*** Şiddet gören kadına korumayı AİHM verdi

*** Şiddet gören kadına korumayı AİHM verdi

ABONE OL
17:39 - 31/07/2009 17:39
*** Şiddet gören kadına korumayı AİHM verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Şiddet gören kadına korumayı AİHM verdi

Eşinden gördüğü şiddet üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuruda bulunan ve Türkiye’yi 36 bin 500 tazminata mahkum ettiren Nahide Opuz’a yakın koruma verildiği bildirildi


Opuz’un avukatlarından Mesut Beştaş, müvekkili Opuz’un aile içi şiddet konusunda AİHM’e başvurduğunu, AİHM’in Türkiye’nin, ”Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi”nin kötü muamele ve işkencenin yasaklanması ile ilgili 3, ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14 ve yaşam hakkıyla ilgili 2. maddelerini ihlal ettiğine” hükmettiğini, karar gereği Türkiye’nin Opuz’a 36 bin 500 avro ödemek zorunda kaldığını hatırlattı.


İçişleri Bakanlığınca, müvekkili Opuz’a yakın koruma tahsis edildiğini kaydeden Beştaş, ”ancak hala kendisini risk altında hissediyor, öldürülme korkusu yaşıyor. Yakın koruma 2002 yılında sağlanmış olsaydı bu trajedi belki yaşanmayacaktı. Yakın koruma kararı, geç olmasına rağmen olumlu bir gelişmedir” dedi.

Nahide Opuz, 2002 yılında AİHM’e yaptığı başvuruda, kendisini döven, bıçakla yaralayan, ölümle tehdit eden ve daha sonra İzmir’e kaçarken annesini tabancayla vurarak öldüren eski kocası H.O’ya karşı devletin kendisini ”etkili bir şekilde koruyamadığı” şikayetinde bulunmuştu.

Türkiye’nin, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi”nin kötü muamele ve işkencenin yasaklanması ile ilgili 3, ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14 ve yaşam hakkıyla ilgili 2. maddelerini ihlal ettiğine" hükmeden AİHM, karar gereği Türkiye’nin Opuz’a 36 bin 500 avro ödemesini kararlaştırmıştı.  

(A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.