağız.
  • Mavi kartlı kardeşlerimize sözü verilen eşit imkânları sağlayacağız.
  • Yurttaşlarımızın sınır kapıları ve yolculuk boyunca yaşadıkları tüm sıkıntıları çözmek için diplomatik girişimleri başlatacağız.
  • Konsolosluk işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi için yasal düzenlemeleri yapacak, bürokratik engelleri kaldıracağız.
  • Yurt dışından Türkiye’ye beraberinde getirilen araçlardaki kısıtlamayı beş yıla çıkaracağız. Yine, yurt dışından getirilen araçların sürücüleri için konan tüm kısıtlamaları kaldıracağız.
  • Yurt dışındaki 7 milyona yakın yurttaşımızı ilgilendiren otomatik bilgi paylaşımının yarattığı mağduriyetleri bitireceğiz.
  • İktidarımızda yurt dışındaki yurttaşlarımızın sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne en etkin şekilde taşınacak çünkü yurt dışı seçim çevresini biz oluşturacağız. Herkesin eşit, adil ve huzur içinde yaşayacağı bir ülkeyi biz inşa edeceğiz.”

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (2)
    • Mert

      Yunus Uslu’ya cevabım.
      Ne demek istedin kardeş. Cami saflarında Allah’ı arkanıza attığınız 21 yıldır PUT gibi taptığınız Recep Tayyip Erdoğan mı derdinize çare oldu?
      O camilerde saflar arasında Allah’ı görürseniz benden çok selam söyleyiniz.
      Sayın vekilimizi yakından takip eden biriyim, T.B.M.M. de bangır bangır avrupalı türklerin hakkını hukukunu bizlerin lehine bağıran tek muhalefet parti milletvekilidir. Kendisi tarafından yapacak elinden gelen başka birşey yok. Zira çoğunluk Ahlaksız Kahpelerin Partisi AKP’de, ve ortağı MHP ile birlikte. Yiğidi vur öldür ama hakkını yeme. Zaten biz türkler bir türlü okumaya, düşünmeye, sorgulamaya, eleştirmeye
      ve öncelikle insan olmaya bir türlü beceremedik, bütün pislik bizim kendi içimizde.

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Yunus Uslu

      Bu sarkilari cok dinledik. Bize secim onceki propaganda metni degil, tutarli politikalarla, duzen kurabilecek be duzeni yurutebilecek kadrolar lazim. Buda hic bir partiye gobekten bagli olmadan. Sayin milletvekili ara sira muhabbet olsun diye konusmaktan baska hic birsey yapti mi? Bilmek isteriz. 1960 lardan beri bu konusmalar hep olur secim
      arifesinde. Secimler gecince neden kimse hatirlamiyor bizleri? Selamlarimla,

      Yanıtla
      +0
      -0